Other happy stuff

Mustsee: Lilet never happened

Afbeelding

Deze week was het eindelijk zo ver: Lilet never happened ging in première. Een paar maanden geleden ontmoette ik op een feestje Jacco Groen, de regisseur, die een inspirerend verhaal vertelde. Bijna 20 jaar geleden was hij op de Filipijnen, waar hij een jong meisje met een heftig verhaal ontmoette. Lilet heette ze, een jaar of 14. Een heel sterk meisje die veel had meegemaakt als kinderprostituee in Manila. Hij wilde een documentaire over haar maken maar toen hij later terug ging om haar op te zoeken was ze spoorloos. Jaren bleef Jacco met het meisje in zijn hoofd zitten. Dit verhaal moest verteld worden.

Bijna 20 jaar later is er nu deze film. Alleen vanwege dit inspirerende verhaal al wilde ik de film zien. Als iemand er zoveel tijd en liefde in steekt moet het bijna wel goed zijn. En ik werd zeker niet teleurgesteld! Ik was aanwezig bij de première in het Ketelhuis in Amsterdam, en ik vond het echt een geweldige film.

Je volgt de 12-jarige Lilet door de straten van Manilla. Ze vlucht van haar moeder, die haar pimpt aan oude mannen, en stiefvader, en komt terecht bij haar zus die in een striptent werkt. Vanaf hier gaat het van kwaad tot erger en maakt Lilet vreselijke dingen mee. Ondertussen zien we de onmacht van Claire, gespeeld door Johanna ter Steege, een hulpverleenster die het meisje wil helpen. Maar door Lilets wantrouwen in (volwassen) mensen en haar idee dat ze er alleen voor staat is dat niet zo makkelijk. De zaal was de hele tijd muisstil, en volgens mij was ik niet de enige die op een paar verschillende momenten even een traantje moest wegpinken.

Iedereen weet wel dat dit soort praktijken veel voorkomen in landen als Cambodja, Thailand en op de Filipijnen, maar je hoort er toch betrekkelijk weinig over, en het kan nooit kwaad om weer eens met je neus op de feiten te worden gedrukt. Naast het anagrijpende verhaal is het ook visueel een hele mooie film, en kun je gewoon niet anders dan fan zijn van Lilet (gespeeld door de Filipijnse Sandy Talag). Gaat dat zien!

 In Utrecht is de film te zien in ’t Hoogt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s