Duitsland

TRAVEL | Berlijn – de East Side Gallery

East Side Gallery Berlin, foto SheelaghMairiBerlijn is zo’n bijzondere stad! Je voelt de heftige geschiedenis en er hangt een aparte, alternatieve sfeer die niet goed te omschrijven is. Je moet de stad beter leren kennen om het echt te snappen denk ik. Soms rauw, dan weer elegant. In het voormalige oosten, in de wijken Friedrichshain en Kreuzberg, bekruipt me vreemd genoeg een ultiem vrij gevoel als ik er rondloop of fiets. Hier kan alles. De punkers hangen er nog steeds op straat, er is veel street art en creativiteit.
Nu wel. Nog niet zo heel lang geleden was dat wel anders: op 9 november is het 25 jaar geleden dat de muur viel. Van augustus 1961 tot november 1989 stond er een muur die Oost en West Berlijn van elkaar scheidde: het symbool van de Koude Oorlog.

East Side Gallery Berlin, foto SheelaghMairiEast Side Gallery Berlin, foto SheelaghMairi

De East Side Gallery is een stuk muur dat sinds de val van de muur is behouden en door kunstenaars is beschilderd met graffiti. De meeste kunstwerken hebben een politieke lading. Door de jaren heen worden sommige kunstwerken vervangen: ze worden simpelweg overgespoten met nieuwe.

Je vindt deze organische openluchtgallerie in Friedrichshain/Kreuzberg aan de rivier de Spree. Zeker de moeite van een uitgebreid bezoekje waard: genieten van de mooie kunstwerken, maar ook vooral even stilstaan bij hoe bizar het is als een stad en land ineens door een muur worden verdeeld. Hoe gelukkig wij zijn dat we daar vandaag de dag geen last van hebben. Maar ook dat er nog plekken op de wereld zijn waar dit soort situaties nog steeds aan de orde van de dag zijn, maar dat verandering altijd mogelijk is. Mooie quote: “Wer will dass die welt so bleibt wie sie ist der will nicht das sie bleibt”East Side Gallery Berlin, foto SheelaghMairiEast Side Gallery Berlin, foto SheelaghMairiEast Side Gallery Berlin, foto SheelaghMairiEast Side Gallery Berlin, foto SheelaghMairiEast Side Gallery Berlin, foto SheelaghMairiEast Side Gallery Berlin, foto SheelaghMairiEast Side Gallery Berlin, foto SheelaghMairiWas jij al eens in Berlijn? Wat vond jij van de East Side Gallery? Ik vind het een niet te missen stukje historie van een fantastische stad. Aanrader!Sheelagh - the world is a book

 

7 antwoorden »

  1. Ik ben dus nog nooit in Berlijn geweest. Al jaren toep ik dat we toch echt moeten gaan, nu de geschiedenis nog zo jong is. Straks is er helemaal geen muur meer en tja… Dat hoort er toch wel een beetje bij. Dit is wel een creatieve oplossing om de geschiedenis een plekje te kunnen geven. Mooie foto’s (en ik ben gek op urban street art!)

  2. Toen ik jaaaaaren geleden in Berlijn was heb ik de muur niet gezien. Ik was toen bij de Loveparade, dus had andere prioriteiten 😉 Afgelopen juni heb ik hem wel gezien. Eeg indrukwekkend & bijzonder!

  3. We zijn er toen wel langs gereden maar hebben helaas niet de moeite genomen om er echt rond te kijken, staat dus op de lijst als we de stad nog eens gaan bezoeken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s