Duitsland

TRAVEL | Tip voor de herfstvakantie: Europapark in Duitsland

Europapark Silver StarOnlangs bracht ik een bezoekje aan het Europapark: een enorm pretpark in het Zwarte Woud in Duitsland. Ik ben echt een sucker voor pretparken: wat is er nou leuker dan een dagje Efteling of Disney? Laatstgenoemde  bezocht ik al eerder in Californië, Parijs en Hong Kong. Gek dus eigenlijk dat ik het Europapark niet eens kende, want dit is na EuroDisney het best bezochte pretpark van Europa, en heel wat dichterbij dan de VS of Azië! Ik had er echt een geweldige tijd. Kijk je mee naar wat er allemaal voor leuks te zien en doen is? Ik weet zeker dat je na het lezen van deze blog enthousiast bent om ook te gaan. Misschien nog wel deze herfstvakantie?Halloween Europapark

Het park
Het Europapark is een familiebedrijf, gerund door de familie Mack. De familie begon ooit in 1780 met de bouw van koetsen en wagens (denk Pipo de Clown) en is inmiddels één van de grootste producenten van achtbanen ter wereld. Het park is dus niet alleen een attractiepark, maar ook een soort showroom voor andere pretparken, die hier nieuwe achtbanen en attracties kunnen ontdekken en eventueel aankopen voor hun eigen pretparken. In Nederland vind je in Toverland bijvoorbeeld achtbanen van Mack Rides, en Walibi Flevo heeft zojuist een nieuwe achtbaan ‘besteld’. Ik vond dit wel fijn om te horen, want ik ben eigenlijk niet zo’n rollercoaster hero. Maar aangezien ze de attracties zelf produceren én ook nog eens wereldwijd verkopen moet het wel goed zijn 🙂

Het park is zoals de naam doet vermoeden gebaseerd op Europa. Er zijn 15 themagebieden, waarvan er 13 gebaseerd zijn op Europese landen: er is bijvoorbeeld een Nederlands deel, met daarin één van mijn favoriete attracties: Piraten van Batavia (denk Pirates of the Caribbean of Fata Morgana). Ook vind je een IJslands, Grieks, Zwitsers, Spaans, Russisch en Scandinavisch deel. Door de toffe aankleding waan je je echt helemaal in de sfeer van het ‘land’ waar je je begeeft. In het Zwitserse deel kun je bijvoorbeeld raclettes eten, en die geur alleen al maakt dat je je meteen in Zwitserland waant 🙂Europapark ZwitserlandEuropaparkEuropapark

Attracties
Het park heeft meer dan 100 attracties, en 11 achtbanen. Voor ieder wat wils dus! Al hou ik van pretparken, ik ben geen enorme achtbanenfan. Ik ben gewoon een beetje een watje 🙂 uiteindelijk heb ik ze behalve de te angstaanjagende Blue Fire allemaal gehad. Favoriet bij mij zijn de waterattracties, zoals Poseidon in Griekenland en de Tiroler wildwaterbaan in Oostenrijk en attracties zoals de eerder genoemde Piraten van Batavia, die rustig gaan en je meenemen in een verhaal. Ook erg tof vond ik de Silver Star, een ijzeren achtbaan van 73 m hoog, die je op topsnelheid met 130 km per uur naar beneden laat storten. Wow! Minst favoriet was de Wodan, de houten achtbaan. Houten achtbanen zijn altijd wat schokkerig en dat vind ik toch wat minder.

Naast de attracties zijn er ook nog verschillende shows te zien. Ik zag er eentje met paarden en stuntmannen in de Spaanse arena (aanrader). Ook hier genoeg variatie: zo is er o.a. een musical, een schaatsshow en een optreden met artiesten van het Chinese staatscircus. Poseidon EuropaparkSheelagh vs. SharkWodan EuropaparkPiraten van Batavia Europapark

