Utrecht

Koopzondag in Utrecht: fiasco of feest?

De Utrechtse gemeenteraad heeft besloten dat met ingang van zondag 17 februari 2013 alle winkels elke zondag open mogen. Bij het referendum een aantal jaar geleden stemde ook ik vóór iedere week koopzondag.
Sinds ik het studentenleven vaarwel heb gezegd en fulltime werk baal ik enorm van de winkelopeningstijden. Nederland is ingericht op fulltime werkende mensen. Toch gaan winkels iedere dag om acht of negen uur open, en sluiten om zes uur. Precies de tijd dat iedereen aan het werk is! Behalve op koopavond of even snel in je lunchpauze kun je doordeweeks dus nooit een winkel van binnen zien.
Dan is daar de zaterdag. Een hel in de stad, want iedereen die door de week niet kan gaan heeft maar één kans om inkopen te doen. Overal belachelijk druk! Op de Oudegracht kun je amper normaal lopen zonder geplet te worden, laat staan dat je iets kunt passen. Vorige week probeerde ik het weer eens. Ruim een kwartier in de rij staan om één truitje te passen is geen feest.
Alleen vanwege de drukte op zaterdag zou een dagje extra shoppen in het weekend al mooi meegenomen zijn. De drukte wordt dan gespreid over twee dagen. En als je op zaterdag druk bent met andere dingen heb je niet meteen je enige shopmogelijkheid van het weekend gemist.
Daarnaast hadden steden als Amsterdam en Den Haag al jarenlang wekelijkse koopzondagen. Veel Utrechters gingen op zondag dus naar één van die steden om te shoppen. Zonde, lijkt me. Als er toch geld moet worden uitgegeven, dan liever in Utrecht!
Toch zijn er ook tegenstanders. Eerst dacht ik: dan ga je toch lekker niet op zondag de stad in! Maar ik begrijp eigenlijk best dat mensen het zonde vinden dat ze de Utrechtse binnenstad nooit meer rustig zullen aantreffen. Lekker lunchen op de Neude en erna langs de rustige grachten lopen, of er zelfs over fietsen… Dat is nu verleden tijd. Ook is het gek te noemen dat het referendum van een paar jaar geleden gewoon door de gemeente genegeerd lijkt. Hoe zit dat?!
Hoe dan ook vind ik de positieve punten zwaarder wegen dan de negatieve. Als je op zoek bent naar rust op zondag zijn er nog genoeg leuke plekken in Utrecht en omgeving waar je heen kunt. Ik heb nu al zin om volgende week zondag te gaan shoppen!
Dit artikel staat ook op dichtbij.nl
Volg je me al op Facebook?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s