Reizen

TRAVEL | Een weekendje Efteling

Weet jij het nog, je eerste keer in Carnaval Festival? Of de eerste keer dat je de rode schoentjes zag dansen, en dat prachtige muziekje erbij hoorde? Of misschien de allereerste keer dat je over de kop ging in een achtbaan? Dat was geheid de Python…

De Efteling: wie is er niet mee opgegroeid?!  Ik, eigenlijk. Mijn ouders zijn niet zo van de attractieparken (verder zijn ze heel lief en gezellig!), dus als kind bezocht ik de Efteling niet bepaald regelmatig. Gelukkig heb ik dat later uitgebreid ingehaald, en de laatste jaren kwam ik regelmatig langs voor een ritje in Droomvlucht, een ontmoeting met de fakir of een knuffel met Pardoes.

De Winter Efteling bezocht ik niet eerder en stond dan ook al een tijd op mijn lijstje. Tot afgelopen weekend, toen ik op uitnodiging van de Efteling met drie vriendinnen een heerlijke tijd beleefde in de Winter Efteling, inclusief een overnachting in een prachtig huisje in Efteling Bosrijk. Kijk en lees je mee?Pagode, de Efteling - SheelaghMairiWinter Efteling SheelaghMairi

Efteling: het park
Sinds de Efteling in de jaren ’50 haar deuren opende met een aantal sprookjes in het Sprookjesbos, een speeltuin en wat sportvelden is er veel veranderd (gelukkig maar!). Inmiddels zijn we vele spannende en leuke attracties en miljoenen bezoekers verder. Al die attracties zijn natuurlijk super, maar de echte magie zit ‘m in de details: de aankleding van het park die zelfs in de winkels en restaurants spot on is. Er zit magie in de lucht, en dat voel je zodra je door de prachtige grote poort het park betreedt.

Ik kan iedereen aanraden om eens een dagje vrij te nemen en de Efteling op een doordeweekse dag te bezoeken zoals wij deden. Het was zo rustig dat we echt het idee hadden dat we ongestoord een kijkje konden nemen in een sprookjeswereld. Mijn favoriete attracties Fata Morgana en Droomvlucht waren zo rustig dat we na één ritje konden blijven zitten om nog een keer te genieten. Het Carnaval Festival pakten we zelfs 3 x mee. En nee, ik krijg echt nooit genoeg van het muziekje! Ta ta ta tatatata…Efteling, Fata Morgana - SheelaghMairiCarnaval Festival Efteling SheelaghMairi

Sprookjesbos is een van mijn favoriete plekken in het park: Langnek, de reus van Klein Duimpje en de vliegende draak blijven leuk, hoe vaak je ze ook ziet. Ik swing graag mee met de Indische Waterlelies, wil de geitjes waarschuwen voor de wolf die voor de deur staat, en op het huisje van de heks van Hans en Grietje afstormen en er een hapje uit nemen. Knibbel knabbel knuisje... Zo fijn om je weer even helemaal kind te kunnen voelen.Efteling, Roodkapje - SheelaghMairiPardoes de Tovernar Efteling

Nog zo’n klassieker in de Efteling: de Pagode. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de hele Efteling. Ik was hier sinds ik een kind was niet meer in geweest maar vond het nu weer prachtig. Vooral met de sneeuw die in de nacht van ons verblijf viel was het uitzicht magisch!de Efteling - SheelaghMairi

Leuk: bij de Efteling blijven ze de bestaande attracties verbeteren. De Fata Morgana is onlangs mooi opgeknapt, en in de PandaDroom is aan het eind een leuk effect toegevoegd. In Sprookjesbos is recent nog een nieuw sprookje toegevoegd: de Nieuwe Kleren van de Keizer. Ook het Meisje met de Zwavelstokjes en Assepoester zijn relatief nieuw en hebben prachtige beeldeffecten, maar ook de attracties die er al langer zijn zien er tiptop uit. Er komen nog steeds meer attracties bij. De laatste jaren werden achtbanen de Vliegende Hollander en Joris en de Draak toegevoegd, en de parkshow Raveleijn (die ik helaas nog steeds niet gezien heb). Aankomende zomer opent de nieuwe dive coaster Baron 1898 waar ik nu al erg benieuwd naar ben.Vogel Rok Efteling SheelaghMairi

