Other happy stuff

THOUGHTS | Klaar voor de dertig

keep-calm-when-turning-30Dit jaar werd ik al weer 29, dus de grote 30 komt steeds dichterbij. Het duurt niet lang meer! Sinds een paar jaar vind ik het niet erg mee om ouder te worden. Dat klinkt heel cliché, maar ik zit gewoon goed in mijn vel, ben gelukkig met Jan, de poesjes, mijn vrienden en familie, mijn baan en in ons fijne huis. Ik heb rust!

Dat is wel eens anders geweest, ik was vaak melancholisch op mijn verjaardag omdat ik niet was waar ik volgens mezelf moest zijn. Wat dat betreft geen problemen dus: de 30 nadert en ik kan het aan. Ik voorzie geen grote veranderingen of problemen, alleen maar omdat ik volgend jaar de dertig aantik.

Ik merk om me heen dat het een tijd is waarin veel mensen, inclusief ikzelf, een balans opmaken. Je hebt tegenwoordig zoveel keus dat je soms even niet meer weet wat je allemaal kan met je leven. Je kiest een weg omdat dat op dat moment goed voelt of omdat dingen gewoon zo lopen. Maar dan is daar soms ineens de gedachte: hé, dit is dus nu mijn leven. Ben ik daar wel blij mee?

Ik heb het regelmatig met vriendinnen over de keuzes die we gemaakt hebben, waardoor we nu zijn waar we zijn. Zijn we gelukkig in onze relatie of met onze vrijgezellenstatus? Zijn we klaar voor de volgende stap? Hebben we onze droombaan gevonden, en bestaat die eigenlijk wel? Willen we keihard werken en ons sociale leven op de tweede plek zetten? Als we eigenlijk iets heel anders willen, kan dat dan nog? Of zijn we dat station al keihard voorbij geraasd? Waar zijn we over vijf of zelfs tien jaar? Is dit het dan?!
We maken nu keuzes die de rest van ons leven zullen beïnvloeden. Zwanger worden, weer een studie gaan volgen, een huis kopen, trouwen, een relatie beëindigen of je in een nieuwe storten, een carièrreswitch maken…

Komt dit je bekend voor? Ja? Je bent dus niet alleen. En dat is eigenlijk ook wel fijn: iedereen loopt vroeg of laat wel aan tegen dit soort problemen of vragen. Je kunt er altijd met iemand over praten. Wat mij helpt is om in mijn achterhoofd te houden dat ik de touwtjes van mijn leven in eigen handen heb. Natuurlijk ben je soms afhankelijk van anderen; je vriend of vriendin, je baas en collega’s, vrienden en familie. Maar neem vooral zelf de controle en doe wat voor jou goed voelt.
Zelf begon ik precies één jaar geleden deze blog, omdat mijn toenmalige baan me niet bracht wat ik zocht, en om eens iets te doen wat helemaal van mij was. Iets waar ik mijn creativiteit en passie voor schrijven, fotografie en mode in kwijt kon. Een betere keuze had ik niet kunnen maken. Er gaat uiteraard tijd in zitten, maar het geeft me ook zoveel energie om lekker bezig te zijn met iets wat alleen van mij is! Ik kan iedereen aanraden om eens iets te doen wat misschien eng lijkt, maar gewoon wel ontzettend goed voelt.

Als je ook met deze dingen worstelt: ik heb van meerdere mensen gehoord dat het boek Dertigers Dilemma van Nienke Wijnants een aanrader is om je te helpen dingen op een rijtje te zetten. Ik heb gemerkt dat yoga en meditatie je ook kan helpen je gedachten te leren ordenen en rust te vinden. Of ga lekker sporten om je hoofd leeg te maken en gedachtenpatronen te doorbreken.

Ik ben er in ieder geval klaar voor! Thirty here I come! Hoe ga jij om met het maken van keuzes en hoe ervaar jij ouder worden? Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen!

