Other happy stuff

CHALLENGE | Buy nothing new – gastblog Jorinde

Ik kreeg ontzettend veel leuke reacties op mijn Buy Nothing New project. Een ervan was van mijn oud collega, persoonlijke yoga guru en vriendinnetje Jorinde: ze wilde graag meedoen. Superleuk! Zo ben ik niet meer alleen in mijn misère 🙂 Vandaag vertelt ze je meer over haar bevindingen. Over hoe het tot nu toe bij mij gaat kun je volgende week meer lezen.Jorinde

“Toen Sheelagh de Buy Nothing New Challenge op haar blog aankondigde, wist ik meteen dat ik mee wilde doen. Als fervent yogi doe ik altijd waan-zin-nig mijn best om in vol bewustzijn te leven en mij te onthechten van gewoonten, patronen en lichte verslavingen en al het gedrag dat daarbij komt kijken. Helemaal niet moeilijk joh! Het gaat om loslaten en dat gaat langzaam, vertel ik mijzelf, neem de tijd. Dus cold turkey stoppen met een gewoonte was er nooit bij. Maar nu wel: challenge accepted! De laatste tijd stak een bepaalde gewoonte weer de kop op: de H&M, Monki, Zara of een Vintage winkel inwandelen en weer naar buiten komen met iets wat ik helemaal niet nodig had.

Waarom? Vaak komt het gewoon door onrust, verveling, korte termijnbeloningen en afleiding. De Buy Nothing New Challenge daagt mij dan ook uit om met een kritisch maar ook vriendelijk oog het hoe en wat van mijn shopgedrag en noodzaak tot het verzamelen van mooie kleertjes te bekijken.
Heel leuk: ik verzin weer nieuwe gewoonten om de oude mee te vervangen. Zo liep ik vorige week met een mandje, superontspannen te shoppen in de biowinkel op de Weteringschans. Elke tomaat, prei en zakje rauwe noten werd bekeken alsof ik een nieuw kledingstuk aan het uitzoeken was; zo heb ik rustig een drie kwartier rondgedwaald. Buy Nothing New Challenge, dacht ik, daar hoort eten toch niet bij?
En voor ik het wist had ik een fortuin uitgegeven aan allerlei interessante mixjes van superfoods, exotisch fruit waar ik nooit van had gehoord en onmogelijke ingrediënten die ik nooit zal gebruiken en nu mooi liggen te zijn in mijn kast, net als dat hemdje wat mij na een paar keer dragen al verveeld.shoppings Biowinkel

Wijze les? Het gaat niet om het onderwerp! Ik vervang mooie kleertjes gewoon met mooi voedsel. Waarom? Omdat ik het kennelijk heel ontspannen vind om even hersenloos spulletjes te bekijken en iets uit te kiezen waarvan ik in de waan ben dat het bij mij past. Lekker jezelf definiëren aan de hand van wat je koopt: he-le-maal niet yoga. Maar goed. Ik ben ook een meisje, opgegroeid in een consumentenmaatschappij dat vanaf haar 14e tot pak ‘m beet 25e elke week American Next Topmodel keek en Sex and the City als standaard achtergrond geluid aan had staan. Kortom: ik geef mijzelf lekker de tijd. Ook in de Biowinkel.

Wat vind jij van het verhaal van Jorinde? Ik vind het best wel herkenbaar. Het kan zo ontspannend zijn om even lekker te shoppen! Zelf ben ik niet zo’n bioshopper, maar ik merk wel dat ik in de Albert Heijn losga en voorraden aanleg. Dan shop ik toch nog een beetje 🙂

We zijn nu halverwege de challenge, ik ben benieuwd hoe het Jorinde de laatste maand afgaat!

Advertenties

4 antwoorden »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s