Food & Body

TRAVEL | De Pays d´Auge in Normandië verkennen per auto

Wie aan Normandië denkt denkt aan D-Day, woeste zee, weilanden met schapen en koeien, regen en enorme rotsformaties. Dat deed ik in ieder geval voor ik deze Franse regio zelf bezocht. Maar er is zoveel meer! Wow! Neem de Pays d’Auge: prachtig glooiende heuvels en valleien met stromende riviertjes, appel- en perenboomgaarden, schattige slingerende weggetjes, kleine kasteeltjes en dorpjes met prachtige vakwerkhuizen. Een sprookje!

Pays d’Auge met de auto
Met de auto besluiten we de streek, die door de rivier de Toques doorsneden wordt, te verkennen vanuit het dorpje Trouville-sur-Mer, waar wij zelf verblijven. We zien wel waar we uitkomen! Al snel slaan we af, een landweggetje in. Gelokt door een bord: zelfgemaakte cider en calvados, hierheen! We rijden en rijden, zijn we ergens verkeerd gegaan? Gelukkig blijven beschilderde bordjes ons verder leiden: hier moet je zijn! Na een paar kilometer te hebben gereden komen we bij een boerderijtje. Een paar koeien en kalfjes begroeten ons al, en onze aankomst is gelukkig ook bij de boerin niet onopgemerkt gebleven. Zodra ze onze auto hoort komt ze aangerend en gooit snel haar winkeltje open. Het is eigenlijk nauwelijks een winkeltje te noemen: in een klein schuurtje staan wat flessen appel- en perencider en calvados uitgestald, evenals honing en confiture de lait (melkjam, een soort mengsel van melk en suiker). We kopen een paar flessen cider. Voor drie euro vijftig per fles kun je daar geen buil aan vallen. Toch?koeien Normandië Pays d'Auge Normandië Pays d'Auge Normandië Pays d'Auge

Lokale specialiteiten
Mijn vriend en ik zijn dol op lekker eten en drinken, en ik kan je vertellen: voor foodies is deze regio perfect! Het dorpje Camambert, waar je raadt het al, de camambert uitgevonden werd, ligt in de Pays d’Auge. Het district waarin Pays d’Auge zich bevindt heet Calvados. Juist, van dat drankje: Calvados is een sterke drank die lijkt op cognac en gemaakt wordt door cider te destilleren. Mij is het iets te sterk… maar dan heb je meteen de andere lokale specialiteit te pakken: cider van appels of peren. Ik hou er van! Ook fijn is pommeau: dit wordt gemaakt van één jaar oude calvados en gemengd met ingedikte appelsap. Een lekker aperitief met een toastje met foie gras erbij. Of een stukje camambert. Nomnomnom.cider in Normandië Pays d'AugeCamembert Normandië confiture au lait

De route du Cidre
Echte ciderfans volgen de ciderroute. Deze leidt via schattige weggetjes langs de belangrijkste cider-hotspots van het gebied. Langs de route vindt je lokale ciderproducenten die rondleidingen en proeverijen geven. Meer informatie over de route vindt je in de lokale Office du Tourisme, maar je kunt natuurlijk ook gewoon de bordjes langs de weg volgen.  Route du Cidre NormandiëPays d'Auge NormandiëPays d'Auge Normandië

Beuvron-en-Auge
Misschien wel het mooiste dorpje van het gebied, of van heel Frankrijk volgens sommigen: Beuvron-en-Auge. Overal prachtige bloemen en authentieke vakwerkhuizen: romantischer wordt het niet, dat garandeer ik je. Ik bezocht het dorpje buiten de vakantieperiode, en het regende bovendien. Fijn, want zo wanen we ons even terug in de tijd zonder andere toeristen in de buurt. Ik stel me zo voor dat het hier in de vakantieperiode een waar gekkenhuis is! Op de weg terug het dorp uit klaarde het toch nog een beetje op, en binnen een paar minuten moesten we onze zonnebril weer op en kon de regenjas uit. “Here, we sometimes have four seasons in one day!”, zo weet een lokale winkelier waar we een fles heerlijke maar overpriced Pommeau kopen ons te vertellen. En hij heeft gelijk: we rijden een regenachtig en bewolkt dorp in, een zonnig dorp uit en worden nog geen kwartier later ineens verrast door een enorme hagelbui. Très bizarre!

Beuvron-en-Auge Normandië Beuvron-en-Auge Normandië Beuvron-en-Auge Normandië

Lisieux
Het belangrijkste grote stadje van de regio is een katholiek bedevaartsoord, na Lourdes het bekendste en meest bezochte van Frankrijk. Er staat een prachtige basiliek die in de eer van de heilige Thérésia gebouwd is. Zeker een bezoekje waard deze basiliek. En als je er dan toch bent: neem meteen een kijkje bij de kathedraal van het stadje. Verder was ik niet erg impressed door Lisieux, maar ben je in de buurt: stop dan zeker even voor de basiliek.Lisieux Normandië

Als we weer aankomen in ons fijne appartement van Belvilla in Trouville-sur-Mer zijn we moe maar voldaan. We hebben genoten van de prachtige landschappen en dorpjes. Maar nu is het tijd voor een glaasje pommeau, met een stokbroodje, paté foie gras en camambert met calvados. Leven als God in Frankrijk, dat kunnen ze wel in Normandië!lokale specialiteiten Normandië

LogoHeader-witGROOT

20 antwoorden »

  1. Ik zag al fijne foto’s voorbij komen! Ik ben er jaren geleden geweest met mijn ouders. toen vond ik het mooi maar zo te zien hebben we toen ook veel gemist! Je foto’s zien er zo sfeervol en gezellig uit!

  2. Trouville! Ja daar ben ik een eeuwigheid geleden geweest met mijn ouders. Jeetje, geen idee dat het zo leuk is daar. Haha… Mijn interesses lagen toen (ik was denk ik 12 of zo) op geheel ander gebied… Leuk om te lezen. Nu wil ik terug naar Frankrijk!

    • Grappig dat je er geweest bent vroeger, logisch dat je er andere herinneringen aan hebt toch? Als kind is je interesse voor cider en kazen toch een stuk minder, om maar wat te noemen 🙂 Binnenkort volgt er ook nog een uitgebreide post over Trouville, kun je zien dat je er direct terug naar toe moet!

  3. Tres Magnifique! Nu krijg ik nog meer zin in onze vakantie die kant op! Nog 2 weken en dan zullen we zelf die streek eens goed gaan verkennen! Die gewone cider zal mij vast ook te sterk zijn maar de variant met appel en peer ga ik zeker even uitproberen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s