Food & Body

FOOD | Tafelen tussen de tomaten 

De Kas Eet & Kweekplek bevindt zich op het randje van Utrecht, een stuk uit het centrum. Je kunt er verse groenten van Utrechtse bodem kopen die met liefde gekweekt zijn door Meike en Kevin, die naast hun ‘normale banen’ sinds vorig jaar deze kas runnen. Naast de winkel organiseren ze ook af en toe een intiem diner in de kas onder de naam Wat de kas schaft: aan een lange tafel waar plek is voor maximaal 20 personen krijg je een maaltijd die bereid is met de verse groenten uit de kas voorgeschoteld. Klinkt tof, toch? Afgelopen weekend probeerde ik het uit met een gezellig clubje vriendinnen.  Wat de kas schaft - de kas eet en kweekplek

De Kas heeft geen drankvergunning, dus goed voorbereid gingen we met een koeltas met daarin een paar flessen koude wijn op pad. Vanaf het Ledig Erf is het nog maar zo’n vijf minuten fietsen, dat valt alles mee. Als we aankomen zijn we de eersten. Een mooie gelegenheid om snel wat foto’s te maken van de kas, die er echt prachtig uitziet. Pinterest maar dan echt! We worden verwelkomd met een alcoholvrije cocktail: de pepper-colada met paprika en peper. Lekker verfrissend! Langzaam druppelen de andere gasten binnen, variërend van jonge stellen tot oudere mensen. Een gemêleerd gezelschap! Ik kan me voorstellen dat je hier met je net ontmoette tafelgenoten leuke gesprekken voert, maar aangezien wij al met een gezellig clubje van zes zijn gaat dat voor ons niet op.    Wat de kas schaft - de kas eet en kweekplekWat de kas schaft - de kas eet en kweekplekWat de kas schaft - de kas eet en kweekplek

Het eten wordt opgediend: we gaan een vegetarische Tom kha kai eten, die voor de gelegenheid Thom ka Kas heet. Het ziet er te gek uit en ruikt ook heerlijk. Jammie! Het smaakt ook goed, en er zitten bijzondere groenten in de soep verwerkt zoals bruine paprika en witte aubergine. Die smaken knallen er echt uit. Wat de kas schaft - de kas eet en kweekplekWat de kas schaft - de kas eet en kweekplekWat de kas schaft - de kas eet en kweekplek

Na het eten krijgen we nog een rondleiding door de kas, en leren we nog van alles over groenten en fruit en het kweken ervan. Echt heel interessant! Wist je bijvoorbeeld dat meloenen en pompoenen op dezelfde manier groeien en als plant erg op elkaar lijken? Gastheer en beginnend kweker Kevin haalde ze door elkaar, dacht dat hij pompoenen kweekte en was erg verbaasd toen er ineens watermeloenen uit de plant groeiden. Kevin vertelt vol enthousiasme over het kweken van groenten en het uitvinden wat wel en wat niet werkt. Leuk: naast Wat de kas schaft zitten er ook andere leuke evenementen in de planning, zoals een lunchconcert.Wat de kas schaft - de kas eet en kweekplekWat de kas schaft - de kas eet en kweekplek

Na de rondleiding kocht ik nog wat verse tomaten en bruine paprika voor thuis.

Wat ik leuk vond:
– eten op een bijzondere plek met een geweldige ambiance
– gezelligheid en een ongedwongen sfeer
– enthousiaste en vriendelijke gastheer en gastvrouw
– de rondleiding door de kas na het eten
– na het eten de mogelijkheid om zelf nog verse groenten aan te schaffen voor thuis

Wat iets beter kan:
– het eten werd lauw geserveerd, zonde!
– de groenten in het gerecht waren top, maar als ik dit gerecht in een restaurant zou eten zou ik niet onder de indruk zijn. Er had iets meer smaak in het kunnen zitten.
– de prijs van € 16 valt mee, maar daarvoor krijg je ook maar één gang. Een heel klein voorgerechtje erbij zou al zo’n leuk exra’tje zijn!

Zou ik teruggaan? Jazeker! Ik heb een heerlijke avond gehad en ik heb er een nieuwe favoriete Utrechtse hotspot bij. Ik ga hier zeker vaker groenten halen, en wil er ook nog wel een keertje eten om dit mooie plekje aan anderen te laten zien.
De datum van de volgende Wat de kas schaft is nog niet bekend, maar hou de website of Facebookpagina in de gaten als je dit ook eens wilt proberen!

 LogoHeader-witGROOT
    

Advertenties

4 antwoorden »

  1. Wat is dit leuk zeg! Ik ken dit eigenlijk helemaal niet. Tenminste, niet in deze vorm. Wel ‘Kom in de kas’, maar dat is een heel ander evenement. Wat ik wel heel leuk vind is dat je zo verbaasd bent over hoe dingen groeien enzo. Nou ja, verbaasd, meer dat het allemaal nieuw is! Ik heb zelf jarenlang als bijbaan in een kas gewerkt, dus ik weet niet beter. Maar een leuk idee zo met dat eten in de kas. Goede tip!

    • Leuk he! Ik was er ook erg enthousiast over. Het is niet dat ik absoluut niet weet hoe dingen groeien hoor, ik vond het gewoon wel grappig met die watermeloenen en pompoenen 🙂 Maar ik ben er ook nog nooit echt mee in aanraking gekomen zoals jij. Anyway, een superleuke ervaring!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s