Engeland & Schotland

TRAVEL | 5 x do’s en sees in Edinburgh

Het is al jaren een traditie bij mijn ouders en mij dus als je me al langer volgt heb je het vast eens voorbij zien komen: de tijd tussen kerst en oud & nieuw brengen ik altijd door in de heerlijke Schotse stad Edinburgh. Deze sfeervolle en romantische stad met zijn prachtige kasteel op de rots, zijn leuke straatjes, smalle steegjes en trapjes en zijn fijne pubs heeft mijn hart gestolen, en of je nou in de zomer of in de winter gaat: er is altijd genoeg te doen en te zien.  Vorig jaar vroeg Jan me ten huwelijk op de kerstmarkt in het reuzerad. Love is in the air! Hierdoor heeft de stad een nòg specialer plekje in mijn hart gekregen. Vandaag laat ik jullie 5 van mijn favoriete dingen aan de stad zien. Kijk je mee?Edinburgh Castle - SheelaghMairiVictoria Street Edinburgh

Het mooiste uitzicht
Vanaf het kasteel zijn de uitzichten prachtig. Het kasteel is dan ook centraal gelegen in de stad op een enorme vulkanische rots. Het beste uitzicht heb je echter vanaf Arthur’s Seat, een 251 meter hoge rotsachtige berg, net buiten het centrum van de stad. Als je vanaf het kasteel de weg naar beneden neemt ben je na ongeveer 20 minuten bij het startpunt. Er zijn verschillende routes omhoog, sommige makkelijker te begaan dan anderen. Als het koud is kan de weg naar boven glad zijn, dus pas op. In maximaal een half uur ben je boven en geniet je van de meest prachtige wijdse uitzichten.Edinburgh, Arthurs Seat viewArthurs Seatbrem

Food
Thuis ontbijt ik amper: een smoothie of alleen wat fruit, maar als ik in Engeland of Schotland ben ga ik het liefst voor een full English breakfast! Of nou ja, full… Ik neem graag bacon, scrambled eggs, baked beans en toast. Soms nog met tomaat of champignons, maar de sausages en black pudding (gebakken bloedworst) laat ik graag voor wat ze zijn. Vorig jaar hebben we een geweldig tentje ontdekt aan de Lawnmarket waar je een perfect ontbijt kunt krijgen voor weinig. Daar waren we dit jaar dan ook iedere ochtend te vinden voor een stevig ontbijt met Engelse thee. Ook zo grappig: thuis drink ik alleen groene of kruidenthee, in de UK ga ik voor zwarte thee met veel melk. Zo lekker! Heb je graag een minder zwaar ontbijt: ze hebben er ook heerlijke porridge (havermout) met honing.

Je kunt er ook later op de dag terecht voor een heerlijke carrotcake, scone of caramel shortbread met een lekker kopje koffie of thee. Vlak in de buurt zitten ongezellige ketens als Subway en Starbucks, maar alsjeblieft, sla die over en ga gewoon naar The Deacon’s House Café, met zijn ouderwets knusse inrichting.  Na je ontbijt of koffie kun je meteen door naar het kasteel, want dat is dan nog maar 3 minuutjes lopen! Ook leuk: erna door naar Arthur’s Seat. Meteen wat calorieën verbranden!
The Deacon’s House Café, 2 Brodies Close | 304 Lawnmarket, EdinburghThe Deacon's house café EdinburghThe Deacon's house café EdinburghThe Deacon's house café Edinburgh Diner & drankjes
Het ontbijt heb ik hierboven al gecovered maar lunch, borrel of diner in Edinburgh is zeker ook de moeite waard. De Britse/Schotse keuken krijg internationaal gezien niet echt waardering. Best zonde want je eet er heerlijk. Of ben ik bevooroordeeld door mijn roots?! Mij kun je in ieder geval wakker maken voor fish & chips met vinegar en mushy peas, een hamburger van hertenvlees of een heerlijke steak pie. Zelfs haggis, dè Schotse specialiteit waarvan de ingrediëntenlijst menigeen toerist doet kokhalzen, vind ik heerlijk. Dit vleesgerecht bestaat uit schapen-hart, long en lever, vermalen met dierlijk vet, ui, havermout, peper, zout, kruiden en bouillon. Het klinkt misschien niet zo, maar het is echt heerlijk met tatties ( aardappels) en neeps (koolraappuree) erbij. De meeste van deze gerechten staat op de kaart in pubs waar je dus naast een lekker biertje of whiskey ook prima en niet al te duur kan eten. Handig: erna hoef je je maar een paar meter te verplaatsen richting bar voor een avondje barhangen. Veel gezelliger dan in Nederland: iedereen praat met je en je drinkt regelmatig een biertje of whiskey met elkaar mee. Je kunt iedere avond vrienden voor het leven maken!
Leuke pubs waar je lekker eet èn gezellig drinkt:
– The Mitre Bar,  131-133 Highstreet, Edinburgh
– Milnes Bar, 35 Hanover Street, Edinburgh 

De allerbeste fish en chips scoor je meestal bij een lokale chippie, een soort snackbar waar naast fish & chips bijvoorbeeld ook gefrituurde Marsrepen op de kaart staan. Ik testte het uit, en dat is dus best wel lekker.

