Reizen

TRAVEL | 5 x actief in Zuid Amerika

Ik hou van zon, zee en strand op vakantie, en ook van stedentrips. Dat ik ook van actieve vakanties hou zal je misschien verbazen…Voor haar blog vroeg mijn oud-huisgenootje Eva mij een tijdje geleden om mijn sportieve en actieve reishoogtepunten van Zuid-Amerika op een rijtje te zetten. Vandaag deel ik ze ook graag op mijn blog met julie.

Hiken en fietsen naar Macchu Picchu, Peru
In Peru heb je de bekende Inca Trail, die je vanaf de stad Cusco leidt naar de oude incastad Macchu Picchu. Deze toch duurt vier dagen en bestaat alleen uit wandelen. Erg tof, maar omdat een deel van de route beschermd gebied is mag er maar een bepaald aantal toeristen per jaar deze trail doen. Je moet je ook lang van tevoren aanmelden, wat als backpacker natuurlijk niet handig is omdat je vrij wilt zijn in wanneer je ergens aankomt. Ik wel in ieder geval! Ik deed dus een alternatieve route: de Inca Jungle Trail. Deze tocht duurt ook vier dagen en begint met een dag mountainbiken. Je start in de bergen tussen de sneeuw, en aan het eind van de dag sta je in de jungle. Bijzonder! De dag erna wandel je zo’n 8 uur door de bergen en geniet van prachtige uitzichten. De dag sluit je af voor ontspanning in heerlijke hotsprings. Op de derde dag wandel je een stuk over een oude spoorroute tot je in het dorpje Aguas Calientes komt. Dit is dè uitvalsplek voor tochten naar Macchu Picchu en het is er dan ook belachelijk toeristisch en druk. Maar het wachten loont, want op dag 4 stond ik om half 4 ’s nachts op om de berg van Macchu Picchu te beklimmen. Zo kom je net met zonsopgang boven aan. In een woord: WOW! Dit moet je ervaren!Peru

Surfen in Monteñita, Ecuador
Surfles nemen kan in Ecuador voor niet al te veel geld. Ik had nog nooit gesurfd en nam privéles in het hippie-surf-dorpje Montañita. Ik ben niet supersportief, maar dit moet je gewoon eens geprobeerd hebben! Met een groepje van vier hadden we twee gidsen die ons begeleidden. Eerst droog oefenen op het strand en na een kwartier meteen de golven in. Door de goede begeleiding had ik meteen een paar golven te pakken, wat een kick geeft dat! Als je nog nooit gesurfd hebt kan ik je zeker aanraden het hier eens te proberen. Al geef ik wel eerlijk toe dat ik er toen de les afgelopen was helaas niet meer in slaagde te gaan staan…

Op het strand is een heerlijk saptentje waar je na het surfen de zoute smaak in je mond kunt wegspoelen met een vers bramensapje. Of probeer maracuja, (passievrucht) met sinaasappel, heerlijk! Allebei trouwens ook erg lekker in combinatie met rum voor tijdens cocktailhour ‘s avonds. Over mijn surfavontuur schreef ik eerder deze blog.Surfen in Montañita Ecuador

Paardrijden in Sucre, Bolivia
In Bolivia was de stad Sucre een van mijn favoriete plekken. Er hangt gewoon een fijn backpackerssfeertje in deze koloniale stad. De bergen rond de stad zijn de moeite waard om te verkennen, en als je een tijdje met de backpack onderweg bent voel je soms de behoefte om dat dan ineens op een andere manier dan bijvoorbeeld lopend te doen. Te paard dus.  Ik was met twee vriendinnen, en we zijn geen van alleen paardenmeisjes. De ervaring was voor ons geen pretje. De paarden luisterden niet, en achteraf bleek ook dat ze diverse verwondingen hadden. Dat verklaarde misschien waarom ze af en toe doornstruiken in liepen met ons erop, ineens in galop gingen en steeds het pad verlieten. Oeps. Tip: laat je adviseren door iemand die iets van paarden weet zodat je zeker weet dat de paarden goed verzorgd worden, dat maakt je tochtje wel zo veilig en aangenaam.

Jeeptour over de Salar de Uyuni, Bolivia
Echt sportief is het niet, maar avontuurlijk en niet te missen is het zeker: de vierdaagse jeeptocht over de grootste zoutvlakte ter wereld. Er zijn verschillende varianten. Wij deden de versie vanaf het woestijndorpje San Pedro de Attacama in Chili, en eindigend in het dorpje Uyuni aan de Salar de Uyuni. Ik heb zelden zulke mooie en diverse landschappen gezien als tijdens deze trip. Van maanlandschappen tot een knalblauw en een knalrood meer, geisers en uiteraard de oneindige, superfotogenieke zoutvlakte. Niet voor mietjes: een van de nachten sliepen we met -25 in een stenen barak met een tentzeil als dak. Slapen met mutsen op en handschoenen aan dus…Bolivia

Canyoning en ziplining in Ecuador
Ecuador is echt een paradijs voor actievelingen. Ik deed er meerdere bijzonder toffe dingen. Over het surfen las je hierboven al, maar dieper de binnenlanden in kom je in de jungle, en de zijtakken van de Aamazonerivier lenen zich perfect voor bijvoorbeeld tubing of raften. Aanraders! Ik maakte een hike door een kleine rivier die zich wurmde door krappe rotspartijen met af en toe een waterval. Die beklim je dan gewoon even (ja, zelfs ik)! En een smalle kloof bedwing je door met je voeten aan de ene kant, en met je handen aan de andere kant zijdelings te bewegen. ZO tof!

Ook een letterlijk hoogtepunt: ziplinen. Je wordt vastgemaakt en vliegt zo van de ene kant vanaf een rots, naar de andere kant,  beneden bij de rivier, over een ravijn heen. Eèn van de spannendste dingen die ik ooit heb gedaan! De stadjes Baños en Tena zijn allebei goed als uitvalsbasis voor activiteiten.Canyon

Hou jij van actieve vakanties? I know I do! Het lijkt me erg tof om ook dichterbij huis actief te zijn en bijvoorbeeld te gaan rotsklimmen of canyoning in de Ardennen of Schotland! Wat is het spannendste dat jij ooit gedaan hebt op reis?Sheelagh - the world is a book

Advertenties

7 antwoorden »

  1. Superspannend of sportief was het niet, maar absoluut onvergetelijk: met de helikopter landen op de Franz Josefgletsjer in Nieuw-Zeeland om er een wandeling te maken door de sneeuw (Wegens impulsief idee verkeerde dresscode: een shortje!)

  2. Instant reiskriebels van deze blog, zoooo onwijs gave reis maakte je! Zo actief op reis als jij ben ik niet, al wandel ik wel graag tochten en ik fiets bijna altijd als ik op reis ben. Maar dat actieve wil ik nog wel wat intensiever maken. Paardrijden staat op nummer 1 in mijn actief-op-reis-wishlist!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s