Food & Body

De food & travel tag!

Tags: iedere blogger kent ze. Het zijn lijstjes met vragen die je kunt invullen. Wordt je getagged? Je vult de vragen zo leuk mogelijk in inclusief fijne eigen foto’s, en tagged dan zelf weer andere bloggers, eigenlijk nodig je ze uit het lijstje ook in te vullen.

Omdat reizen en lekker eten twee van mijn allerlievelingsdingen op de hele wereld zijn heb ik zelf een leuk lijstje bedacht: de food & travel tag! Ik bedacht zes vragen die met eten èn reizen te maken hebben en beantwoord ze hieronder.food & travel

1. Wat is het lekkerste gerecht dat je ooit hebt gegeten op reis?
Oef, ik ga het niet bij één gerecht kunnen houden. Ik at in Toscane afgelopen zomer de beste pizza ooit op een pleintje in het stadje San Gimignano in Toscane. Extra dikke bodems, korsten met kaas of zelfs worst erin die je hier in Nederland ziet: bah. Het enige dat je nodig hebt is een goede dunne en knapperige bodem, precies genoeg tomatensaus, precies genoeg kaas en een paar blaadjes basilicum: perfectie. 

pizzaIn Berlijn at ik bij een kraampje om de hoek bij het KaDeWe een curryworst die echt niet te versmaden was. De Duitse keuken staat misschien niet bekend om zijn haute cuisine, maar je maakt mij echt enorm blij met een goede worst of een lekkere schnitzel. Deze curryworst staat dan ook hoog op mijn culinaire lijstje!

curryworst In Jordanië ben ik enorm verrast door de keuken. Fantastische verse hummus en de beste krokante falafel die ik ooit gegeten heb. Hele pure gerechten zonder te veel poespas. Fijn! Ook lekker: het drankje met munt, suiker en citroensap dat je overal krijgt. Zo verfrissend!

Jordanië

Alles uit de Thaise keuken smaakt me ook altijd bijzonder goed. Zo lekker kruidig en aromatisch met die kokosmelk! In Chiang Mai in Noord-Thailand volgde ik een kookcursus, en af en toe maak ik de pad see ew, een noodlegerecht met ei, groenten en varkensvlees die ik daar heb leren maken nog zelf.

Chiang Mai

Niet echt culinair, wel één van mijn favoriete gerechten van de heeele wereld: een full English breakfast in Engeland of Schotland! Eieren, spek, witte bonen in tomatensaus, gebakken champignons en tomaten, toast: er is geen beter ontbijt toch?!

Engels ontbijt op de boot

En vooruit, nog eentje dan, waar ik helaas geen mooie foto van heb: Peruaanse ceviche. Rauwe vis die in citroensap gaart. Lekker met avocado, veel koriander, chilipeper en gepofte mais. Wauw!

En het lekkerste drankje?
Het muntcitroendrankje uit Jordanië dat ik hierboven noemde scoort hoog. Maar ik hou natuurlijk ook wel van een lekkere borrel! Je kan me wakker maken voor een lekkere Franse Sancerre of Italiaanse Chianti. Of klink ik nu een beetje als een alcoholist? Ben ik niet hoor, ik hou gewoon van een wijntje! 🙂 In Peru bestelde ik aan de bar steevast een pisco sour.  Pisco is een sterkedrank gemaakt van druiven en puur (voor mij) bijna niet te drinken, maar met wat citroensap, geklopt eiwit, suikerwater en ijsklontjes heb je een fantastische cocktail. Take me back!

2. Wat is het gekste of bijzonderste (of het meest vieze) dat je ooit hebt gegeten op reis?
In Peru staat er bijna overal cavia op het menu. Op straat zie je kraampjes waar mensen cavia’s roosteren aan het spit met een cherrytomaatje in hun bek (de cavia’s dus, niet de mensen). Ah! Voelt toch niet goed. Op een klein hapje van een reisgenoot na heb ik de cavia’s maar gelaten voor wat ze zijn.

In Vietnam bestelde ik op onze eerste vakantiedag met vriendinnen kip en kreeg de hele kip geserveerd. Inclusief de klauwen en de kop. Even schrikken! Als ergens veel locals zitten is dat meestal een goed teken, maar in deze Vietnamese foodhal in Hanoi was het misschien toch niet zo’n goed idee. Als ik het me goed herinner stond er ook hond op de kaart. Iehl! Insecten en schorpioenen heb ik in Thailand en Cambodja vaak gezien, maar toch heb ik ze zelf tot nu toe altijd links laten liggen. Toch een enge gedachte!

kip in Vietnam

3. Als je alleen voor het eten zou gaan, welk land zou je dan kiezen?
Tja, dat wordt toch echt Italië! De fantastische pizza’s en pasta’s, kazen (!) en gedroogde hammen, soepen, wijn. Het is in Italië gewoon bijna onmogelijk om het slecht te treffen qua eten. Ik heb dan ook superveel zin in onze huwelijksreis, als we weer naar Italië gaan!RomeRome de beste pasta

4. Wat is het beste toetje dat je at op reis?
In Italië heb ik de beste gelato ooit gegeten, maar dat is ook wel te verwachten. Ook lekker: de tiramisu van Pompi in Rome.

