Reizen

TRAVEL | Genieten op z’n Frans in de sneeuw van Serre Chevalier

Een weekendje skieën. Vroeger was het voor mij ondenkbaar. Je hebt toch wel een week nodig, al is het maar om de lange tocht te compenseren. Tegenwoordig zijn mijn vakantiedagen echter schaars, en ook me heen zie ik steeds vaker dat mensen korter gaan. Als je per vliegtuig naar de sneeuw gaat is het ineens best interessant om voor een paar dagen naar de sneeuw te gaan. Ik verbleef onlangs een paar dagen in het Franse skigebied Serre Chevalier. Lees je mee over dit prachtige gebied en wat er allemaal te doen is? 

Getting there
Met het vliegtuig vanuit Eindhoven vloog ik met Ryanair naar Turijn. Dat kan al vanaf € 9 euro voor een enkeltje! Vanaf Turijn gingen we per taxibusje naar Serre Chevalier, en dat duurde nog zo’n anderhalf uur. Ideaal. Ga je zelf: een taxi is nogal duur (€ 200 of meer), dus alleen aantrekkelijk met grote groepen. Een auto huren is dan wellicht ook een optie.

Ga je langer dan een paar dagen? Ga dan gewoon met de auto! Vanuit Utrecht is het 1148 kilometer, en ben je volgens Google Maps in 10 uur en 45 minuten in Briancon, het grootste stadje uit het gebied.

Het gebied
Serre Chevalier ligt in de Zuidelijke Franse Alpen en bestaat uit 13 kleine dorpjes. Het gebied heeft meer dan 250 kilometer(!) aan pistes en is zeer sneeuwzeker. Ook fijn: gemiddeld schijnt er zo’n 300 dagen per jaar de zon. Toen ik er was liet de zon zich helaas weinig zien, maar dat mocht de pret niet drukken.  Het gebied is nog relatief onbekend bij Nederlanders. Veel mensen vroegen me voor ik ging waar ik heen ging, en op één iemand na had niemand nog van Serre Chevalier gehoord. Weinig Nederlanders op vakantie: altijd goed. We willen ons allemaal voelen alsof we de enige zijn, toch? Er is een goede diversiteit aan groene blauwe, rode en zwarte pistes, dus voor ieder wat wils. Stunten kan voor de liefhebbers in het snowpark. Ook leuk: de videozone waar je je skiprestaties in de slalom kan opnemen.Serre Chevalier SheelaghSerre Chevalierfoto van mij op de ski’s door de leuke Denise Miltenburg van followmyfootprints.nl

Culinair genieten
Boterhammen en pakjes drinken mee in de rugzak voor de lunch? Kan, maar het is wel zonde. In Frankrijk hebben ze genieten van lekker eten tot een kunst verheven. Als je op wintersport bent in Serre Chevalier en van lekker eten houdt zou ik zeker aanraden een lekker vorkje mee te prikken van een steak tartare, stoofpotje van hertenvlees of een heerlijke risotto met paddestoelen en eend. En toe een fantastische chocolademousse of crème brulee. Ik was oprecht verbaasd over de goede kwaliteit van het eten en de wijnen in de pisterestaurants. Niks simpele kost, maar echt lekkere en goed bereide Franse gerechten. Bon appétit! 

culinair genieten Serre Chevalierculinair genieten Serre ChevalierRisotto Serre Chevalier

Cultuur op de piste
Trend op wintersportgebied: men wil niet alleen meer skiën maar ook andere dingen zien, leren en beleven. In Serre Chvalier spelen ze hier op een leuke manier op in. Zo is er een nomadendorpje met verschillende hutten en tipi’s waarin je een aantal fototentoonstellingen kan bekijken. En dat midden op de piste! Buiten in de sneeuw staan alvast een aantal kleurrijke foto’s die een prachtig contrast vormen met de omgeving en die zeker je aandacht zullen trekken om even te komen kijken. Een fijne culturele break tussen het skiën door en de moeite van een bezoekje waard.

