Food & Body

FOOD | Groentetaart uit Plenty van Ottolenghi

Plenty - OttolenghiIk schreef het al in mijn diary eerder deze week: van de lieve Sint kregen Jan en ik het boek Plenty van Ottolenghi cadeau. Vorig jaar kregen we Ottolenghi het kookboek. Jan had toen bedacht dat hij het hele kookbook uit ging koken, en blogde daar ook over op The Ottolenghi Project. Het bloggen vond hij te veel werk, dus daar is hij vrij snel mee gestopt. Maar met het koken zijn we gewoon doorgegaan, en inmiddels hebben we zeker 3/4 van de recepten geprobeerd. Ik kan inmiddels niet meer zonder sumak, za’atar en ingemaakte citroenen!

Plenty is een vegetarisch kookboek. Ik ben niet vegetarisch, maar ik hou wel veel van groenten en ik heb er dan ook helemaal geen moeite mee af en toe geen vlees of vis te eten. Dit boek staat weer vol heerlijke recepten. Echt, het water loopt me al in de mond als ik er doorheen blader. We probeerden zaterdag meteen een recept uit: een overvolle groentetaart met gegrilde groenten.groenten -plenty

Je hebt nodig:

 • 1 rode en 1 gele paprika
 • ca 1 dl olijfolie
 • 1 middelgrote aubergine in blokjes van 4 cm
 • 1 kleine zoete aardappel in blokjes van 3 cm
 • 1 kleine courgette in blokjes van 3 cm
 • 2 middelgrote uien in dunne ringen
 • 2 laurierblaadjes
 • 300g korstdeeg (wij hadden hier geen tijd voor dus gebruikten good old Koopmans deeg voor hartige taart)
 • blaadjes van 8 takjes tijm
 • 120 g ricotta
 • 120 g feta
 • 7 cherrytomaatjes, gehalveerd
 • 2 middelgrote scharreleieren
 • 2 dl slagroom
 • zout en peper

Als je makkelijk en snel wilt eten zou ik een receptkaartje bij Albert Heijn pakken (ook niks mis mee) want dit kost behoorlijk wat tijd omdat alle groenten een andere garingstijd hebben.

Je verwarmt de oven tot 230 graden. Eerst doe je de paprika’s in z’n geheel, met alleen de steel en zaadlijsten verwijderd, bovenin de oven in een schaal en besprenkelt ze met olijfolie.  Vermeng de aubergineblokjes met 4 lepels olijfolie en verspreid de blokjes over een braadslee, die je onder de paprika’s in de oven schuift. Na 12 minuten mag de zoete aardappel erbij, en na weer 12 minuten de courgette. Rooster alles dan nog 10-12 minuten. Hierna haal je alles uit de oven en zet de oven lager, naar 160. Ondertussen bak je de uien langzaam (in ongeveer 25 minuten) op halfhoog vuur met wat laurierblaadjes zodat ze zoet worden. De paprika’s zijn inmiddels geblakerd en verpak je zo’n 10 minuten in folie. Daarna haal je ze eruit, trekt het vel eraf en snijdt de paprika in reepjes.

Wij hebben dus bladerdeeg gebruikt ipv korstdeeg. Je bekleedt een ondiepe taartvorm van 22 cm met het deeg voor hartige taart (eerst invetten!). Ik kan je aanraden om de bodem eerst even blind te bakken met bonen of porseleinen bakerwten in bakpapier als je die hebt. Ik zou zeggen zo’n 15 minuten met de bonen, en nog 10 minuten zonder. Dit is even gokken omdat het korstdeeg natuurlijk anders is (hierbij staat 30 minuten blind met bonen en bakpapier, en dan nog 10-15 zonder). Wij hadden het helaas te kort gedaan, zodat de bodem nog wat mushy was.

Als de bodem klaar is doe je eerst de uien erin, daarover de rest van de groenten, en de helft van de tijm. De kaas strooi je in dotjes over de taart, en de cheerytomaatjes zet je erin met de gesneden kant naar boven. Klop de eieren los, en meng ze met de slagroom. Giet dit mengsel over de taart, en bak deze in 35-45 minuten gaar.

Behoorlijk wat werk, maar zeker de moeite waard:  ik heb nog nooit groenten geproefd met zoveel smaak! Doordat alle groenten perfect gaar zijn behouden ze hun rijke smaken, en in combinatie met de ricotta, feta, en tijm zorgt dat echt voor een smaakexplosie.

Ik serveerde er een frisse salade bij van rucola, granaatappelpitjes en cherrytomaatjes, met een dressing van olie en balsamico-azijn. Eet smakelijk!

AfbeeldingOvervolle groentetaart Plenty OttolengLogoHeader-witGROOT

9 antwoorden »

 1. hmmm groente! Vind ik ook heerlijk. Zeker als ze op de goede manier zijn klaargemaakt, dat kan een groot verschil maken in smaak he. Al ben ik daar toch te lui voor vaak. Dan gooi ik bijvoorbeeld alles tegelijk in een grote pan soep. Dit ziet er wel appetijtelijker uit 🙂

 2. Heerlijk! Wij hebben eens in het kwartaal een avondje wat leuke meiden en maken dan allemaal wat heerlijks klaar. Iedereen vind deze taart heerlijk! En omdat hij er zoo mooi uitziet is het gegarandeert scoren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s