In Thailand at ik ooit een bizar toetje bij een buffetrestaurant, ’s middags de dag na een avondje heel hard drinken: een soort zoete kokosmelksoep met geleifiguurtjes erin. Klinkt vies, ziet er nòg viezer uit maar smaakte verukkelijk. En oh, het was het enige dat ik kon verdragen met mijn kater… toetje ThailandRome ijs

5. Welk gerecht dat je zelf lekker maakt geeft je weer dat ultieme vakantiegevoel?
Afgelopen zomer in Italië bestelden Jan en ik regelmatig pasta à la ragù. Een goede manier om een restaurant te testen. Smaakt de ragù? Dan zit je goed. En eigenlijk smaakte ‘ie altijd. Op basis van rundvlees, varken, wild zwijn, pens (?!) of eend: love it! Dit is eigenlijk de echte Italiaanse bolognesesaus, die in niets lijkt op de versie die wij hier kennen met veel tomaten en ‘Italiaanse groenten’.  Wij gebruiken als we het zelf maken het recept van de blog van Fransesca Kookt, alleen gebruiken wij half om half gehakt in plaats van rundergehakt. Daar wordt het net wat smeuïger van. De saus heeft zo’n vijf uur nodig om echt goed op smaak te komen, maar dan heb je ook wat. Ik maak vaak een dubbele hoeveelheid en vries dan wat in. Goddelijk lekker.  Als Jan en ik deze ragù eten met wat tagliatelle of penne voel ik me weer even in Italië!

Verder geven de kookboeken van Ottolenghi me ook een vakantiegevoel. Fijne en ietwat exotische ingrediënten die vaak voor een ware smaakexplosie in je mond zorgen. Bijvoorbeeld de salade met granaatappel en aubergine, to die for!salade aubergine

6 In welk restaurant in Nederland krijg je het beste dat ultieme holiday-food gevoel?
Ik denk dat Kimmade bij mij op 1 staat. Dit is een Vietnamees streetfoodtentje in Utrecht. De rijstpapierloempia’s, phoo en eigenlijk alles smaakt alsof je in Vietnam bent. Lekker en pure smaken. Vietnamees eten in UtrechtHet Duitse Kartoffel is ook favoriet: lekker genieten van een curryworst, flammkuchen of een schnitzel met een halve liter bier erbij, en dat gewoon in Utrecht. Ook fijn is Vino Veritas, een echt Italiaanse wijnbar in Utrecht met heerlijke kazen, pasta’s en fantastische wijnen voor een ultiem Italiaans gevoel. Aanrader: de troebele (!) prosecco. Zucht…

Oké, ik heb een enorme honger gekregen tijdens het schrijven van deze post… Ik ga nu dus even heel veel eten. Doei!

Ik tag Stéphanie van Expeditie Aardbol, Simone van Paper Travels, Laura van WhatAboutHer, Marloes van Budgetproof, Marcella van MarcellaMolenaar.nl en Suzanne van Artikel 2.55 omdat ik van hun blogs weet dat ze ook wel van lekker eten houden 🙂 Ik ben superbenieuwd naar jullie culinaire reiservaringen! En neem ‘m ook gerust over als ik je niet getagged heb 🙂

sheelagh-the-world-is-a-book

31 antwoorden »

  1. God, ik heb net gegeten maar het water loopt me ook alweer in de mond nu 😉 En het tweede wat ik denk: Thailand, Vietnam, Thailand, Vietnam, haha! Die tag invullen wordt nog een uitdaging om het gevarieerd te houden 😉 Ik ga ‘m zeker invullen! Thnx voor de tag 🙂

    • Haha. Ja, Thailand en Vietnam… Zodra het artikel af was schoten me weer allerlei heerlijkheden te binnen. Zoals fish amok in Cambodja… En de rendang runderstoof uit Indonesië… Ik begin de dag al weer met trek iig 🙂

  2. Ik ben eigenlijk helemaal geen foodie, maar je hebt wel een aantal lekker hapjes zeg! Alleen die cavia, haha! Ik zou ‘m denk ik toch wel proberen.

  3. Ik krijg honger van je artikel. Italië is ook mijn culinaire hemel! (en Cambodja -of bij uitbreiding heel Azië- krijgt een mooie tweede plaats omdat ik daar als vegetariër zo in de watten wordt gelegd)

    • Ja, vegetarisch eten in Azië kan heel lekker zijn. Ik vond de rijstnoedelsalades in Cambodja ook zo lekker…En de curry’s met erwtvormige aubergines… Nomnomnom!

  4. Superleuke tag, ik ga hem binnenkort invullen! Al zie ik wel heel veel overeenkomsten ;). Kimmade is ook een van mijn favorieten!

  5. Oh meeeeen, hier krijg ik trek van! Ik vind Italië ook het beste foodland, ik zou er wel kunnen wonen <3! Yum! Ik ben blij dat ik net gegeten heb, anders had ik waarschijnlijk voor vijf gegeten 😉

  6. Leuke tag! Krijg echt mega honger van je foto’s…..reizen en eten, gods wat een perfecte combinatie. Het is maar goed dat ik niet altijd weg ben… dan zou ik een klein olifantje zijn, haha. Ennuh… herken veel… Italie!? Def ook mijn favoriet!!

    • Haha, moest lachen om dat olifantje 🙂 Herkenbaar wel, moet me hier al inhouden en op vakantie gaan de remmen los. Want ja, je bent toch op vakantie dus genieten mag…(nog meer dan thuis)

  7. Wat een leuke originele tag! Ik maakte in het verleden maar heel weinig foto’s van het eten maar anders had ik hem graag ingevuld op mijn blog! Zo’n engels ontbijtje hoeft voor mij niet hoor, veel te zwaar op de vroege ochtend!

  8. Wat een superleuke tag! Food en Travel is ook gewoon een goede combinatie 😉 Simone heeft me getagd en ik heb hem ook ingevuld 🙂 Die pizza ziet er heerlijk uit, ik denk dat ik dat vanavond maar op het menu zet haha!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s