Fashion & zo

CHALLENGE | Buy nothing

Het gaat inmiddels al zes dagen goed. Wat? Nou, ik ga me voor het eerst in mijn bloggende leven wagen aan een heuse challenge. En dat is er meteen een die voor mij wel eens heel moeilijk zou kunnen worden: ik ga gedurende de maanden februari en maart de uitdaging aan om niks nieuws (of ouds) te kopen.
Dus geen kleding, make-up, spullen voor in huis… Ook niet even dat nagellakje van Catrice bij de Kruidvat of een nieuw smaakje Baby Lips. Niks behalve eten en andere necessities. Denk deo, wasmiddel, etc. E-Bay, Marktplaats en de websites van & Other Stories, Zalando, MyTheresa en H&M: nog nooit hadden ze zo’n sterke aantrekkingskracht op me als de laatste paar dagen! Want al koop ik uiteraard wel vaker een paar dagen niks, de gedachte dat ik het twee maanden moet gaan volhouden maakt het nu al lastig!

Waarom?
Mijn twee-maanden-niet-shoppen-project is ontstaan uit een paar verschillende gedachten. Ten eerste vind ik het tijd om wat bewuster te gaan shoppen. Ik wil in de toekomst minder gaan voor kwantiteit, en meer voor kwaliteit: mooiere dingen kopen. Ik ben nog steeds groot Primark fan, want al is de kwaliteit niet altijd geweldig, ze hebben er altijd leuke, opvallende en fashionable stukken. Toch wil ik wat mooiere en tijdloze basics aan gaan schaffen die misschien wat duurder zijn maar ook langer mee gaan, en bovendien makkelijker te combineren zijn. Dit hangt ook een beetje samen met mijn neiging van de laatste tijd om te de-clutteren. Ik heb zoooveel schoenen, kleding, tassen en accessoires dat ik een beetje op een fashion hoarder begin te lijken. Ik heb laatst al weer vuilniszakken vol verkocht bij de IJhallen, dus de inhoud van mijn kast is al iets overzichtelijker geworden en dat hou ik graag zo.

Deze twee maanden zijn een goede periode om me bewuster te worden van mijn koopgedrag. Wat zou ik normaal kopen en moet ik nu laten hangen, en had ik dat wel echt nodig? Het antwoord op die vraag kan ik je nu al geven: nee. Waarschijnlijk niet.

Dit sla ik dus even over voorlopig…Primark

Ten tweede: zoals je inmiddels vast wel weet gaan Jan en ik trouwen. We hebben de datum nog niet exact gepland, maar waarschijnlijk wordt het juni 2015. Ver weg nog, ik weet het… Maar er moet natuurlijk behoorlijk gespaard worden. Minder kopen zal er voor zorgen dat ik meer kan sparen voor de bruiloft. Mooi meegenomen toch!

De regels zijn als volgt: ik mag dus geen geld uitgeven aan nieuwe dingen. Eventuele cadeaubonnen besteden mag wel. Dingen ruilen of krijgen ook. Ik hou jullie op de hoogte!

Heb jij wel eens een buy nothing (new) maand gedaan, of het zelfs een langere periode volgehouden? Let me know, ik kan alle inspiratie en positiviteit gebruiken want I WANT TO SHOP! Update: Als je ook mee wilt doen: superleuk natuurlijk! Dan kunnen we elkaar steunen en op de hoogte houden. Laat het me weten, en succes!

Advertenties

26 antwoorden »

 1. Super Sheel! Ik weet zeker dat je de uitdaging aan kunt en je shopbehoefte over 2 maanden al ’n stuk minder is. Je eerste stap richting minimalisme, en geloof me, dat is pas verslavend! 🙂 Succes!

 2. Top! Ik ben al een paar maanden minimalist en het bevalt me heerlijk. Shop eigenlijk al een jaar ongeveer niets meer dat ik niet nodig heb. Geen nieuwe kleding, makeup. Opmaken wat ik nog heb en alleen kopen wat ik nodig heb. Paar maanden terug ook 80% van mijn kleding weggedaan. Echt bevrijdend! Veel succes! Als het eenmaal voorbij is, zal je hopelijk, net als ik, merken dat geld sparen erg fijn is 😉

 3. Jaa ik heb het al een paar keer gedaan en als je eenmaal de smaak te pakken hebt zul je zien dat je ook in je ‘gewone’ maanden er veel meer aan zult denken. Scheelt zoveel geld en onnodige uitgaven 🙂

 4. Goed idee, best een lastige challenge ook 🙂 Ik heb dat nog nooit gedaan, tot nu toe kan ik me vrij redelijk inhouden en ben ik niet een shopaholic, spaar ik best wel wat en heb geen bruiloften oid in het vooruitzicht ;). Erg benieuwd hoe het je zal vergaan… vooral veel afleiding zoeken moet vast helpen!

 5. Eigenlijk zou ik met je mee moeten doen. Mooi doel om te sparen voor je bruiloft. Enne, misschien kun je gewoon hele mooie wishlists maken voor je blog 🙂

 6. Potverdrie! Ik zie dit nu pas Sheel, wat goed van je! Ik koop zelden iets voor mezelf, maar mijn kindjes hebben altijd wel iets nodig, haha! Misschien doe ik volgende maand wel mee, even geen nieuw speelgoed en de allerschattigste babykleding laat ik dan wel liggen, als jij het kunt, kan ik het misschien ook wel! 🙂 Mijn bruiloft was wel echt een goede motivator, ik stond bij alles te denken “geef ik dit nu uit of spendeer ik het aan die geweldige (maar belachelijk) dure jurk?” En die hele mooie trouwringen en echt tot het eind heb ik mijn zinnen gezet op de Malediven, maar dat ging ‘m echt niet worden, maar hielp wel, haha! Dus Sheel, stel je prioriteiten en succes nog even!

  • Haha thanks Nien voor je leuke reactie! Het gaat best goed hoor. Snap wel dat het voor je kindjes nog lastiger is om dingen te laten liggen 🙂 Waar is de huwelijksreis uiteindelijk heengegaan?

 7. Ik heb voor de grap gekeken, ik heb 23 setjes en nog wat losse shirtjes voor mijn dochter in haar volgende kledingmaat, het is ineens heel makkelijk geworden kleding voor haar even over te slaan 😉 Kun jij niet ook zo naar je kast kijken als je met de zoveelste basic of potje nagellak in je handen staat? 😉

  Onze huwelijksreis… Hmmm… Niet lachen, 2 weken Turkije 🙂 Ik ben gewoon bij het begin begonnen en de huwelijksreis als laatst, niet zo handig dus. Maar ik ben nog niet oud en bejaard dus het ligt nog in het verschiet.

  Heb jij al ideeën over jullie bruiloft?

 8. Hoi Sheelagh,

  via google alerts kwam je blog binnen. Je schrijft namelijk over je buy nothing new maand! Ken je ons initiatief, of heb je dit zelf zo benoemd? HEt is net wat anders dan jouw uitdaging: Bij ons mag je wel kopen, mits niet nieuw. Dus tweedehands en 100% recycle is wel geoorloofd. Misschien vind je nog wat tips op onze site! buynothingnew.nl

  • Wat leuk! Ik heb het zelf zo genoemd en kende jullie nog niet, maar ziet er tof uit. Ik mag gewoon geen geld uitgeven aan spullen (wel aan eten). Maar wel weggeven, ruilen, delen, lenen, zelf maken, opleuken & herontdekken. Vergeten kledingstukken opnieuw gaan dragen is ook een van mijn doelen, net als blij worden van teruggevonden spullen, geld besparen (sparen voor bruiloft).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s