Reizen

TRAVEL | Beautiful Bali – Ubud

Toen ik een maand vakantie vierde in Indonesië bezocht ik drie eilanden: Java, Bali en Lombok. Drie totaal verschillende eilanden! Lombok was mijn favoriet: niet de drukte die je ervaart op Java en Bali, en nog niet zo veel toerisme. Je kunt er nog echt het gevoel hebben dat jij de eerste bent die een plek ontdekt. Stap op je scooter, rij langs de kust, en dikke kans dat je niemand tegen komt. Stop bij een strandje en geniet van de knalblauwe zee en het felwitte strand, terwijl je het spa uit een kokosnoot drinkt. Heerlijk! Toch moet je Bali zeker niet overslaan. Vermijd de drukke kustplaatsen en bezoek de minder bekende dorpjes en je zult een geweldige tijd hebben.

Ubud
Een plek die zeker niet kan ontbreken in je reis is Ubud. Ubud is centraal op Bali gelegen en vormt het cultureel centrum van het eiland. Je vindt er dan ook allerlei soorten kunstenaars die hun werken verkopen. Zo kocht ik een prachtige handgesneden boeddha voor mijn vriend, en kocht mijn vriendin een mooi schilderij. Ook shopte ik een prachtige leren tas en nog heel wat andere mooie souvenirs (ja, ze bestaan!). Toegegeven, Ubud is niet bepaald een goedbewaard geheim, en je vindt er dan ook aardig wat (lees: ontelbaar veel) toeristen. Op straat in het centrum is het één grote drukte van toeristen en locals. Maar dat mag de pret niet drukken!Rice paddy Ubud Bali

Treat yourself
Neem een heerlijke traditionele Balinese kruidenmassage in een van de vele spa’s. Is een massage niet je ding? Laat je nagels lakken of neem een pedicure. Best fijn na een paar weken backpacken. Wil je een beetje mindful terugkomen van je vakantie? Volg een meditatiecursus of neem yogales. Drink een gezond sapje, eet een heerlijke fruitsalade of bestel een smoothie met avocado en pure chocola (lekker!). ’s Avonds geniet je van een traditionele rijsttafel of de lokale specialiteit betutu (eend). Ubud is de perfecte plek om je lekker in de watten te laten leggen.

Religie
Het Hindoeïstische geloof neemt een belangrijke plek in in het leven op Bali. Bij ieder huis en op iedere hoek van de straat staan kleine offers met wierook, bloemen en fruit, en soms ook sigaretten 🙂 In de vele tempels in Ubud zijn vaak religieuze Hindoeïstische rituelen en feesten. Overal staan grote offers opgesteld met fruit, gebak en snoep en alles is versierd met gekleurde parasols. De beelden in de tempels worden mooi ‘aangekleed’ en versierd, en regelmatig gaan er hele processies met prachtig uitgedoste locals door het dorp. Bijzonder om mee te maken!Ubud, BaliUbud, BaliUbud, BaliUbud, Bali

Fietsen tussen de rijstvelden
Net buiten het dorp beginnen de rijstvelden. Voor een paar euro huur je voor een dag een fiets en kun je over de kronkelige paadjes tussen de rijstvelden doorfietsen. Adembenemend mooi, en wat een rust! De drukte van het dorp lijkt hier ineens erg ver weg. Genieten.Rice paddy, Ubud Balirice paddy Ubud Bali

Beware of the evil monkeys
Heb je de rijstvelden wel gezien? Dan kun je doorfietsen naar de Monkey Forest onderaan het dorp. De apen zien er schattig uit maar zijn dat dankzij de toeristen helaas niet (meer). Als je niet het risico wil lopen dat je ineens een schreeuwende aap op je rug hebt, blijf dan maar weg. Als je zorgt dat je geen eten en drinken bij je hebt ben je redelijk veilig, en kun je in het bos de tempels bekijken en van de speelse en toch best wel een beetje schattige aapjes genieten.Monkey Forest Ubud BaliMonkey forest Ubud Bali

Slapen in Ubud
Ik verbleef er in een heerlijk homestay hotel, Ketut’s Place. De schattige eigenaar Ketut verwelkomt je hier in zijn familie, maar wel op een lekkere luxe manier 🙂 De kamers zijn gelegen in verschillende tempelachtige gebouwtjes op allemaal verschillende verdiepingen met eigen balkons en veranda’s waar het heerlijke ontbijt wordt geserveerd. De avond van tevoren kun je aankruisen waar je zin in hebt: een bananenpannenkoekje, omelet, of toch vers fruit. Af en toe is er ook een traditionele maaltijd die door Ketut en zijn vrouw Wayan zelf bereid wordt.

