Reizen

TRAVEL | Een huis vol souvenirs

Door de jaren heen bezocht ik heel wat verschillende steden, landen en continenten. Travel is the only thing you buy that makes you richer, hoor je wel eens, en daar kan ik het alleen maar mee eens zijn. Schoenen shoppen is leuk, maar tien jaar later ben ik meestal wel vergeten welke schoenen ik op een bepaald moment droeg en word ik er niet warm of koud meer van. Wat ik dan nog wel weet: op welke plek ik was en wat ik er voor bijzonders ontdekte. En daar krijg ik dan spontaan een glimlach van op mijn gezicht.

Om mijn herinneringen nog meer te koesteren koop ik op al mijn reizen souvenirs. Die maken me namelijk ook een beetje richer. Een prachtige houten boeddha uit Bali, een hele zooi (lelijke) koelkastmagneten, een minitoren van Pisa, een aardewerken kerststalletje uit Peru. Houten poppetjes uit Vietnam, een medicijndoosje in de vorm van het Empire State Building, een kleurrijk aardewerken auto’tje uit Bolivia, een mini-Colosseum, een houten kikker uit Thailand waarmee je geluid kunt maken, een mini-Eiffeltoren: you name it, I got it.souvenirs

Overal in huis staat van alles. Ik zou mijn souvenirs niet willen missen, want als ik bijvoorbeeld naar dat auto’tje uit Ecuador kijk herinner ik me weer die enorme markt in Quito, en de geweldige cocktails die ik die avond op de laatste acond van mijn reis dronk in mijn gezellige hostel. Als ik de kikker zie denk ik terug aan de Full Moon Party in Thailand, waarbij ik de volgende ochtend zo brak was dat ik zelfs van het lawaai van die stomme kikker naast mijn oor niet wakker werd. En met Minnie Mouse denk ik terug aan mijn eerste keer Disneyland in California, toen ik acht was.

Ik ben dan even terug op reis. Heerlijk! Al toen ik nog op mijn studentenkamer woonde riep ik: zodra ik echt mijn eigen huis heb neem ik een vitrinekast. Zo gezellig leek me dat, al die kleurrijke blije spulletjes bij elkaar. Ik studeer al vrij lang niet meer, maar die vitrinekast is er nooit van gekomen. Ik word trouwens ook altijd uitgelachen als ik het er over heb. Zijn vitrinekasten ouderwets? The boyfriend vindt het geloof ik ook geen goed idee, al die kitsch bij elkaar. Maar het lijkt mij heerlijk! Ik blijf dus dromen van mijn vitrinekast om al mijn herinneringen te bundelen, en spotte vast een paar mooie exemplaren op otto.nl. Tot die tijd moet ik naar de wc om mijn Franse, Griekse, Vietnamese en Italiaanse herinneringen op te halen, naar de woonkamer voor een momentje Bali en naar de keuken voor een throwback naar New York.

Ben jij ook zo’n souvenirshopper? Of heb je genoeg aan je herinnering? En wat vind jij van een vitrinekast in huis? Yay or nay? Ik ben benieuwd!

sheelagh-the-world-is-a-book

12 antwoorden »

 1. Geen vitrinekast maar ik moet wel elke keer aan onze Noorwegenreis denken als ik uit onze elandglazen drink. (Geen elanden gezien trouwens … zelfs niet in het dierenpark)

  • Jammer! Staat zo leuk! Deze is geschoten in het dal waar ik vroeger altijd ging wintersporten. En ja, het inblenden van souvenirs is ook leuk maar zorgt bij mij vooral voor veel rommel op het moment 🙂

 2. Een reizend vriendinnetje heeft een vitrinekast met souvenirs. Zo leuk!

  Zelf heb ik alleen wat grotere stukken door mijn huis verspreid staan/liggen/hangen. Met name mijn geverfde schilderijen uit Indonesië, Nepal en Myanmar vind ik na jaren nog erg mooi.

  Toch ben ik meer van de foto’s 🙂

 3. Ik neem eigenlijk nooit echt souvenirs mee. Een keer gedaan uit Parijs: een baret. :’)
  Mijn ouders hebben ook heel veel souvenirs in huis en ik vind het wel altijd mooi en gezellig staan. De spulletjes vertellen toch een beetje een verhaal.

 4. Superleuk Sheelagh. Toevallig was ik zelf ook net alles aan het fotograferen toen ik voor de zoveelste keer mijn verhuisdozen uitpakte. Inmiddels besloten toch veel ongein weg te doen maar de leukste heb ik bewaard. Tegenwoordig laat ik de flutsouvenirs achterwege maar probeer ik overal iets moois te kopen voor in huis.

 5. Onze kast is nu leeg vanwege de verhuizing, maar hij stond altijd vol fijne souvenirs. Wel wat té veel, maar stiekem ook gewoon erg leuk. Manlief spaart Starbucks mokken, dus daar hebben we ook zo’n 40 van staan. Een beetje veel, haha! Ik nam van mijn laatste reizen mooie souvenirs mee, een fijne herinnering die je de hele dag bij je kunt dragen.

 6. We hebben jarenlang souvenirs gekocht en vervolgens lagen die stof te verzamelen op zolder. Inmiddels hebben we besloten om echt alleen nog iets te kopen als we het echt heeel erg mooi vinden. Een vitrinekast… ik ben er niet zo van hoor.. Haha. Nu is het wel zo dat wij zoveel boeken hebben dat er geen ruimte meer zou zijn voor die vitrinekast. Mijn herinneringen zitten voornamelijk in de fotoboeken denk ik!

 7. Ik ben dol op souvenirs! Ik heb een letterbak op de w.c hangen die vol staat met kitsch, in de keuken staan blikjes uit allerlei landen, de badkamer ligt vol met schelpen en ook in de boekenkast staan wat pronkstukken.Heerlijk al die herinneringen..

 8. Ons huis staat ook écht bomvol souvenirs. Af en toe vind ik het wel wat te veel, maar ach … Geeft karakter ;-). En wij hebben twee vitrinekasten in de woonkamer, maar die zijn dan weer niet voor souvenirs. Mijn man is een grote fan van de Moto GP en hij verzamelt van die miniaturen. *eyeroll

 9. Jaaaa, hier ook een huis vol souvenirs! Tijd om daar weer eens een nieuw artikel over te schrijven, de vorige is zo oud. Ik vind het jammer dat er glas voor een vitrinekast zit, haha. Ik heb zelf een grote kast van fruitkistjes vol souvenirs en een letterbak met de kleine dingetjes aan de muur, plus nog allerlei andere dingen door het huis heen. Zo fijn!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s