Other happy stuff

Een heftige Macbeth door Toneelgroep Amsterdam

Gisteren bezocht ik de Stadsschouwburg Utrecht voor Macbeth, gespeeld door mijn favoriete gezelschap Toneelgroep Amsterdam. De laatste jaren ging ik naar vele voorstellingen, waarbij Angels in America, Romeinse Tragedies, het Temmen van de Feeks en Scènes uit een huwelijk favoriet waren.

Het eerste wat opviel was het simpele decor: een vierkant speelveld met eromheen een soort aanrecht, en links achter in de zaal een tribune waar de acteurs al klaarzaten voor het stuk begon. En toen begon het: was je niet bekend met het verhaal, dan kan ik me voorstellen dat het het wellicht verwarrend was door de snelheid en de dubbelrollen die de acteurs speelden. Ik had me goed ingelezen dus dat was voor mij geen probleem. Toch vond ik het eerste half uur wat hysterisch: er gebeurde veel en de scènes tussen Macbeth en zijn vrouw waren wel erg bizar. Even vroeg ik me af waar ik in godsnaam beland was… Misschien een kwestie van inkomen, want na een tijdje was ik gewend en was het genieten van het spel van de acteurs.

Voor de lezers onder ons die niet bekend zijn met het stuk van Shakespeare: Macbeth is een Schotse generaal die in de oorlog grote successen heeft behaald. Door drie heksen wordt hem voorspeld dat hij koning zal worden, en de kinderen van zijn vriend Banquo na hem. Aangespoord door Lady Macbeth vermoordt Macbeth iedereen die hem in de weg staat; eerst de koning, daarna volgen ook Banquo en anderen. Spoiler alert: uiteindelijk loopt het met Macbeth en zijn vrouw ook slecht af.

De moorden die Macbeth pleegde gingen gepaard met zeer fysiek spel en hele zakken nepbloed en ingewanden waardoor een zeer bloederig beeld ontstond. Leuk detail: de violiste en operazanger die live op het podium de acteurs begeleiden, en soms ook deel uit maken van het spel.

Ster van de show was wat mij betreft Fedja van Huêt, die indruk maakte als een knettergekke en moordlustige Macbeth. Soms hysterisch, soms juist heel rustig en subtiel. Hoe hij zich bewoog over het podium was  een feest om te zien. Erg jammer dan ook dat van Huêt Toneelgroep Amsterdam gaat verlaten! Ook Chris Nietvelt maakte indruk als Lady Macbeth. De voorstelling is nu helaas niet meer te zien, ik hoop dan ook dat Toneelgroep Amsterdam deze snel nog een keer opvoert, want ik vond het echt een aanrader.

Ik heb meteen weer zin om vaker naar het theater te gaan en ben nu al benieuwd naar de stukken die Toneelgroep Amsterdam volgend seizoen gaat spelen!

Bekijk hier de trailer voor een impressie van de voorstelling.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s