Utrecht

Vrede van Utrecht

vvu_300jaar_logo_RGB_oranje

Ik hou van Utrecht en woon er al jaren met heel veel plezier. Ik schreef laatst al dat ik het zo leuk vind dat Utrecht blijft verrassen op het gebied van feestjes, restaurants, kunst & cultuur. Dit jaar heb ik nog een extra reden om van Utrecht te houden: we vieren in 2013 de Vrede van Utrecht, met een groot internationaal programma vol feest, wetenschap, kunst en cultuur.

Highlights: het openingsspektakel op het dak van de A2 met Junkie XL, het Metropole Orkest en Frank Lammers. En een tiendaags theater- en kunstfestival De Basis op Vliegbasis Soesterberg met slotevent op 21 september. Ik ben er zeker bij!

Driehonderd jaar geleden was Utrecht gastheer voor onderhandelaars uit heel Europa. Op 11 april 1713 sloten diplomaten in het Utrechtse stadhuis een vredesverdrag dat grote Europese gevolgen had en een einde maakte aan een reeks verwoestende oorlogen. 

Het programma ‘The Art of Making Peace’ verbindt kunst en cultuur aan actuele maatschappelijke thema’s. De ruim tweehonderd grotere en kleine projecten, van opera tot urban culture, spelen in culturele instellingen, maar ook in de wijken en regio. In het kader van Vrede van Utrecht vinden in Utrecht een aantal nationale vieringen plaats, zoals 5 mei, de Roze Zaterdag op 29 juni en de officiële opening van de Open Monumentendag in september.

Highlights:
Hele jaar: museumprogramma in de musea van Utrecht en Amersfoort rond het thema oorlog en vrede
11 april: Officiële opening met nationale herdenkingsmunt, onthulling schilderij, concert en Trajectum Lumen op de Domtoren.
13 april: De slag om vrede: Openingsspektakel op het dak van de A2 met muziek, theater en vuurwerk. JunkieXL, het Metropole Orkest, Frank Lammers en 200 militairen.
13-14 april: Utrecht Danst: Heel Utrecht danst tijdens deze Culturele Zondag in het openingsweekeinde!
5 mei: Utrecht nationale Bevrijdingsstad en opening van Making Peace fototentoonstelling in het Zocherpark.
Vanaf 20 juni: Vrede in de buurt, maar ook het Community Art Lab Festival en op fort Rijnauwen de opera Blauwbaard.
13 t/m 14 juli: Cross Culture: Culturele zondag met urban dance, skate en hiphop voorafgaand aan het European Youth Festival.
Vanaf 25 juli: Eutopia: beeldend kunstproject van Filip Berte over de grenzen van Europa
31 augustus: VJ op de Dom Beats Baroque met Oude Muziek en Nieuwe Media.
12 t/m 21 september: Festival De Basis op vliegbasis Soesterberg met theater, muziek en beeldende kunst en het slotspektakel met het Metropole Orkest/Jacov TV/ Merlijn Twaalfhoven, een dikke verrassingsact en een fly by! Bekijk het hele programma hier.

Bekijk ook de korte animatiepromofilm!

Bron: http://www.vredevanutrecht2013.nl

Advertenties

1 antwoord »

  1. Ja van die festiviteiten heb ik ook veel gehoord! Ik heb veel binnen MasterPeace gedaan, een organisatie die hier ook aan meewerkt. Wat organiseren ze veel trouwens, de moeite waard en dit is toch wat een stad leuk maakt he 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s