Frankrijk

TRAVEL | Een dagje Lille

LilleWeet je nog, mijn reisdoel voor dit jaar? Meer van Europa zien! Vroeger bracht ik met mijn ouders vele zomers door aan de kust bij La Rochelle, en in Parijs ben ik vaak geweest, maar inmiddels was het jaren geleden dat ik in Frankrijk was. En dat terwijl er nog zo veel te zien is. Eerst op de planning dus: Frankrijk! 

Sinds kort rijdt NS Hispeed naar Lille. In 2 uur en 40 minuten ben je er al. Tijd om deze ondergewaardeerde stad eens een bezoekje te brengen. Om 7.18 vertrok de trein vanaf Amsterdam Centraal. Oef, dat is vroeg! Ik reisde in de eerste klas, genieten en langzaam wakker worden.  Echt wel wat anders dan de tweede klas in de intercity die ik gewend ben! Ik kreeg een heerlijk ontbijtje waardoor ik meteen het vakantiegevoel te pakken had. In het vliegtuig vind ik het eten ook altijd geweldig en dit leek er een beetje op…ontbijtje in de trein naar Lille

Na iets meer dan 2,5 uur kwamen de trein aan in Lille. Meteen bij het verlaten van het station was ik enthousiast. Ik weet niet goed wat ik verwacht had, maar zeker niet dit: een heerlijk Frans sfeertje met prachtig mooie gebouwen. Wij Hollanders weten dat er maar één manier is om een stad echt te ontdekken: op de fiets! En wat voor fiets. Ik ga mijn eigen fiets denk ik ook zo leuk versieren, ik werd er blij van!Fietsen door Lille

Ik begon dus met een fietstocht door Lille: via het park van de Citadel, door de oude en de nieuwe stad. Gids Florent vertelde veel over de geschiedenis en architectuur van de stad. Interessant! Mijn favoriete sight: het monument voor alle duiven die zijn gesneuveld in de Eerste Wereldoorlog. Postduiven waren erg belangrijk voor de communicatie en werden dan ook veelal door de Duitsers vermoord. Volgens Florent poept er nooit een duif op dit monument, alsof ze weten dat het er voor speciaal voor hen is. Leuk verhaal, maar helaas ging dit niet op. Terwijl hij dit zei vloog er namelijk een duif voorbij die het toch niet kon laten… Wel een mooi verhaal toch?Monument postduiven Eerste Wereldoorlog Lille

Tijdens de fietstocht maakten vooral de leuke kleine straatjes en pleintjes indruk: er hangt echt zo’n typisch Frans sfeertje, vergelijkbaar met Parijs. Verder vond ik het nieuwe deel rond het station erg tof, al zijn veel inwoners van Lille dat niet met me eens. Dit gebied werd gevormd naar een masterplan bedacht door de Nederlandse architect Rem Koolhaas. Ik ken hem van de Kunsthal in Rotterdam, het Educatorium op de Utrechtse Universiteitscampus en de Pradawinkel in New York. Ik ben fan van zijn werk en vond dit erg tof om te zien. Een mooi contrast met de oude stad!Lillehet nieuwe deel van Lille - Rem Koolhaas

Ook door Rijsel fietsen? Ik deed dat met Le Grand Huit. Aanrader!

De lunch werd genuttigd bij het hippe Basilic Café. Een heerlijke hamburger, met uiteraard een lekker wijntje erbij. When in France… Ook een absolute aanrader is de cheesecake met lemon curd. Genieten! Ik kan dit café zeker aanraden. Leuk: op de bovenverdieping is een tentoonstelling van de beroemdste graffiti artist van Lille.  Het voorheen saaie terras is ook door hem opgeleukt, en zijn werk zie je overal in de stad terug.Basilic Café, Lille

Natuurlijk is het ook leuk om te stoppen bij een van de vele traditionele Franse restaurants voor moules & frites of een goede steak tartare.  ’s Avonds maakte ik het goed op zijn Frans door een camambert fondue te bestellen. Jummie! Als foodie kun je sowieso je hart op in Lille: het lijkt wel of op iedere hoek een bakker zit met geweldige macarons en eclairs, en ook voor traditionele Frans-Vlaamse streekgerechten zoals potjevleesch, verschillende soorten vlees in gelei, kun je uitstekend terecht.Eclairs in Lillemacarons in LillePotjevleesch - traditioneel streekgerecht Lille

