leeslust

LEESLUST | Winterse leestips deel II

SheelaghMairi leeslustEen van mijn goede voornemens voor 2014 is om mijn tijd wat bewuster te gebruiken. Dat doe ik bijvoorbeeld door tijdens mijn dagelijkse treinreizen niet alleen doelloos mijn timeline op Facebook en Twitter door te scrollen, maar een boek te lezen. Ik lees de laatste weken zodoende meer dan ooit, heerlijk vind ik het. Ik heb een paar echte aanraders gelezen, kijk je mee?

Van Hanna Bervoets wist ik eigenlijk niks, behalve dan dat ze schrijfster is en ooit in Wie is de Mol zat. Ik weet niet waarom, maar nam eigenlijk aan dat ze chick-lit achtige boeken schreef. Ik begon in Alles wat er was, en niets bleek minder waar. Een groepje mensen komt op een zondgamiddag bij elkaar in een schoolgebouw voor de opnamens van een televisieprogramma. Ze horen een enorme knal en er verschijnt een dikke mist. De autoriteiten adviseren ramen en deuren gesloten te houden, onder geen beding naar buiten te gaan en nadere instructies af te wachten.Leeslust Alles wat er was

Die blijven echter uit, en de groep moet proberen te overleven in onzekerheid met weinig eten en perspectief. Het boek is geschreven vanuit het perspectief van Merel, een jonge vrouw diew bij de televisie werkte en je meeneemt in de gebeurtenissen, gecombineerd met treffende beschrijvingen van hoe het vroeger was. Het verhaal wordt niet in chronologische volgorde verteld, wat het lezen interessant maakt, een soort puzzel bijna. Ik was zwaar onder de indruk van de beklemmende sfeer die echt perfect over werd gebracht en las dit boek in 2 dagen uit. Aanrader dus!

Ook las ik The Circle van Dave Eggers. Dit is een moderne versie van 1984 van George Orwell. Door de huidige technologie is Big Brother dichterbij dan ooit, en he’s watching us! “All that happens must be known.” “Privacy is theft.”  aldus the Circle, het bedrijf waar de jonge Mae Holland een baan krijgt. The Circle is een internetbedrijf en is eigenlijk een combinatie van Facebook, Google, Twitter en E-Bayin een wereld waar alles online is. Alles online is The Circle.   Een dergelijke wereld is aan de ene kant al heel dichtbij en reëel. In het begin van het verhaal heeft het zelfs wel wat weg van hoe het nu is, maar al snel vinden er bizarre gebeurtenissen plaats die de wereld totaal zullen veranderen.  Tijdens het lezen voelde ik de ene keer herkenning en dan weer shock. Een geweldig boek voor iedereen die actief is op social media (iedereen dus?), en iedereen die van een spannende dystopian novel a la Brave New World of 1984 houdt. Ik kon niet stoppen met lezen!

Verder las ik Debet van Saskia Noort. Dit boek is het verolg op de Eetclub en speelt zich tien jaar later af. We kennen allemaal hoofdpersoon Karin nog wel, in de Eetclub een jonge vrouw met jonge kinderen, getrouwd met Michel. Karin had in de Eetclub een affaire met foute man Simon, en dat heeft het huwelijk van Karin en Michel niet bepaald goed gedaan. Ze zijn totaal van elkaar vervreemd geraakt, en in het begin van het boek komt Michel op verdachte wijze om het leven. Vlak na zijn dood nemen na een radiostilte van tien jaar de mannen van de Eetclub contact op met Karin. Michel bleek schulden te hebben, en Karin zit flink in de financiële problemen. Eigenlijk wil ze niets meer met Simon en co te maken hebben, maar ze ontkomt er niet aan. Lijdzaam toekijken is ze echter zat, en ze gaat dus op onderzoek uit. Zo ontdekt ze voor de tweede keer zaken die voor de oud-Eetclub vriendne grote gevolgen zullen hebben. Ik vond dit wel een spannend boek, zeker leuk als je ook de Eetclub gelezen hebt. Een fijn tussendoortje!Leeslust

In de categorie tussendoortjes ontdekte ik laatst ook de boeken van Suzanne Vermeer. Heerlijke spannende verhalen om je even lekker in te verliezen. Ik las er meerdere, maar mijn favoriet tot nu toe is Zomertijd, over een vrouwelijke rechter wiens dochtertje word gekidnapt. In ruil voor de vrijheid van het kind wil de ontvoerder dat de verdachte in een vaan de zaken die ze onder behandeling heeft wordt vrijgesproken. Spannend! Ik las ook Zwarte piste, Route du Soleil en All-inclusive. De laatste vond ik erg matig, er zaten totaal geen spannende plot-twists in. Verder prima leesvermaak!

Ik ben nu bezig in Het land van Aukelien Weverling. Dit boek speelt zich zoals de titel al doet vermoeden af op het platteland, en daar heb ik niet zo veel mee. Tot nu toe ben ik nog geen groot fan en heb ik eigenlijk niet zo veel zin om verder te lezen, maar ik ga doorzetten.

Hebben jullie nog leestips voor me? Ik hoor het graag!

3 antwoorden »

  1. Nice! Die Hanna Bervoets heb ik ook gelezen, interessant inderdaad. De Cirkel ligt nu ook voor me klaar, zodra ik mijn huidige boek uit heb. Debet staat ook zeker nog op mijn lijst!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s