Other happy stuff

WORK | Creatief solliciteren

Op mijn blog over solliciteren in crisistijd kreeg ik heel wat reacties op Twitter, via DM, face to face en op LinkedIn. De één nuttiger dan de ander. ‘Kijk eens in die en die branche’. Als je nul technische ervaring hebt kom je nou eenmaal lastig aan de slag als engineer… En waarschijnlijk wil je dat dan ook niet.

De eerste goede tip kwam van Jan Dijkgraaf (@jndkgrf), één van mijn volgers op Twitter; solliciteer met kracht! Klinkt als een open deur, maar ik vind het een goede reminder. Volgens mij zijn er behoorlijk wat mensen die één sollicitatiebrief hebben, en die aanpassen per functie waar ze op reageren. Dat kan werken, maar het komt toch nèt wat beter en gemeender over als je brief maatwerk bevat. Geef concreet aan waarom jij dé persoon bent voor deze job bij dit bedrijf. Als je gemotiveerd bent en dat overbrengt kan je enthousiasme de lezer bijna niet ontgaan.

Tip nummer twee: wees creatief! Social media zijn een perfecte manier om aan je personal brand te werken en jezelf op een originele en creatieve manier te presenteren. Jan schreef hier van de week ook al een blog over met een hoop leuke voorbeelden. Hierbij een paar simpele voorbeelden waarvoor je echt geen mediaheld hoeft te zijn.

Inmiddels een golden oldie is de wordcloud: ik maakte er een paar als voorbeeld om te laten zien hoe je jezelf leuk presenteert met een combinatie van tekst en beeld. Leest net wat makkelijker en is visueel een stuk aantrekkelijker dan een heel cv. Niet persé een alternatief voor het cv, maar je kunt ‘m toevoegen als header of als bijlage.

SheelaghWordcloud1

SheelaghWordcloud2

SheelaghWordcloud3

Te maken op wordle.net

Re.vu is ook een leuke site. Daar maak je een soort infographic van je loopbaan. Makkelijk te maken door je LinkedInprofiel er aan te matchen. Enkele voorbeelden uit mijn profiel:

revuSheelagh

revuSheelagh2

En last but not least: gebruik je netwerk, zowel online als offline. Als mensen alleen al weten dat je op zoek bent is dat al handig. Je zult zien dat je regelmatig mails en berichtjes krijgt met leuke vacatures. Verder is het natuurlijk handig om via-via in contact te komen met mensen die jou aan je nieuwe droombaan zouden kunnen helpen. Succes!

6 antwoorden »

  1. Wat een leuke blog weer Sheel! En je hebt helemaal gelijk, ik pik ‘standaard’ sollicitatiebrieven er zo uit en dat spreekt echt minder aan dan een brief waaraan je ziet dat deze helemaal is toegespitst op onze organisatie en onze vacature.
    Sommige sollicitanten vergeten zelfs de bedrijfsnaam aan te passen, dan moet je wel een héél goed CV hebben wil je nog een kans maken… Leuk idee ook van die wordcloud, ik wist helemaal niet dat je dat gewoon online kunt maken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s