Sla trouwens zeker de spectaculaire fonteinenshow Aquanura met Eftelingmuziek bij de entree tegenover de Fata Morgana niet over als je weggaat!Aquanura, Efteling - SheelaghMairi

Winter Efteling
In de winter zijn niet alle attracties open. Wie wil er nou in het wildwateravontuur van de Piraña als het vriest? Gelukkig zijn er ook leuke extra’tjes. Zo is er langlaufbaan ’t Hijgend Hert. Leuk om eens te proberen, al zou het op echte sneeuw denk ik nog leuker zijn dan op plastic borstels…. Er is een overdekt IJspaleis met nog meer winterpret: voor de kinderen een soort sneeuwhelling.

langlaufen in de Winter EftelingWinter Efteling SheelaghMairiOp verschillende plekken in het park zijn enorme vreugdevuren gemaakt die regelmatig worden opgestookt, en waar je je heerlijk aan kunt warmen. Ook fijn: er zijn kraampjes waar je koffie, warme chocomel en glühwein kunt drinken. En dat is best lekker als de temperatuur rond het vriespunt ligt! Tip: begin de dag met een koffie en een schrobbelèr, een echte Brabantse borrel, om warm te worden. Winter Efteling SheelaghMairiWinter Efteling SheelaghMairiFata Morgana Winter Efteling SheelaghMairiWinter Efteling SheelaghMairi

Er hangen ijspegels aan lantaarnpalen en gebouwen, sneeuw op de muzikale paddenstoelen, en de vele huisjes in het Sprookjesbos zijn kerstig ingericht. Knus! Wij gingen op een erg koude dag en hadden toch wel wat meer warmtepuntjes gewild, bijvoorbeeld in Sprookjesbos. Vuren, warmtelampen… alles om te voorkomen dat je eerder naar huis moet omdat je het zo koud hebt.

Eten in de Efteling
Op culinair gebied valt er in de Efteling steeds meer te beleven. Van frietjes tot panini’s, een chique diner in de Hoffelijke Heraut of een bourgondisch maal bij Raveleijn: het kan allemaal. Wij lunchten lekker ouderwets met pannenkoeken bij Polles Keuken. Lekkere pannenkoeken (veeel keus!), gezellige bediening en in het restaurant is van alles te zien: lepels die zelf door potten roeren, de oven die open en dicht gaat en hele rekken met potten en pannen die als een gek ronddraaien. Erg tof! Polles Keuken de Efteling - SheelaghMairiPolles Keuken de Efteling - SheelaghMairiPolles Keuken de Efteling - SheelaghMairi

Slapen in de Efteling
Sinds de opening van het Efteling Hotel combineer je een dagje Efteling met een weekendje weg, en plak je er ook makkelijk nog een dagje aan vast. Zo heb je meer tijd om het park rustig te verkennen en kun je je favoriete attracties meerdere keren bezoeken. Sinds enige tijd is er naast het hotel ook de mogelijkheid om in een huisje te overnachten. Efteling Bosrijk is totaal in stijl, inclusief een geheimzinnig paleis in de vijver. Tof! Ik overnachtte er samen met mijn vriendinnen in een heel fijn huisje. Efteling BosrijkEfteling Bosrijk SheelaghMairiEfteling Bosrijk SheelaghMairiEfteling Bosrijk SheelaghMairiEfteling Bosrijk SheelaghMairi

In mijn studententijd ging ik vaak een weekend weg met vriendinnen, en dan sliepen we vaak in redelijk brakke huisjes in bungalowparken. Zoiets als dit huisje hadden we nog nooit gezien. Knus en stijlvol ingericht, van alle gemakken voorzien (ons boshuys had een bad, fijn!) en aan alle details gedacht. Zo lag er voor iedereen een slaapmuts klaar, een zakje snoep op de handdoek en hingen er schilderijtjes van Eftelingfiguren aan de muur. De huisjes zijn van buitenaf ook erg tof om te zien: alsof je minimaal 100 jaar in de tijd teruggaat! Je kunt kiezen tussen Landhuys of poorthuysappartementen en dorps- en boshuysen. Vanaf juli 2015 kun je ook met je hele familie of vriendengroep terecht in Efteling Bosrijk in een van de nieuwe groepsaccommodaties.  Voor ieder (budget) wat wils.Efteling Bosrijk SheelaghMairiEfteling Bosrijk SheelaghMairiEfteling Bosrijk SheelaghMairi

