Food & Body

FOOD | De juice detox challenge

Vandaag vertelt Jorinde over hoe ze haar juice detox heeft ervaren. Ik zit er zelf ook al een tijdje over te denken om het eens te doen, en het eerste deel van haar verhaal (lees het hier) heeft gemaakt dat ik er nog benieuwder naar ben! Maar wat voor zin heeft  het nou, en hoe voel je je tijdens en na de detox? Ze vertelt het je hieronder!juice detox

“Ik ken mijzelf wel. Als ik me voorneem 4 dagen te detoxen, worden het er 2. Dus als ik kies voor 7 dagen, worden het er waarschijnlijk 4 of 5. En inderdaad, het werden er 4! En dat was voor deze eerste keer genoeg. 4 dagen is een mooi begin en het is mij heel goed bevallen. Hierbij in het kort de effecten:

Dag 1
Just like any other day: braaf mijn sappen gedronken maar ik merkte nog weinig. Het lichaam heeft tijd nodig om het te verwerken. De sappen bevielen mij enorm. Vooral de combinatie komkommer, bleekselderij, wortels, gember, rode/gele biet en appel vond ik heerlijk. Later kwamen daar spinazie, zwarte kool en andere groene bladgroente bij.

Dag 2
Het ontgiften begon en je hoort allerlei spookverhalen over migraines en intense moeheid maar dat bleef uit! Ik voelde mij ietwat licht in mijn hoofd en kon mij minder goed concentreren maar mijn humeur was top en het voelde alsof ik 10 cm boven de grond zweefde.

Dag 3
Wat een energie! Ik voelde mij licht als een veertje, super helder en scherp, mijn stem was diep en vol (zeiden vrienden), had allerlei ideeën en zin om creatief bezig te zijn. De dag daarna zou ik een intense yoga workshop geven, en ik voelde mij helemaal mentaal en energetisch voorbereid. In mijn yoga practice voelde ik mij enorm geaard, licht en sterk.

Dag 4
De dag van de workshop! De energie gierde door mijn lijf als prikkelende, stuwende golven in de wervelkolom. In de yoga noemen we dat de stroom van prana/chi die vrijkomt wanneer je reinigt en het lichaam positief stimuleert. Ik stond versteld van wat 4 dagen alleen groentesappen drinken, rauwe chocola en noten met mij had gedaan. Ik voelde mij simpelweg de beste versie van mezelf en had energie voor 10. Na de workshop zweefde ik voor mijn gevoel zo ver boven de grond, dat ik behoefte had aan vast eten. Daarom bleef het bij 4 dagen.

Waarom gebeurt dit allemaal?
Ik eet normaliter best veel suiker, en teveel suiker (je eet al snel teveel) overbelast de nieren en maakt het lichaam moe. Tijdens de detox had ik het idee dat er een mist was opgetrokken. Het was alsof de hoeveelheid suiker die ik at een waas over mijn hersenen en bewustzijn deed neerdalen die nu in een rap tempo aan het verdwijnen was. Ook waren mijn sinussen helemaal schoon geworden tijdens en na de detox, vandaar de heldere stem en de diepe en rijke ademhaling. Suiker en vet zorgen namelijk voor overtollig opbouw van slijm, en daar heb ik altijd last van. Binnen 4 dagen was dit gewoon helemaal verdwenen. Ik was 3 kilo afgevallen, vooral rond het middel omdat daar het lichaam vet en suiker opslaat (niet de meest gezonde plek). Niet alleen omdat ik minder at, maar ook omdat ik niets at dat het lichaam liever opslaat dan verwerkt: granen, vet en suiker. Uiteraard zitten deze kilo’s er na de detox weer snel aan omdat je weer “normaal” gaat eten, en dat is geen probleem.

Effect op lange termijn
Ik drink nu het liefst elke dag een juice van groente en een beetje fruit en het bevalt enorm. Ik kan de hele ochtend vooruit op een juice omdat het lichaam ervaart dat het waardevolle voedingsstoffen binnenkrijgt en dus weet dat het verzadigd is. Als ik start met een boterham of joghurt, is dat anders. Niet alleen is juicen heel leuk (maar absoluut NIET wanneer hij vastloopt wanneer je bijna de deur uit moet, dat kreng), het zorgt voor een blijvende verandering in hoe je voeding ervaart.
Ik zeg, probeer het eens. Ik ben benieuwd hoe het je zal bevallen!

PS: weet je dat je veel gifstoffen in je lijf vasthoudt door bijvoorbeeld roken of drinken, wees je er dan van bewust dat deze stoffen vrij kunnen komen op dag 2/3. Je slaat namelijk het residu van deze stoffen op in je vethuishouding, en het lichaam gaat het vet verbranden bij gebrek aan overvloedige voeding.”

Oké, ik ben om: ik ga ook een detox plannen. Ik heb alleen geen slowjuicer, dus zal de sappen ergens gaan bestellen. Er komt trouwens nog best wel wat bij kijken: zo is het handig als je de dagen voor én na de detox langzaam af- en opbouwt. Dus niet de dag voor de detox begint nog een heel brood en zes borden pasta met room naar binnen werken, maar veel groenten, fruit en salades. De regel is in ieder geval: doe geen onverantwoorde dingen en laat je goed voorlichten voor je aan een detox begint.

Heb jij wel eens een detox gedaan, of zou je dat willen? Ik ben echt superbenieuwd naar ervaringen van anderen!Sheelagh

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s