Halloween
In het Europapark doen ze niet aan half werk: voor Halloween is het park versierd met maar liefst 160.000 pompoenen! Ook worden er fright nights georganiseerd. In speciaal ingerichte themaspookhuizen krijg je (als je durft) de schrik van je leven. We werden hier rondgeleid door special effects make-up artist Bill McCoy. Hij ontwerpt ieder jaar een paar van de huizen en verzorgt dan ook de kleding, styling en make-up.  Hij leidde ons rond, gelukkig bij daglicht en zonder de acteurs die je ’s avonds laten schrikken. Ik vond het nu al doodeng. Niet voor watjes!  Meer over de fright nights lees je in de blog van Henriëtte.pompoenen Halloween EuropaparkEuropapark Halloween pompoenenHalloween Europapark

Eten
Overal belangrijk, dus ook in een pretpark: het eten. Als foodie heeft lekker eten altijd en overal mijn interesse, en in het Europapark kon ik me helemaal uitleven. Er zijn 54 restaurants, waarvan zelfs eentje met Michelinster. Van steak en spareribs tot flammkuchen, wokgerechten of versgebakken brood: you name it, Europapark’s got it. Voor ieder wat wils dus. I love it! Ik at de eerste avond western style in de saloon bij het camp resort: een heerlijke steak. De tweede avond in het park bezocht ik een traditioneel Duits oktoberfest dus at ik traditionele Duitse kost. Over het oktoberfest schreef ik trouwens ook een blog die je hier kunt lezen. Ook tof: in het Europapark bevindt zich FoodLoop, het enige loopingrestaurant van de wereld. Je bestelt je eten via een computer aan je tafeltje, en dit wordt vervolgens via een soort achtbaan compleet met looping voor je neus bezorgd. Smakelijk 🙂eten OktoberfestFoodLoop Europaparkfoto: Europapark

Slapen
Het park is (helaas!) niet naast de deur. Gelukkig is overal aan gedacht, want er zijn vijf themahotels en een thema campresort. Ik sliep in het hotel Bell Rock, helemaal in New England stijl. Ik was verliefd op mijn hotelkamer met botenstapelbed!  Alle hotels hebben een ander landenthema, 4 sterren of 4 sterren superior, en er zijn zwembaden en wellness voor de liefhebbers. Alles geheel in thema! Hotel Bell Rock Europaparkhotel Bell Rock Europaparkhotel Bell Rock EuropaparkBell Rock Hotel Europapark

Heb je wat minder budget of hou je gewoon meer van kamperen? Dan kun je vanaf € 28 per persoon terecht in een tipi, huifkar of blokhut in het campresort. Tof! Ik zag mezelf hier al helemaal een vuurtje stoken en barbecue-en voor mijn tipi 🙂 Als je op doorreis bent met je camper of caravan kun je ook op het kampeerterrein terecht. Handig!camp resort EuropaparkEn, ben je overtuigd? Het park is geopend van maart/april tot november, en van half november tot januari in een speciale winterse editie. Het park is in principe altijd tot 18.00 uur geopend. In de zomer kan er echter worden besloten om langer open te blijven als er genoeg bezoekers zijn. Dat gebeurt dan ook vaak in die periode. Een kaartje kost € 41 voor een volwassene, en € 36 voor een kind.

Meer lezen over het Europapark? Check ook de blog van Fem (die ook de foto van mij met de haai maakte). Sheelagh - the world is a book

 

19 antwoorden »

  1. Sheelagh, je kunt jezelf toch geen watje noemen en dan doodleuk in de Silver Star stappen en met haaien en zombies op de foto gaan 😉 Dank voor de vermelding!

  2. Erg leuk geschreven en mooie foto’s. Complimenten. Ik ben zelf sinds vorig jaar een groot Europa-Park fan. Toen een weekend geweest met hotel in het Zwarte Woud. Dit jaar wou ik dat toch beter doen dus nam ik een ‘hopping pass’ arrangement. 1 nacht in elk hotel met ontbijt en een jaar abonnement voor het park. Voor je bagage wordt gezorgd door het personeel. Perfect geregeld allemaal. In December ga ik weer een lang weekend voor de kerst sfeer daar.

  3. Ik vind de naam ‘Europapark’ zo enorm suf klinken, dus had niet verwacht dat er zo’n gaaf park achter zou zitten moet ik eerlijk zeggen. Het klinkt heel groot, dus inderdaad maar combineren met een overnachting (of met Oktoberfest 2015 haha)! En het is ook niet zo erg om naar een pretpark in de VS te gaan hoor, mooie reden om weer die kant op te mogen ;-)!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s