leeslust

LEESLUST | Winterse leestips

Ik heb de laatste tijd in de trein behoorlijk wat boeken gelezen, heerlijk. Heb je kerstvakantie en kun je nog wel wat leestips gebruiken? Lees dan snel verder!

the GoldfinchIk las eindelijk The Goldfinch (Het puttertje in het Nederlands) van Donna Tartt uit. Ik was groot fan van haar eerste boek the Secret History. Haar tweede boek heb ik overgeslagen, ik hoorde er te veel slechte verhalen over. The Goldfinch werd door Amazon uitgeroepen tot boek van het jaar en de recensies waren veelbelovend, dus ik was erg benieuwd. Ik las het boek in het Engels, dat doe ik altijd liever dan dat ik de Nederlandse vertaling lees. Het boek telt 784 bladzijdes, behoorlijk dus. Het duurde dan ook een paar weken voor ik ‘m uit had.

Het verhaal: Theo is 13 als hij met zijn moeder een museum in New York bezoekt. Ze gaan naar een tentoonstelling van Hollands meesters waar The Goldfinch van Carel Fabritius een van de topstukken is. Op dat moment vindt er een aanslag plaats waarbij bijna alle bezokers van het museum inclusief de moeder van Theo omkomen. Theo overleeft en neemt het schilderij mee. Vanaf dat moment wordt je als lezer meegenomen in zijn leven. Eerst woont hij een tijdje bij een vriendje en zijn rijke familie die in de Upper East Side in New York wonen, daarna verhuist hij naar zijn gokverslaafde vader in Las Vegas. Hij wordt verscheurd door schuldgevoelens omdat hij denkt dat het zijn schuld is dat zijn moeder niet meer leeft, en voor het stelen van het schilderij. Ik zal verder niet te veel verklappen want er moet nog wel wat te ontdekken blijven. Ik vond het soms best heftig en deprimerend en had af en toe moeite om weer verder te lezen, maar ik ben heel blij dat ik heb doorgezet. Het verhaal greep me enorm aan, en de schrijfstijl is bijna poëtisch.  Net zo goed als the Secret History wat mij betreft, en het mooiste boek dat ik dit jaar las. Dikke aanrader dus!

I heart New YorkNa dit heftige verhaal had ik behoefte aan wat luchtigers en koos voor I heart Christmas van Lindsey Kelk. Klassieke chic-lit van de schrijfster van I heart reeks die ik al eerder verslond. Hoofdpersoon Angela Clark is Engels en vluchtte ooit vanuit Londen naar New York om aan haar saaie leven en vreemdgaande verloofde te ontsnappen. Inmiddels woont ze in New York, is ze getrouwd met Alex en werkt als editor bij een magazine. Ze is (net als ik) een groot van van kerst en alle tradities die erbij horen en verheugt zich op een rustige kerst met haar man bij de boom, maar dat loopt allemaal net even anders. Dit boek haalt het niet bij I heart New York, het eerste en wat mij betreft nog steeds het leukste deel van de reeks, maar is best vermakelijk. Lekker leesvoer voor de feestdagen!

Verder las ik nog Toen ik je zag van Isa Hoes. Ik heb veel goede verhalen gehoord over dit boek, dat gaat over het leven van Isa Hoes met Antonie Kamerling.  Door de persoonlijke schrijfstijl van Isa had ik het gevoel dat ze een vriendin van me is die naast me zit en een verhaal vertelt. Dat maakte dat het verhaal nog harder aan kwam, al was het soms wel een beetje irritant dat ze dingen vertelde die voor het verhaal niet van belang waren en gewoon even werden genoemd. Verder vond ik het echt een heftig verhal en gewoon een heel mooi boek. Isa schrijft met heel veel liefde over haar overleden man, en je krijgt als lezer een goed beeld van haar trieste verhaal. Hoe gelukkig ze eerst zijn, en hoe heftig het later is om met een depressief iemand samen te leven. Aanrader! Toen ik je zag

Op het moment ben ik bezig in the Circle van Dave Eggers.  En voor hierna ligt Het land van Aukelien Weverling klaar. Ik ben benieuwd!

beeld bol.com

3 antwoorden »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s