Reizen

TRAVEL | Mont Blanc here I come!

Ik ben nog maar net terug uit Normandië, of het volgende Franse reisje dient zich al weer aan. En wat voor een reisje! Zaterdag is het zover: om 8.45 uur vlieg ik met mijn collega’s naar Frankrijk voor de beklimming van de Mont Blanc. Ik vind het echt superspannend en ook een beetje eng. Hoe koud zal het zijn? Krijg ik last van de hoogte? Ben ik wel fit genoeg? Zal ik de top halen?! Kortom, het is SPANNEND! Benieuwd hoe mijn programma er eenmaal in Frankrijk uitziet? Dat lees je hieronder.

Zaterdag 13 juni – aankomst Chamonix.
In de ochtend komen we aan in de Chamonix vallei. Onze expeditieleider van Mountain Network wacht daar op ons, de rest van de middag is vrij te besteden. Een dag om lekker te wennen, te chillen met mijn e-reader, het chalet waarin we slapen te bekijken, nog even uit te rusten en van het uitzicht op de Mont Blanc – het einddoel van de expeditie – te genieten.

Zondag 14 juni – Mer de Glace
Vandaag ga ik van start op de grootste gletsjer van het Mont Blanc-massief: Mer de Glace. Hier oefenen we de klim- en looptechniek met stijgijzers en wennen we aan de hoogte. Na een gletsjertocht laat de gids ons in een gletsjerspleet afdalen. Vervolgens mogen we er zelf uitklimmen op de punten van onze stijgijzers. Spannend! Na dit eerste avontuur sluiten we af met een diner en hopelijk een goede nachtrust in het chalet.

Maandag 15 juni – Oversteek Vallée Blanche
Na het ontbijt vertrekken we vandaag met de auto naar Italië. Aan de Italiaanse zijde van de Mont Blanc nemen we de lift naar Punta Helbronner op 3462m. Vanuit dit liftstation maken we de oversteek van de Vallée Blanche. Dit schijnt een ongelooflijk indrukwekkende tocht te zijn in het hart van het Mont Blanc massief. We lopen langs indrukwekkende bergen als de Grande Jorasses, Grand Capucin, Tour Ronde en de Mont Blanc du Tacul. Indrukwekkende, steile en ruige bergen. Vandaag passeren we gletsjerspleten, acclimatiseren we en oefenen weer met het lopen op stijgijzers. We eindigen de dag in een berghut: de refuge des Cosmiques op ongeveer 3600 meter, waar we ook slapen. De eerste overnachting in een berghut! Ik ben benieuwd hoe ik zal slapen op die hoogte, en sowieso hoe ik op de hoogte reageer! Tijdens mijn reis door Zuid-Amerika ben ik ook op behoorlijke hoogten geweest en dat ging altijd wel goed, maar het blijft afwachten.

Dinsdag 16 juni – Beklimming Aiguille du Midi (3842m)
Na het ontbijt vertrekken we voor de topbeklimming van de Aiguille du Midi. Een ‘scherp sneeuwgraatje’ loopt omhoog naar de top. Een goede oefening voor het laatste stuk van de Mont Blanc beklimming over twee dagen. Bovenop de berg is een liftstation. Die lift brengt ons weer terug naar het dal waar we bijkomen van alle inspanning en waar we op krachten kunnen komen voor de toppoging die morgen start. Aaah!

Woensdag(17-6), Donderdag (18-6), Vrijdag (19-6) – Beklimming Mont Blanc
De toppoging start voor iedereen in Chamonix met een goed ontbijt. Al vroeg in de morgen vertrekken we met de kabelbaan naar Bellevue op 1800 meter. Hierna nemen we de trein naar Nid d’Aigle.

We lopen in twee groepen omhoog. Een deel van de groep loopt naar de Tête Rousse hut op 3167m  en een deel van de groep klimt helemaal door naar de Goûter hut (zie kaartje. ik weet dus nog niet tot welke groep ik zal behoren, maar het hele parcours moet uiteraard gewoon worden afgelegd: of op woensdag, of de dag erna). Al naar de Tête Rousse hut komen we blokkenterrein en sneeuw tegen. Misschien moeten de stijgijzers worden gebruikt. De tocht duurt ongeveer 3 tot 4 uur. Een flinke klus met name voor de laatste groep, want het stuk tussen de hutten is klimtechnisch het meest lastige stuk van de hele beklimming. Eerst passeer je het ‘Grand Couloir’ (steenslaggevaar). Daarna beklim je de Aiguille du Goûter; een helling waar je over rotsen klautert en klimt. Technisch is dat niet heel zwaar, wel zorgen hoogte, wind, kou, sneeuw, spanning en vermoeidheid voor extra ‘engagement’, waardoor dit stuk van de route extra spannend en juist ook leuk kan zijn. Hier kan ik mijn klimtechniek die ik heb opgedaan tijdens de klimcursus die ik heb gedaan inzetten. Het stuk eindigt bij de Goûter hut.Mont Blanc

Op donderdagochtend heel vroeg gaan we weer uit de veren. Als je vanuit de Goûter hut naar beneden kijkt op de berg, dan zie je al lichtjes omhoog komen. Dat is het deel van het team dat in de Tête Rousse hut heeft geslapen . Vanuit de Goûter hut vertrek je direct de gletsjer op. Je loopt – zo ver je dat kan zien in het donker – in een prachtig en weids landschap en komt langzaam in je ritme. Je merkt aan je ademhaling ook dat je hoger komt. Langzaam komt het zonnetje boven de bergkam uit en krijgen we zicht op ons doel… De route loopt via Dôme du Goûter (4300 m) naar het Vallot bivak. De laatste 400 meter klimmen we via de nauwe ijsgraat ‘Arête des Bosses’ naar de top van de Mont Blanc (4810 m). Als alles volgens ideale planning verloopt, komt iedereen ongeveer tegelijkertijd op de top aan. Op een mooie heldere dag reikt het uitzicht tot de beroemde bergketens van Zwitserland (Matterhorn) en Italië (Gran Paradiso). Na gejuich, felicitaties, foto’s en geproost dalen we af, want we hebben nog een flinke tocht voor de boeg. De afdaling gaat via dezelfde route, alleen slaap je vanavond in principe in de hut waar je gisteren niet hebt geslapen. Dat betekent dat vooral de mensen die vanuit de Goûter hut zijn gestart een lange afdaling voor de boeg hebben. In de hutten proost je voorzichtig op de beklimming.

Het echte feest wordt pas gevierd als morgen iedereen veilig beneden is ontvangen bij het welkomstcomité dat ons op 2400 meter opwacht. Wanneer door (weers)omstandigheden de toppoging niet op donderdag wordt gedaan, maar op vrijdag, daal je vanaf de top van de Mont Blanc in één keer helemaal af naar Nid d’Aigle op 2400 meter.

Zaterdag 20 juni – afsluiting en vertrek
Na het ontbijt wordt de Mont Blanc Expeditie gezamenlijk afgesloten en vliegen we weer naar huis. Op naar de volgende mijlpaal: mijn huwelijk over precies 4 weken. Gekkenhuis 🙂

LogoHeader-witGROOT

Advertenties

Categorieën:Reizen

Getagd als:, , ,

5 antwoorden »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s