14 antwoorden »

 1. Ik ben niet iets jonger dan jij en heb al een kind maar herken je verhaal wel. Soms denk ik arghhh, ik ben echt heel volwassen! De andere keer, voel ik mezelf niet veel anders dan tien jaar geleden.

  • Dat is ook herkenbaar! Soms voel ik me nog net zo ongedwongen als toen ik 16 was en het andere moment ben ik me ineens heel bewust van mijn leeftijd en verantwoordelijkheden.

 2. Ik had dit zelf kunnen schrijven, zo herkenbaar. Het is een kunst om niet van de wijs te raken van alle keuzestress om je heen (en soms bij jezelf). Leuke post Sheel!

 3. Ik heb weliswaar dat echt dilemma nog niet echt, heb ook bijna de 25 dus wellicht komt het over een jaar of vier/vijf wel?. Maar ik ben de laatset tijd wel heel erg bezig met mijn plannen en wensen aan de toekomst aan te passen. Kan ik zomaar die stap maken of weet ik nu al zeker dat die over een jaar niet meer voldoende is? Het lijkt wel alsof elke stap per jaar belangrijker wordt en je meer moet overwegen.

  • Ja dat herken ik, had het een paar jaar geleden ook. Maar bij mij pakte het anders uit dan ik een paar jaar geleden in gedachten had… Uiteindelijk komen we er allemaal wel!

 4. Dat boek heb ik sinds m’n 25e! Ik sta hoe ouder ik word meer achter mijn keuze’s. Alles wat ik heb doorlopen maakt me wie ik ben, dus ben blij met mijn keuze’s, maar wou dat ik ze eerder had gemaakt. Ik word volgend jaar ook 30, maar vind t stiekem toch eng om uit de twentysomething te stappen.

 5. Keuzes, keuzes, keuzes, vroeger dacht ik als ik 30 ben, ben ik super volwassen heb ik alles voor elkaar en weet ik precies wat ik wil,… Nu ben ik 38 en ja heb een aantal dingen goed op de rit, en dan lijkt het of je alles weer opnieuw gaat afwegen: weer zwanger worden, een nieuw huis kopen, een relatie beëindigen of je in een nieuwe storten, een carrière switch maken… Het laatste heb ik ,zoals je waarschijnlijk van Jan weet, gedaan. En tja hoe ervaar ik het ouder worden: over twee jaar zal ik de magische 40 bereiken (40 dat klinkt toch echt oud he?!) Niet het nieuwe 30 volgens collega’s,… Lichamelijk merk ik natuurlijk wel het een en ander, rimpeltjes, de zwaarte kracht,… maar in je hoofd blijf je gewoon jong en schrik ik toch elke weer als ik word aangesproken met u en mevrouw,… groetjes Mascha

  • Dank voor je reactie Mascha. Zo zie je maar dat keuzes maken van alle leeftijden is 🙂 Goed dat je de switch hebt durven maken, bevalt het? Leuk dat je mijn blog leest trouwens!

 6. Heel erg herkenbaar! Tegen het einde van mijn studie kwamen er erg veel vragen bij mij op en ik kan niet zeggen dat ik overal al uit ben, maar ik merk wel dat ik in een wat rustiger vaarwater kom naarmate ik ouder wordt. Daarnaast heb ik ook geleerd dat je je leven niet precies kunt plannen en organiseren zoals jij dat wilt. Sommige dingen komen op je pad en andere weer niet. Het boek ‘Het dertigersdilemma’ heb ik laatst gelezen. Handig als je wat achtergrondinformatie over dit fenomeen nodig hebt, maar echte tips en tricks staan er helaas niet in.

  • Dank voor je reactie Larissa. Je hebt inderdaad niet alles in de hand, dat klopt. Maar de manier waarop je er zelf mee om gaat kan al een behoorlijk verschil maken is mijn ervaring inmiddels 🙂 Thanks voor de feedback over het boek. Het geeft misschien meer handvatten dan tips & tricks 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s