Happiness

UTRECHT | Utereg m’n stadsie

Utereg m’n stadsie daar gebeurt van alle hand
het bruist aan alle kant in het hartsie van het land
de Sterrenwijk het Houtplein en de Lange Rozendaal
Utereg het mooist van allemaal!

Al twaalf jaar woon ik met veel plezier in Utrecht. Ik begon op een kamer in Lombok en woonde daarna nog in Ondiep, Tuijnwijk, Wittevrouwen en Zuilen. Inmiddels ben ik weer in Wittevrouwen gesetteld en ik ga hier voorlopig niet meer weg. In mijn straat zit in de zomer iedereen buiten, en op zondag gaan de mannen samen naar de ef cee. Bij de kleinste zonnestraal begint iedereen met grills en BBQ’s te sjouwen en wordt er buiten op straat gegeten en geborreld. De buurvrouw spreekt mijn vriend Jan aan met jochie.

Iets wat alle plekken in de stad waar ik gewoond heb met elkaar gemeen hadden: ik voelde me er meteen thuis. Iedere wijk heeft weer z’n eigen leuke dingen en leuke mensen. Geen gemaakte hipheid, gewoon gezelligheid! Ook het Utrechtse centrum vind ik heerlijk; klein, gezellig en met een fijn ‘dorp-in-de-stad-gevoel’. Utrecht voelt voor mij als een oude vriend of vriendin waar je voor altijd bevriend mee blijft. Of als een jas die je al jaren hebt en maar perfect blijft passen, of zelfs ieder jaar beter voelt. Vertrouwd!Plompetorengracht

Utrecht versus Amsterdam
Ik heb nooit uit Utrecht weggewild. Na mijn afstuderen wilden veel studiegenoten en bekenden naar Amsterdam, want Utrecht was ineens te klein voor ze. Stappen kon je er amper, en er zat niet eens een Zara! Stel je voor. Amsterdam is snel, hot & happening, Utrecht hangt er een beetje naast. In 020 eet niemand meer normaal brood, en is het lastig een cappuccino zonder sojamelk te krijgen. Daaro zit op iedere hoek een sapbar, concept store of biologische supermarkt. Ja, Carré staat er, het Anne Frank Huis, er zijn 2 COS winkels, en het nieuwe Rijksmuseum is echt heel erg mooi…
Maar zelfs in 1988 al, toen de Amsterdamse grachten de hoofdrol speelden in een spectaculaire achtervolging in de film Amsterdamned, werd deze scène in Utrecht opgenomen omdat de Utrechtse grachten gewoon mooier zijn en toffe terrassen en werfkelders hebben.Oude Gracht

In het vertrouwde 030 is het Duitse restaurant Kartoffel, waar je zuurkool, worst en schnitzel krijgt, immens populair, vinden we een wijnbar hip zat en doen we gewoon nog boodschappen bij de Nettorama in plaats van bij Marqt. Ook fijn: geen duizenden toeristen die je de weg vragen of je aanrijden op hun huurfietsen. We gaan hier met onze tijd mee zonder te hard ons best te doen. Die Zara is er inmiddels, en met het nieuwe Tivoli Vredenburg zijn we ook weer bij op architectonisch gebied.

Maar doe mij maar gewoon een latte met echte melk. Het moment dat Mario zijn bekende Italiaanse broodjes in speltvariant gaat verkopen is echt nog heel ver weg! Amsterdam heeft de Nachtwacht, wij hebben Nijntje. De Utrechter is en blijft een stuk nuchterder en meer down to earth dan de Amsterdammer. En dat vind ik eigenlijk best wel lekker.de inktpot

Volgende week ga ik naar het Rijksmuseum, en misschien loop ik ook wel even de COS binnen. Amsterdam is best leuk voor een dachie. Maar ’s avonds eet ik worst met zuurkool en piepers en doe ik mijn weekboodschappen bij de Nettorama.

PS Collega-blogger Tom schreef eerder al een leuk artikel over Rotterdammers vs. Amsterdammers, zeker ook even lezen!sheelagh

Advertenties

Categorieën:Happiness, Utrecht

Getagd als:, ,

17 antwoorden »

  1. *doet een buiging* Hier ook een hardcore Utrechter. Bijna al mn vrienden dromen van Amsterdam, maar laat mij maar heerlijk in het midden van het land zitten. Al acht jaar een trotse Lombokker en ik ben niet van plan om snel weg te gaan!

  2. Heerlijk herkenbaar!

    Via Lunetten, IBB en Kanaleneiland ben ik twee jaar geleden in Hoograven gesetteld, en hier zit ik de komende jaren prima. Aardige buren, uitzicht op het water, rust maar toch alles dichtbij.

  3. Wat een heerlijk stukje nuchterheid! Ik moet zeggen dat ik Utrecht vroeger alleen kende van die pisbak, Hoog Catherijne maar sinds ik een keertje echt in het oude gedeelte ben geweest, ben ik helemaal om en vind ik het een ontzettende leuke en gezellige stad! Amsterdam is zeker leuk maar na 1 dagje heb ik het ook wel gezien, mij veel te druk, doe mij dan inderdaad maar Utrecht!

  4. Oh, wat heerlijk geschreven! Voor mij als geboren en getogen Utrêgse een heerlijk stukkie tekst waor wijffie! Wij hebben ook een jaartje of twee getwijfeld om naar de hoofdstad te gaan, maar zo blij dat we hier zijn gebleven. En ondanks onze verhuizing is Utrecht ook nog op 15 minuten afstand ❤

  5. Wat een leuk en herkenbaar stuk. LOve Utrecht! Juist vanwege dat ‘dorp-in-de-stad-gevoel’. Binnen 10 minuten lopen ben ik in het centrum van de stad, maar mijn straatje in de Vogelenbuurt is echt dorps. Kan me niet voorstellen dat ik hier ooit nog weg ga.

  6. Wat jij met Utrecht hebt, heb ik altijd met Rotterdam gehad. Toen ik in 1988 voor mijn eerste echte baan als tekstschrijver in Amsterdam ging wonen, waren de hypes vanzelfsprekend anders dan nu, maar de hijgerige wannabe-sfeer was er niet minder om. De yuppen van Amsterdam konden je pas tot hun kennissenkring toelaten als je iets mega-hips voor de kost deed. Vandaar dat de openingsvraag in de hotste tenten in town steevast was: “Wat doe jij?” Het duurde niet lang of ik had een antwoord paraat dat onmiddellijk de leuke mensen van de kwallen scheidde: “Ik sorteer ondergoed bij Zeeman, en jij?” Zelfs in de drukste hippe gelegenheid had ik het rijk samen met een handjevol leuke mensen, met wie ik het in Amsterdam geweldig heb gehad voor zolang het duurde: nog geen jaar. Toen ben ik heel hard terug gehold naar mijn favoriete stad: Rotterdam. De stad van Doe-maar-normaal-dan-doe-je-al-gek-genoeg. Carpooling was mijn redding. Voor mij is Amsterdam een stad om te komen, niet om te wonen. Net als overigens Maastricht, waar ik studeerde.
    In Rotterdam keek men gewoon even of je een leuke kat in de boom was. Zo ja, dan mocht je eruit komen. Of je nou bij Zeeman werkte of bij ARA Advertising.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s