cultuur in Serre Chevalier cultuur op de piste Serre Chevalier

Omhoog met de pistenbully
Naast skiën of snowboarden is het  leuk om ook eens iets anders te doen. Variatie is mogelijk op iedere vakantie, dus ook op wintersport. Een mooi voorbeeld van een speciale activiteit: omhoog met de pistenbully! Om 6 uur ’s ochtends stap ik in het donker in en begin aan de tocht naar boven. Als ik naast de chauffeur zit zie ik steeds meer van de prachtige omgeving. We rijden door bossen, en heuvels af en op. Doel: de zon op zien komen, een lekker ontbijtje en dan als één van de eersten de piste af. Met de zon zat het helaas wat tegen, maar het uitzicht vanaf de top was prachtig! Het ontbijt smaakte goed, en wat was die eerste afdaling fijn.Serre Chevalier

Wellness
In Monêtier-les-Bains, één van de dorpen in de vallei, vind je een thermale bron. Al sinds de Romeinse tijd zijn hier traditionele badhuizen gevestigd, en vandaag de dag is er een enorm complex, Les Grands Bains, met het natuurlijk warme bronwater. Er is o.a. een enorm binnen-en buitenbad, sauna’s, een stoombad, en een jacuzzi buiten in de sneeuw. Wat is het lekker om na het skiën hier je vermoeide lichaam tot rust te laten komen. Hier vindt je dan ook niet alleen toeristen, maar ook veel locals die eventjes welverdiend komen chillen. Na een saunabezoek liep ik naar buiten om mezelf lekker koud te maken met de sneeuw, en daarna in de jacuzzi te springen. Alles tintelt dan, heerlijk!

Wellness Serre ChevalierLes grands bains

Ik heb een geweldige paar dagen gehad. Het was voor mij al weer zes (!) jaar geleden dat ik voor het laatst op de ski’s stond, maar ik ga zeker geen zes jaar voorbij laten gaan tot de volgende keer. Serre Chevalier is een heerlijk en veelzijdig gebied. Leuk dat er naast gewoon skiën zoveel andere mogelijkheden zijn!

Ik merkte dat ik weer even moest wennen aan het skiën, en ik had het soms best even zwaar. Respect voor mijn bovenbenen, die af en toe voelden alsof ze in brand stonden! Toch blijft skiën geweldig. Sportieve actie in een prachtige omgeving, en dan in het geval van Serre Che ook nog onder het genot van verrukkelijk eten, andere activiteiten en wellness: ik teken er voor!Serre Chevalier

Hou jij ook zo van wintersport? En ga je dan het liefst naar Oostenrijk of Frankrijk? sheelagh-the-world-is-a-book

17 antwoorden »

  1. Ik ben nog nooit op wintersport geweest, dus ik zou niet weten wat ik zou missen… maar een goed bord eten mis ik altijd en overal 😉 Of dat nu Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk of Italië is haha. Het ziet er in ieder geval allemaal prachtig uit en ik weet alleen nog uit mijn toerismetijd dat Frankrijk de mooiste pistes heeft en Oostenrijk de beste après-ski heeft. Om het maar even allemaal over één kam te scheren dan hè. Ik denk dat je daarmee wel makkelijker kan kiezen welke bestemming jouw ultieme zou zijn.

  2. Leuk Sheelagh om jouw ervaringen te lezen. Ben blij dat je je zo culinair hebt uitgeleefd, ik kwam niet verder dan de kaasfondue en creme brulee, ook heel lekkerl;)! Wel jammer van het weer joh;s. En gaaf met die pistebully, dat wil ik ook nog steeds eens;)

  3. Ha Sheelagh, wat leuk dat ik ‘de leuke Denise Miltenburg’ ben, hi hi. Dank je wel. Je hebt er een leuk stuk van gemaakt. Wat hebben we veel gedaan in die 2 dagen en vooral ook heerlijk geskied en verrukkelijk gegeten he? Ik ga ook snel posten. Ik hoop deze week nog. Op m’n eigen blog én elders.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s