Reizen

TRAVEL | Poor Man’s Galapagos, Ecuador

blue footed boobiesToen ik een paar jaar geleden door Zuid-Amerika reisde eindigde de reis in Ecuador. Wow, wat een prachtig en divers land is dat! Helaas had ik toen ik er was niet het budget & de tijd om de Galapagos eilanden te bezoeken. Erg jammer, want dit staat nog steeds hoog op mijn lijstje! Wel bezocht ik de next best thing: Isla de la Plata, ook wel de poor man’s Galapagos genoemd. Tijdens een boottocht naar dit eiland spot je gegarandeerd een of meerdere walvissen, en het op het eiland zie je overal de bekende blue footed boobies (blauwvoetgenten) en albatrossen. Wow!

Puerto Lopez is het kustplaatsje dat je gebruikt als uitvalsbasis voor een bezoekje aan dit eiland. Dit ligt bij het nationale park Machalilla, waar nog veel meer moois te zien is. In het dorpje zelf is niet veel te doen, maar op het strand kun je heerlijke cocktails drinken èn er zijn restaurants waar ze verrukkelijke vis en schaaldieren serveren. Ik bestelde hier bijvoorbeeld echt een geweldige kreeft voor niet al te veel geld. Gek maar waar: er zit ook een geweldig Italiaans restaurant in het dorp met de beste versgemaakte pasta’s.

’s ochtends vroeg aan het strand in Puerto Lopez, de locale vissers varen uit om een goede vangst binnen te halenvissers Puerto Lopez

De locale karaokebar. Ook niet onbelangrijk!
Karaokebar Puerto Lopez

De boottocht naar Isla de la Plata duurt ongeveer 1,5 uur. Eigenlijk gaat het maar om één ding: bultrugwalvissen spotten! In de periode juni-september heb je hier de grootste kans om bultrugwalvissen te zien. Zij zijn afkomstig uit het Antarctisch gebied en gebruiken de wateren bij Machalilla en Isla de la Plata om te paren en om hun jongen te werpen.

Ik had nog nooit een walvis gezien en vind het fascinerende dieren dus wilde er heeel graag eentje zien. We zaten met z’n allen op een klein bootje met best wel hoge golven de hele tijd om ons heen te kijken: zie ik er een?! Op een gegeven moment was het zover, er waren twee walvissen in de buurt van de boot die af en toe boven water kwamen, je zag dan een staart, een spuit water of een stuk van de rug of zijvin. Wow, echt geen woorden om dit te beschrijven. Zo ontzettend tof om deze dieren van dichtbij te mogen ervaren. Beetje jammer: de foto’s zijn erg crappy geworden. Het lijkt ook alsof ze veel verder weg waren dan in werkelijkheid het geval was, maar om een beeld te geven hierbij toch twee foto’s.walvis 2walvis

Eenmaal op het rotsachtige eiland aangekomen maak je een wandeling waarbij je de hele tijd zicht houdt op de zee om je heen. Meerdere malen zie je dan walvissen boven het water uitspringen. Zo tof! Ik kon er geen genoeg van krijgen 🙂 Ook leuk: de blue & red footed boobies, fregatvogels en albatrossen, die net als op de Galapagos echt totaal niet schuw zijn. blue footed boobie Isla de la PlataIsla de la PlataSheelaghboobies

Na de wandeling over het eiland heb ik nog gesnorkeld in een baaitje. O.a. gespot: een zeeschildpad (wat zijn die toch te gek) en natuurlijk allemaal verschillende vissen. Daarna was het tijd voor de terugtocht per boot. Precies op tijd voor de zonsondergang op het strand van Puerto Lopez met een heerlijke koude caipiroska. Cheers!Puerto Lopez strandzonsondergang Puerto Lopez

foto’s SheelaghMairi

Ben jij wel eens in Ecuador geweest? En if not, lijkt het je wat? Vraag me gerust om tips, naast deze plek heb ik nog heel veel andere mooie dingen gezien en ik kan je een bezoekje van harte aanraden!Sheelagh - the world is a book

Advertenties

21 antwoorden »

  1. Oh my! Wat gaaf dat je daar geweest bent!! Daar zou ik ook echt nog een keer heen willen, alleen Ecuador spreekt mij verder niet aan, dus heb ik nooit plannen om die richting op te gaan. Dus meer verhaaltjes over Ecuador zijn welkom, misschien dat jij mij kan overtuigen, haha!

    • Wat jammer dat het je verder niet aanspreekt! How come? Ik vond het super omdat het zo divers is, de ene dag spot je walvissen of ben je aan het surfen, twee dagen laten zit je in de jungle en ga je raften, nachthikes maken en canyonen, weer een paar dagen later sta je tussen de sneeuw op een oude vulkaan. Loved it! Ik ga je overtuigen, dat weet ik zeker 🙂

  2. Wauw, wat gaaf dat je die enorme beesten gewoon hebt gezien!
    Ik ben zelf nog nooit in Ecuador geweest (of überhaupt in Zuid-Amerika), het lijkt me fantastisch!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s