Other happy stuff

Solliciteren in crisistijd: een observatie

Soms lijkt het wel alsof ‘ie er niet is, de crisis. We gaan lekker op vakantie, en niet eens alleen naar Duitsland of Texel maar naar Thailand, Indonesië, de VS, Zuid-Afrika of Curaçao. Naar de film, concerten, theater, lekker sushi eten… Kortom, niks aan de hand.

Maar toch. Redelijk wat mensen in mijn kennissen- en vriendenkring zitten al geruime tijd zonder baan, of willen een overstap maken die maar niet lijkt te lukken. Ook vaak gehoord: na ontslag in een bepaalde branche of functie wil iemand de kans nemen om dan meteen iets heel anders (leukers) te doen. Dit lukt niet, en om toch te kunnen werken kijkt die persoon dan maar weer in die laatste branche of functiegroep. Nu is die persoon alleen al weer te lang werkloos en daarom niet aantrekkelijk meer! Daarom gaat hij of zij ook maar reageren op banen die niet heel goed aansluiten. Je moet toch wat! Maar daar word je ook niet aangenomen omdat er mensen zijn die én wel aansluiten qua profiel, én waarvan dit wel de droombaan is. Kortom: het lijkt soms één grote ellende.

Laat ik mezelf als voorbeeld nemen: ik werk alweer enige tijd met plezier als projectmanager bij een vertaalbureau. Hiervoor was ik werkzaam als recruiter in de juridische dienstverlening, iets wat ik altijd superleuk vond om te doen. Ik was er ook goed in! Als ik nu weer wil overstappen is het inmiddels anderhalf jaar geleden dat ik in die branche werkte… en in de huidige markt zijn er veel kandidaten dan vaak aantrekkelijker door recentere werkervaring. Zo kom je nooit aan een nieuwe baan!

En dat is nou precies wat ik op het moment zo veel hoor om me heen. Mensen willen een stap maken naar een andere branche of andere functie. Ze hebben goede kwalificaties, en op basis van opleiding en werkervaring hebben ze alles in huis om die nieuwe functie ook goed te kunnen uitoefenen. Maar steevast is dan de reactie dat er kandidaten zijn die beter aansluiten. Namelijk kandidaten die op dit moment al precies hetzelfde werk doen, maar dan bij een ander bedrijf. Dat is toch echt wel heel erg jammer… Iemand die graag een bepaalde functie wil en nu iets anders doet is volgens mij  9 van de 10 keer gemotiveerder om er wat van te maken dan iemand die al precies hetzelfde doet bij de concurrent!

Zou de tijd waarin een goede opleiding, en een cv met leuke en nuttige (niet per se voor die baan relevante), werkervaring genoeg was ooit nog terugkomen? Het UWV voorspelt vanaf 2014 een voorzichtig herstel van de arbeidsmarkt. Blijf vooral solliciteren als je op zoek bent. Verlies de moed niet! Krijg je niet genoeg energie van je huidige baan: maak er het beste van en zorg dat je verder bezig bent met dingen die je wél aanspreken. Succes!

PS Tips en tricks? Graag 🙂

Solliciteren

Advertenties

5 antwoorden »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s