Je waant je midden in de jungle door alle prachtige palmbomen, planten en bloemen, en het prachtige zwembad heeft een fijne idyllische uitstraling. Na een dagje de omgeving verkennen is het goed toeven met een Bintang in het zwembad! Ook fijn: je bevindt je op een paar minuten lopen van het centrum. Aan de overkant kun je fietsen huren. Ik heb natuurlijk maar in één hotel gelogeerd in Ubud dus misschien is de rest van het aanbod wel net zo goed, maar toch: ga je naar Ubud, probeer dan zeker bij Ketut te overnachten. (tip: mail of bel ruim van tevoren, ik ken aardig wat mensen voor wie er helaas geen plek meer was) Er zijn kamers met en zonder airco, wij hadden er eentje met alleen een fan. Goed te doen, want ’s avond koelt het best wel wat af zodat het niet te warm wordt. Een kamer voor 2 personen met fan kost $ 40 inclusief ontbijt. Voor de prijs hoef je het dus niet te laten.Ketut's Place Ubud BaliKetut's Place Ubud BaliKetut's Place Ubud Bali

Ben jij wel eens in Ubud geweest? Wat vond jij er van? Ik zou er graag nog eens terug naar toe gaan…sheelagh-the-world-is-a-book

Advertenties

15 antwoorden »

 1. Oh ik zou nog dolgraag naar Ubud gaan, maar aan de andere kant heeft een vriendin mij gewaarschuwd voor de Bali-belly. Ik heb een heel gevoelige buik en word makkelijk ziek. Dat India een no-go voor mij is, is duidelijk maar ik had eigenlijk wel gehoopt om naar Bali te kunnen gaan. Ik zou zo graag yogalessen gaan volgen en mediteren daar. Idyllisch! Heb jij vervelende verhalen hierover gehoord van andere reizigers? Anders neem ik gewoon nog eens een poging om bij mijn man te regelen dat we daar eens heen gaan (ik heb het al een tijdje terug aangekaart hahaha)

  • Wat vervelend dat je daar zo gevoelig voor bent! Ik kan het niet helemaal inschatten voor jou, maar heb zelf nooit ergens last van gehad, en niemand die ik ken ook. Bali is tegenwoordig echt net zo ontwikkeld als bijvoorbeeld Spanje voor mijn gevoel 🙂 Ik zeg: gaan! En voor de zekerheid een megapak ORS mee 🙂

 2. Dankzij een samenwerking was is vorig jaar weer eens in Ubud, ik was er al een tijdje niet geweest. Het blijft een heerlijk stadje! En de omgeving is prima op eigen gelegenheid te ontdekken te voet of per fiets.

  Mijn favoriete regio op Bali blijft echter Tabanan/Jatiluwih, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik daar gewoond heb 😉

  • Wat tof dat je daar gewoond hebt zeg! Eerlijk gezegd zegt die regio me niks, is dat meer naar het noorden? Daar ben ik namelijk helemaal niet geweest maar nog wel erg benieuwd naar!

 3. Ik heb een jaar in Ubud gewoond vorig jaar en ik kan je garanderen dat het niet enkel fijn is om er vakantie te vieren! Hoewel ik me inmiddels in een nieuw tropisch land aan het settelen ben, krijg ik die magische plaats niet uit mijn hoofd. Zeker als ik zo’n blogje lees.. *zucht* Still in love 🙂

 4. Wat een mooi blog. Ben zelf twee keer eerder op Bali geweest, waarvan één keer een uitstapje naar Java. Bali heeft ook mijn hart gestolen. De lieve, aardige mensen. Het lekker eten, de schitterende omgeving. Ik heb destijds Ubud ook gezien. Ik ben door de apen bespaard gebleven.

 5. Vorig jaar in “Beautiful” (foutje in jouw titel) Bali geweest en wat was het mooi! Was ook helemaal verliefd op Ubud. Wat heb je ook een super leuke blog! Ben benieuwd naar je nieuwe reisavonturen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s