Ben je een Jamie Oliverfan? Ga dan eten bij Jamie’s Italian en neem vooraf de antipasti plate. Lekker!
Jamie’s Italian, The Assembly Rooms, 54 George Street EdinburghJamie's ItalianHertenburger

Musea
Voor de liefhebbers van kunst is een bezoekje aan The National Galleries of Scotland zeker aan te raden. Je vindt er schilderijen van Schotse schilders, maar ook onze eigen Rembrandt , de Vlaamse Rubens, en de Engelse Turner en Constable zijn vertegenwoordigd. Fijn: de toegang is gratis bij alle publieke musea in Schotland. Zeker een bezoekje waard dus!
National Galleries of Scotland, the Mound, EdinburghGrassmarket

Shoppen
Ik ben en blijf lichtelijk shopverslaafd, en dan is Edinburgh best wel een goede plek om te zijn (of juist niet?). Topshop, All Saints, River Island, Boots, New Look, Primark, Miss Selfridge, Oasis… alle bekende Britse ketens zijn aanwezig, de meesten op of rond Princes Street. Uiteraard vind je er ook Zara, Mango en H&M. Ik ga ook standaard altijd even langs Lush. Daar is het ietsje goedkoper dan thuis, en daarnaast heb ik in het hotel een bad, en thuis niet. Niets zo fijn als na een dagje shoppen lekker in bad gaan met een fijne bath bomb! Wat wel jammer is: mijn favoriete Zweedse zusje van H&M COS is in Edinburgh (nog?) niet te vinden, en ook &Other Stories ontbreekt.
Ben je niet zo’n fashionfan? Breng dan zeker een bezoekje aan de boekhandel Waterstone’s. Op de een of andere manier vind ik het heerlijk om daar rond te struinen, zelfs al heb ik tegenwoordig een e-reader en lees ik nog maar weinig papieren boeken. Ook de enorme Marks & Spencer en het Schotse luxewarenhuis Jenners zijn zeker een bezoekje waard.Waterstones

Ik zou nog wel 100 meer leuke dingen kunnen vertellen, maar er moet ook iets overblijven om zelf te ontdekken toch? Loop door de straten en over de pleinen, ga de pub in, en geniet van de sfeer en uitstraling die de stad heeft, dan kom je genoeg moois tegen. Enjoy!

sheelagh

Advertenties

17 antwoorden »

 1. Ik wil al 10 jaar naar Edinburgh maar het is er nog nooit van gekomen (zo veel andere plekken om te zien!)… en nu denk ik weer: Nu moet het gebeuren! Ik wil heel graag een ghost walk boeken waarbij je in de ondergrondse gangen loopt. Lijkt me supergaaf. Met welke maatschappij vlieg jij eigenlijk altijd? Of hoe ga jij richting Edinburgh? Ik wil ook weer niet dat het een rib uit mijn lijf is…
  xxx Nancy

  • Gaan hoor! Wij hadden dit jaar best lang van tevoren een package deal geboekt met Expedia, KLM vlucht en hotel. Best een goede deal, iets van € 300 p.p voor 4 overnachtingen plus de vlucht. Ik ben ook wel eens zelf gevlogen met een budget airline en sliep dan in een hostel. Of als je voor een langere vakantie wil gaan, naar Newcastle met de auto en boot. De ghost tours zijn inderdaad awesome! Ik kan je aanraden in de zomer te gaan met het Edinburgh Festival, dan moet je er wel super op tijd bij zijn qua slaapplek.

 2. Leuk om alles zo weer eens te zien! Het is denk ik iets van 6 jaar geleden dat ik er een paar dagen was met een vriendin en ja, het is zeker een stad die de moeite waard is! Wij hebben toen ook nog zo’n ghosttour gedaan, was ook erg leuk om door die ondergrondse gangen te lopen en te horen hoe het er vroeger aan toe ging…

  • Het is er ook zo heerlijk! Eigenlijk nam m’n moeder ‘m en heb ik alleen een hapje genomen 🙂 Zeker eens proberen maar m’n nieuwe lievelings zal het niet worden 🙂

 3. Jaa zo leuk Edinburg, ben er maar een paar uurtjes geweest voor whiskey en een korte stadstour omdat we naar Perth gingen, maar oh wat is Edinburg leuk. Wat een toffe spots heb je trouwens, Jamies Italian moet ik echt doen!

 4. Wat lijkt me dit toch en heerlijke stad! Helaaaaas nog nooit geweest. Ook door alle verhalen van Michelle wil ik er echt eens heen. Leuke spots zeg! Mocht ik gaan, neem ik ze zeker mee! Jamies Italian aten we in Newcastle. Heelijk he? Fijn prijsje ook voor het eten!

  • Echt gaan hoor! Ja Michelle heeft ook altijd zulke fijne blogs erover. Edinburgh is naast NY en Berlijn mijn favo stad, ik kan zodra ik weg ben al niet meer wachten tot ik weer mag gaan!

 5. Ik mag weer over een week!! Kan niet wachten nadat ik verliefd ben geworden vorig jaar september. Er werd me nog gevraagd of ik geen Tartan bloed in me had van een vorig leven, zou goed kunnen want ik weet zeker dat ik na mijn citytrip alweer heimwee heb ❤

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s