Duitsland

TRAVEL | Een weekendje kerstmarkt in Düsseldorf

Kerstmarkt DüsseldorfHou je net als ik van kerst, lekker eten, gezelligheid en shoppen? Dan kan ik je een bezoekje aan een kerstmarkt van harte aanbevelen! Kerstmarkten zijn overal: zelfs mijn eigen Utrecht heeft er eentje, inclusief echte ijsbaan op de Neude. Andere leuke Nederlandse kerstmarkten vind je bijvoorbeeld in Maastricht, in Valkenburg in de mergelgrotten. Of ga eens naar Leiden, waar ze een heuse drijvende kerstmarkt hebben.

Keuze zat dus in ons eigen koude kikkerlandje. Toch reisde ik afgelopen weekend naar Duitsland af, Düsseldorf om precies te zijn.  Waarom Duitsland? Omdat dat toch net even wat echter en kerstiger voelt. Het woord glühwein is niet voor niets Duits. En er is niet eens een Nederlands woord voor! Ook hoort er voor mijn gevoel bratwurst of flammkuchen bij een kerstmarkt, en geen oliebollen of poffertjes. Duitsland it was dus. Met vriendinnen boekten we een AirB&B. Dat was trouwens mijn eerste keer en beviel prima, zeker eens proberen dus! Kijk je mee naar de gezellige dingen die Düsseldorf in deze tijd van het jaar te bieden heeft?

Shoppen op de kerstmarkt in Düsseldorf
Overal zijn gezellige lampjes, kerstige stalletjes en natuurlijk de kraampjes met mooie kerstballen, kerststerren, kersthuisjes, bontmutsen, kaarsen en eigenlijk alles wat je je maar kunt bedenken. Uiteraard zijn alle winkels en warenhuizen ook helemaal in kerstsfeer. Voor wie ‘normaal’ wil shoppen is er ook voor ieder wat wils. Primark, Zara, Mango, H&M, New Yorker, COS; het is er allemaal. Als je wat meer te besteden hebt kun je los bij bijvoorbeeld Miu Miu of Hermès. Zucht. Ik ga denk ik van het voorjaar nog eens terug om te shoppen. Kerstmarkt DüsseldorfKerstmarkt DüsseldorfKerstmarkt DüsseldorfKerstmarkt DüsseldorfKerstmarkt Düsseldorf

Eten en drinken op de kerstmarkt in Düsseldorf
Erg fijn aan Duitsland, en al helemaal aan de kerstmarkt, vind ik het lekkere eten. Ik proefde afgelopen weekend bijvoorbeeld voor het eerst kastanjes. Erg apart, maar op zich wel lekker. Ook fijn waren de flammkuchen, currywurst en de heerlijke in boter gebakken champignons met ui en knoflooksaus. Nomnomnom.Kerstmarkt Düsseldorf kastanjesKerstmarkt DüsseldorfKerstmarkt Düsseldorf champignonsKerstmarkt Düsseldorf camambertMisschien wel het lekkerste van alles: gefrituurde camambert. Echt goddelijk! Ze halen een camambert door losgeklopt ei, paneren ‘m en dat gaat ‘ie de frituur in en eet je ‘m met een cranberrysausje. Een soort kaassouflé plus. 100.000 calorien maar goddelijk. En hé, ik ga toch de Mont Blanc beklimmen dus die kerstkilo’s gaan er vanzelf af 🙂

Overal staan kraampjes waar glühwein verkocht wordt. En dan niet alleen de saaie rode variant die we hier ook wel kennen. Er is witte glühwein, of heisse Hugo, een warme variant van de cocktail met prosecco en vlierbloesem. Ook kun je er allerlei soorten punch vinden: met zwarte bessen of cranberry bijvoorbeeld. Net wat specialer dan de standaard glüwhein. Proost!Kerstmarkt DüsseldorfKerstmarkt DüsseldorfKerstmarkt Düsseldorf

De beste kerstmarkten van Düsseldorf
In Düsseldorf zijn door de hele stad kerstmarkten, sommige leuker dan anderen. De beste zijn die in de Altstadt, en dan vooral die op de Marktplatz. Je ziet er een houtsnijder en glasblazer aan het werk en kunt er lekker een drankje doen, met op de achtergrond het mooie oude Rathaus. Loop vooral ook richting reuzenrad. Op de Heinrich Heine Platz is ook een leuke, en die wordt verbonden met de Marktplatz door de Flingerstrasse, waar ook de nodige kraampjes staan. Kerstmarkt DüsseldorfKerstmarkt DüsseldorfKerstmarkt DüsseldorfGenoeg van alle kerstgezelligheid of heb je het ondanks de glühwein koud gekregen?  In één van de vele kroegjes in de Alstadt ben je met een altbier binnen no time weer warm. Dit is een donker lokaal gebrouwen bier. De perfecte afsluiter van een dagje kerstshoppen. Enjoy en Merry Christmas! sheelagh

17 antwoorden »

  1. Na een bezoek aan zo’n Duitse kerstmarkt ben je helemaal in de kerststemming he? Wij bezoeken er in december ook altijd wel 1 of 2, dit keer naar Leer en Münster geweest. Vooral die laatste is echt aan te raden, mooie oude stad, prachtige pandjes, chique winkelstraten maar ook de grote ketens en leuke markten. Düsseldorf zijn we jaren geleden ook eens geweest maar dat was toen met zo’n busreis en door de vertraging hadden we uiteindelijk maar weinig tijd in de stad zelf waardoor we bijna niks hebben gezien helaas…

  2. Ah Heisser Hugo! ❤ Dat dronk ik twee jaar geleden op een Duitse kerstmarkt, niet vervelend. Denk niet dat een kerstmarkt bezoekje erin zit dit jaar maar het is wel altijd gezellig.

  3. Witte Glühwein is best OK, he? (ik moet de variant met een scheut likeur erin nog proberen) Heb je ook zo’n kekke mok als souvenir gescoord?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s