Meer info
Je vindt de Efteling in Kaatsheuvel. Een kaartje kost als je online bestelt € 32 voor een volwassene. Overnachten? Dat kan in Efteling Bosrijk vanaf € 33 per dag als je in een appartement verblijft met 4 personenen, en 3 dagen en 2 nachten blijft. Je hebt dan uiteraard ook meteen toegang tot de Efteling, die je op 5 minuten lopen vindt.
De Winter Efteling is nog geopend tot en met 1 februari. Je hebt dus nog heel even 🙂 Gelukkig is vanaf 2 februari de reguliere Efteling weer geopend.

Wanneer was jij voor het laatst in de Efteling, en wat is jouw favoriete attractie?sheelagh-the-world-is-a-book

NB Ik bracht dit weekend door op uitnodiging van de Efteling, maar ben op geen enkele manier verplicht om een positief stuk te schrijven. Al mijn blogs zijn volkomen eerlijk, en ik heb het gewoon echt geweldig naar mijn zin gehad 🙂 Dank Efteling en hopelijk tot snel! 

23 antwoorden »

 1. Hè gezellig! Mijn ouders waren ook niet zo van het attractiepark. Het lijkt er inderdaad op dat jij en ik een soortgelijke jeugd (en smaak) hebben 😉 Toch ben ik op een gegeven moment best vaak geweest, toen ik op een basisschool zat waar ze geen genoeg kregen van schoolreisjes naar de Efteling. Toch vind ik het nog steeds heel erg leuk en vorig jaar zomer ben ik met mijn neefje naar de Efteling geweest. Hij was 3 jaar oud en ik vond het heerlijk om hem te zien rondrennen. En natuurlijk deed ik er graag een schepje bovenop 🙂 Zoals bij de draak in het Sprookjesbos, dat hij wel moest oppassen. Ik hoor hem nog tegen een ander jongetje zeggen: “Pas op hoor, het is een hele enge draak”. Zo schattig.
  De huisjes zien er ook heel erg mooi uit zeg, dat is inderdaad wel beter dan die crappy huisjes die ook ik af en toe wel heb gezien. En heb jij ook zangers gezien? Misschien zijn die er alleen rond de Kerst… Ik weet nog dat er groepjes rondliepen om liedjes te zingen. Ik kan het me niet meer zo goed herinneren want het is alweer zo lang geleden dat ik in de Winterefteling was. Maar wat een sfeer hè! Leuk samengevat in deze blog.

  • Thanks voor je uitgebreide reactie Nancy! Wij gingen op schoolreis vaak naar het Land van Ooit… Mijn vader appte me kort nadat deze blog verscheen: nou je hebt wel een zware jeugd gehad hè zo zonder de Efteling. Haha. Hij voegde er wel aan toe dat hij door deze blog bijna zin kreeg om zelf te gaan 🙂 De zangers waren er wel maar heb ik gemist… Met kinderen naar de Efteling lijkt me ook super inderdaad

 2. Het was een heerlijk weekend!
  De sneeuw maakte de Winter Efteling helemaal magisch. En het ritje in de bobsleebaan extra spannend 😉

 3. Voor het laatst… mijn eerste keer moet nog komen! Als kind had ik al niks met pretparken, was natuurlijk ideaal voor mijn ouders en nu komt het er ook niet bepaald van + vanuit ons is het ook al gauw 3 uurtjes rijden dus dan zou je er inderdaad moeten gaan overnachten maar op de een of andere manier is het geen uitje wat bij ons hoog op de to do lijst staat…

  • Ieder z’n ding natuurlijk. Waar ik dan wel benieuwd naar ben: vind je de foto’s hierboven er dan ook niet uitnodigend uitzien? En waarom spreekt het je niet aan? Door het ‘neppe’?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s