Food & Body

FOOD | Zomerse salade met aubergine en granaatappel

Deze salade is mijn grootste succesnummer. Ik maak ‘m vaak als er mensen komen eten, en iedereen vindt ‘m lekker! Eigenlijk maakt Jan ‘m meestal trouwens 🙂
Ik noemde ‘m in mijn Nomnomnom-blog vorige week, en toen vroegen een paar van jullie naar het recept. Het originele recept staat in Ottolenghi het Kookboek, maar hierbij mijn versie. Je kunt de salade serveren als voorgerecht voor 4 personen, of als hoofdgerecht voor 2 personen. Ik serveer er dan meestal nog wel wat brood of couscous bij.aubergine salade Ottolenghi

Je hebt nodig:

 • 3 aubergines, in plakken of in 4 parten (dat laatste is minder werk)
 • olijfolie
 • 2 eetlepels geroosterde pijnboompitten (ik gebruik ook wel eens geroosterde amandelen)
 • handjevol granaatappelpitten (als je geen verse granaatappel kunt vinden, Albert Heijn verkoopt het uit de diepvries!)
 • flink wat basilicum (20 blaadjes)
 • zout en peper

In het kookboek is dit het, maar ik doe er altijd nog sla bij om het echt een salade te maken. Meestal rucola of rucola melange, maar je kunt nemen wat je lekker vindt uiteraard 🙂 Rooster de aubergine op 220 graden in de oven. Bestrijk de aubergine met olijfolie en bestrooi met peper en zout, plaats dit op een rooster gedurende 20-35 minuten en laat afkoelen. Terwijl het in de oven staat maak je de dressing. Hiervoor heb je nog het volgende nodig:

 • snufje saffraan
 • 3 eetlepels heet water
 • 180 gr Griekse yoghurt
 • 1 teentje fijngehakte knoflook
 • 2,5 eetlepel citroensap
 • 3 eetlepels olijfolie

De saffraan laat je eerst 5 minuten trekken met het hete water. Daarna giet je het in een schaaltje met de yoghurt, knoflook, citroensap, olijfolie en wat zou. Goed glad roeren en eventueel nog wat zout toevoegen.  Als je de dressing nog even in de koelkast zet trekt de saffraan beter in en wordt de saus mooi knalgeel.salade aubergine

Dan is het tijd om de salade te serveren! Ik gebruik graag een mooie grote schaal die ik in Jordanië op een markt kocht (al heb ik op de foto’s hierboven een gewone witte gebruikt). Ik doe daar de sla in en rangschik de plakken aubergine eroverheen. Giet vervolgens de dressing erover, bestrooi met pijnboompitten, granaatapppelpitten en de basilicum. Naar smaak kun je nog wat peper en zout toevoegen.

Dit gerecht is superkleurrijk en zorgt voor een ware smaakexplosie in je mond! Jammie. Smakelijk eten!
PS Meer zomerse salades van Ottolenghi?
Een jaar geleden deelde ik een ander favoriet recept met venkel, granaatappel en feta. Sheelagh

4 antwoorden »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s