Utrecht

Utrecht, culturele hoofdstad 2018?

Utereg me stadsie is in de running om culturele hoofdstad van Europa te worden in 2018 (check hier de site).

Overal in de stad hangen nu al posters om dit eventuele aankomende evenement aan te prijzen. Vriendlief en ik zaten op de fiets en zagen zo’n poster toen hij zei dat ‘ie dit maar onzin vond.  Want hoe cultureel is Utrecht nou?  Ik wilde hem al bijna gelijk geven maar ging eerst eens even nadenken.

Ik vind mezelf best wel cultureel verantwoord. Zo ga ik regelmatig naar het theater. Meestal naar een voorstelling van Toneelgroep Amsterdam of het Nationale Toneel (uit Den Haag). Leuk en cultureel, ja, maar niks Utrechts aan. Daarnaast heb ik een Pathé Unlimited en ga dus regelmatig naar de bioscoop.  Maar ja. Een film als ‘What to excpect when you’re expecting’ of een Twilight marathon is niet echt cultuur te noemen (Nee? Nee!).  En ook met Utrecht heeft het weinig te maken, want gemaakt in Hollywood en over de hele wereld te zien…

Wat zijn nou wel leuke, culturele, typisch Utrechtse dingen? Een kleine greep uit het aanbod…

Het Nederlands Film Festival is een mooi voorbeeld. Ieder jaar vindt dit plaats in september  en verandert het rustige Utrecht even in een bruisende filmstad, waar je op iedere hoek van de straat Tycho Gernandt tegenkomt die een jong meisje staat te versieren. Kort en lang, animatie of speelfilm, drama of comedy, voor jong en oud, maar allemaal van Nederlandse makelij. Tien dagen lang gebeurt het allemaal in Utrecht.

Verder is daar nog het Tweetakt festival , één van mijn persoonlijke favorieten. Jaarlijks  in maart strijkt dit jeugdtheaterfestival neer met een iedere keer weer uniek uitziend festival terrein. Je kunt er heerlijk eten en gezellig een drankje doen, er is live muziek en gebeurt altijd wel wat. Bij de aangesloten theaters zijn voorstellingen te zien die niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen een aanrader zijn. Ik ben een aantal keer vrijwilliger geweest bij dit evenement en geniet iedere keer weer van de sfeer en de voorstellingen.

 

Iets anders gaafs én cultureels is Trajectum Lumen.  Op allerlei plekken in de stad waar je dagelijks loopt of fietst zijn leuke lichteffecten te zien. Onder bruggen aan de gracht, bij de Dom,  in de tunnel bij het station en op het Janskerkhof. Op het eerste gezicht niet eens zo opvallend, maar ook als route te lopen, en dan zie je de stad op een hele andere manier.

Daarnaast zijn er ook echt wel leuke musea, al hebben we hier dan geen Rijksmuseum, en is er van Van Gogh ook niet veel te zien. Bijvoorbeeld het Museum Speelklok, vooral favoriet bij kinderen maar ook voor volwassenen een mustsee & hear:  hier zijn zelfspelende muziekinstrumenten zoals carillonklokken, speeldozen, Flötenuhren, pianola’s, straat-, kermis- en dansorgels en zelfs een zingende nachtegaal te zien en te horen! Ieder uur is er een rondleiding en kun je de instrumenten zien, en horen spelen.  

Conclusie: Utrecht heeft als stad heel veel te bieden op cultureel gebied. Als je er woont, zoals ik, neem je het meeste voor lief. Zonde! Ik gun mijn stad de titel die hij verdient: Culturele (Hoofd)stad. En niet alleen in 2018!

Als je nog leuke tips hebt voor andere culturele dingen in m’n stadsie hoor ik het graag!

Advertenties

7 antwoorden »

  1. He Sheelagh, goed stuk. Zo zie je de stad op een andere manier. Er staan ook nog geweldige mooie panden en vergeet de grachten niet. groetjes Trix

  2. Leuk, helemaal mee eens, dit is een van de redenen dat ik in 030 woon:) Je vergeet natuurlijk De Parade, volgens velen het leukst in Utrecht, en ben je wel eens in het Springhaver Theater/Cafe geweest? Vaak arthouse films, maar leuke sfeer!

    • De Parade is ook super natuurlijk, maar niet persé typisch Utrechts.. al vind ik het hier altijd leuker dan in Amsterdam inderdaad. En Springhaver ook leuk, kom er te weinig, dus bedankt voor de tip!

  3. Leuke blog Sheel! Het Nederlands Filmfestival blijft mijn favoriet!
    Niet te vergeten cultureel evenement in Utrecht: culturele zondagen! Komende zondag is het weer zover! Voor 36 pagina’s met culturele activiteiten die komende zondag te doen zijn in Utrecht, zie: http://www.culturelezondagen.nl/cz/do.php?a=show_visitor_sunday&s=78&page=1977
    Van poppodia tot dans en van openlucht filmvoorstellingen tot een bezoekje aan kunstateliers en nog veel meer!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s