Reizen

TRAVEL | Het Pieterpad

Zeg ken jij het Pieterpad, het Pieterpad, het Pieterpad? Zeg ken jij het Pieterpad, het begint in Pieterburen! Op de een of andere manier had ik dit liedje (melodie: de Mosselman) afgelopen weekend in mijn hoofd toen ik met mijn voormalige buurvrouwtjes Radha en Marthe begon aan het wandelen van, je raadt het al, het Pieterpad.

Mocht je niet bekend zijn met het Pieterpad: dit is een wandelroute die ongeveer heel Nederland covert. Van Pieterburen in Groningen tot de Pietersberg in Maastricht loopt het pad van in totaal 492 km lang, verdeeld over 26 etappes van tussen de 12 en 26 km lang. We begonnen er ooit over als grapje, maar afgelopen weekend stapten we eindelijk in de auto naar Groningen. Plan: lopen, lekker buiten zijn, eten en overnachten in gezellig Groningen.het Pieterpad

We begonnen met de etappe Groningen-Winsum, zo’n 19 km. Dit is niet echt de eerste etappe, maar we hadden Groningen nu eenmaal als uitvalsbasis. En je moet vooral doen wat voor jou goed voelt, er zijn natuurlijk geen officiële regels over waar te beginnen. We begonnen in de stad maar waren als snel buiten tussen de weilanden, met alleen koeien en schapen als gezelschap.Pieterpad Groningen-WinsumMartinitoren Groningen

Ga je (een deel van) het Pieterpad lopen, dan is het officiële wandelgidsje geen overbodige luxe. Hier staan kaartjes en uitgebreide routebeschrijvingen in, zowel in de richting Maastricht-Pieterburen als andersom. Gelukkig had Radha er aan gedacht dit gidsje nog even te kopen. Leek het me eerst nog wel een overbodige luxe, het maakte de tocht een stuk makkelijker en leuker! Naast de route staat er ook meer informatie in over de plekken waar je langsloopt. Natuurlijk kun je de route eventueel ook uitprinten, en er zijn ook markeringen die je kunt volgen. Een rood-wit teken op lantaarnpalen, bomen en bordjes markeert de route. Handig!het Pieterpadhet Pieterpad

Onderweg komen we door schattige dorpjes, langs kerkjes, molens, en spotten we heel veel lammetjes. Leuk: de route leidt ons niet alleen over de weg, maar soms ook over het erf van een boer of door een weiland. Af en toe is er een picknicktafel langs de weg. Perfect om even wat te drinken, uit te puffen en van het mooie en weidse Groningse landschap te genieten!PieterpadPieterpad Groningen-Winsum

Tip: vertrek op tijd. Wij vertrokken pas om 2 uur uit Groningen. Bij goed doorlopen zouden we dan om zes uur in Winsum uitkomen. Maar door het af en toe uitrusten en steeds moeten uitvogelen waar je heen moet waren we toch wel iets langer bezig, waardoor we pas om zeven uur in Winsum arriveerden. Een volgende keer lijkt het mij beter om bijvoorbeeld om tien uur te vertrekken, zo kun je uitgebreid de tijd nemen.

Of we met z’n drieën alle 492 kilometers van het pad gaan afleggen? Ik betwijfel het. Maar zeker is dat we nog vaker één of meerdere etappes gaan afleggen. Al is het maar om lekker buiten te zijn en te ontdekken hoe mooi ons koude kikkerlandje is, zelfs buiten de toeristische highlights om.

Wandel jij wel eens? Heb je ooit één of meerdere etappes van het Pieterpad gelopen? Ik ben benieuwd naar je ervaringen!sheelagh-the-world-is-a-book

Advertenties

9 antwoorden »

  1. Ik heb nog nooit het pieterpad gelopen maar ben er wel langs geweest… telt dat ook? 😛 Ik ben in het najaar in Pieterburen geweest en ben toen gaan wadlopen, dat was voor mij even voldoende wandelen (hoewel we ook in die omgeving nog een tochtje gewandeld hebben). Leuk, Groningen als provincie verraste mij!

  2. Leuk dat je dat bent gaan doen Sheelagh! Ik ken het Pieterpad wel, maar heb er 0,0 kilometer van gelopen. Wellicht een optie nu ik wat meer dingen dichterbij huis zal moeten gaan doen 😉

  3. Leuk joh dat jullie hier aan zijn begonnen! Ik ken het natuurlijk qua naam maar heb er nog geen km van gelopen, ondanks dat we regelmatig wel ergens gaan wandelen. Maar meestal zijn dat dan tochten van max 10 km omdat we er dan ook wel weer flauw van zijn…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s