Als shopaholic moest ik natuurlijk ook de winkels verkennen. Tof: er zit een Printemps en een Galeries Lafayette. Daar hoef je dus niet meer voor naar Parijs! Verder zijn er talloze vintage winkeltjes en conceptstores. Ook stuitte ik nog op een leuk boekenmarktje. Vintagefans: ieder jaar in september is er een enorme brocantemarkt in Lille. Dit jaar vindt dit evenement plaats op 6 en 7 september, het schijnt zeer de moeite waard te zijn. Op mijn bucketlist!  rommelmarktje Lille All Stars vintage shoppen in Lilleshoppen in Lille

Op de highstreet vind je eigenlijk alle winkels die je in Amsterdam en Utrecht ook hebt: Berschka, H&M, New Yorker, Zara…daar hoef je natuurlijk niet voor naar Frankrijk. Heb je een iets grotere portemonnee? Ga dan vooral langs Maje of Zadig et Voltaire. Ik heb staan kwijlen voor de etalages 🙂Zadig & Voltaire

Zo, na al dat sight see-en en shoppen heb ik wel een wijntje verdiend… Dit schattige kroegje met dito terrasje is daar perfect voor. Je vindt het op Place Aux Oignons in het oude deel van de stad, bij de kathedraal. Salut! Frans kroegje in Lillewijntje in Lille

Net zo enthousiast geworden over Lille als ik? Met de trein naar Lille ga je vanaf € 29 met NSHispeed. Mijn doel om dit jaar Europa te verkennen is al een beetje geslaagd. Next up: mijn vakantie naar Italië in juni. Verder staat er in september een tripje naar Berlijn op de planning, en Frankrijk zie ik mezelf ook nog wel eens bezoeken dit jaar. Ik weet nu dat dat ook met de trein perfect kan. Europe, here I come! Sheelagh - the world is a book

Advertenties

26 antwoorden »

 1. Wat een leuk verslag!
  Zelf heb ik niet door Lille gefietst maar dat lijkt me wel heel handig (en leuk)!
  Op het terrasje van de laatste foto heb ik ook gezeten toevallig =D

  • Het is ook heel mooi! Ook op cultureel gebied veel te doen al heb ik dat nu nog niet echt ontdekt… Onderaan de blog stond nog dat je een enkeltje vanaf € 29 hebt, voor € 58 kun je dus op en neer!

 2. Fantastische stad. Ik heb veel lopend gedaan, maar ben fan geworden van fietsen in een grote stad. Je hoort zoveel meer, waardoor je vanzelf ook meer ziet. Ben je nog in de Notre-Dame daar geweest. Wat een schitterende kerk… En dan al die straatjes. Verrassend coole stad. Leuk verslag!

 3. Wat een leuke stad, echt een goeie ontdekking! Mooie foto’s hoor, je maakt me er echt nieuwsgierig naar! Lang doe je er dan ook niet over. Ik zal ‘m onthouden voor een tripje! Wij gaan trouwens ook naar Berlijn, met vrienden.

 4. Grappig dat pakje Marlboro Gold op een van de laatste foto’s. Kan zo maar een Nederlands vleugje zijn. Tot herfst 2014 zullen de meeste franse Marlboro’s nog in Bergen op Zoom worden gemaakt. Dan sluit die fabriek, dikke 1200 mensen op straat.

  En ik vind als inwoner van Lille: Lille een mix tussen Parijs en Gent/Antwerpen.
  Lekker rustiger dan Parijs.
  Zoiets als ik voelde toen ik, met mijn franse vrouw, door Haarlem liep.
  Daar hadden we niet het gevoel wat we hadden op het Damrak.

  En als je zoiets zoekt als Amsterdam Noord. In lichte vorm is dat in Lille ook te vinden. Bijvoorbeeld de oude Gauloises-fabrieken. Die zijn nu een gigantische fietsenwinkel van Decathlon! Gauloises zijn verdrongen door Marlboro’s …. en fietsen ;O

 5. Bedankt voor je uitgebreide reactie Roel! En ik snap wat je bedoelt, ik woon zelf in Utrecht en denk dat je de sfeer daar wel met Haarlem kunt vergelijken. Net wat meer ‘laid-back’ dan Amsterdam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s