Duitsland

TRAVEL | Een middagje in Monschau

De laatste jaren ontdek ik hoe bijzonder mooi en veelzijdig ons buurland Duitsland eigenlijk is. Ik bezocht het afgelopen jaar o.a. München, Berlijn, Düsseldorf en Freiburg, en twee weken geleden de Duitse Eifel. Er staan nog meer Duitse tripje op het programma: een weekendje Esssen in november en een weekendje kerstmarkt in Keulen in december. Ik durf het best te zeggen: ich liebe Deutschland! Iemand grapte laatst al dat ik wel een blog over Duitsland kan beginnen. Maar dan beperk ik mezelf toch wel, dus voorlopig hou ik het even bij deze blog 🙂

Monschau ligt in de Duitse Eifel in een smalle en groene vallei van de rivier de Roer vlakbij de Belgische grens. Er stroomt een riviertje door het stadje en er zijn enorm veel vakwerkhuizen. Onlangs bezocht ik de Eifel voor een weekendje, en al zaten we niet bij Monschau in de buurt: op de terugweg wilde ik er gewoon even langs. Ik had er al zoveel goeie dingen over gehoord.

Ik bezocht Monschau op een doordeweekse dag buiten de vakantieperiode: perfect, want zo merkte ik niet veel van de duizenden toeristen die dit dorp maandelijks bezoeken en kon ik in alle rust rondlopen. Om iedere hoek ligt weer een straat of pleintje met nog mooiere en schattigere huizen. Ik blijf maar oeh en ah en kijk daar eens! roepen. Zo leuk!MonschauMonschauMonschau
Als ik door de straten van het stadje loopt merk ik goed dat ze het hier van het toerisme moeten hebben: overal zitten souvenirwinkeltjes en toeristische cafés en bakkerijtjes. We drinken een biertje op het plein terwijl we om ons heen kijken en ons even verbeelden dat we in een sprookje van de Gebroeders Grimm zijn beland. Als je de souvenirwinkel op de hoek even wegdenkt voelt het alsof er zo een heks of een prins op een wit paard om de hoek kan komen.MonschauMonschauMonschau
Conclusie: Monschau is absoluut de moeite waard om eens te bezoeken. Loop wat rond, drink een kopje koffie of een biertje en maak wat mooie foto’s. Geniet van de prachtige architectuur, de stromende rivier en het vele groen! Om er meerdere dagen te blijven zou ik Monschau niet aanraden, tenzij je de omgeving gaat verkennen natuurlijk. Het stadje is wat mij betreft net iets te toeristisch voor een heel weekendje of vakantie.

Vanaf Monschau zit je met de auto al weer zo in Zuid-Limburg. Echt ver rijden is het dus niet. Je zou er ook prima een dagje heen kunnen als je een beetje vroeg vertrekt!LogoHeader-witGROOT

 

 

 

 

 

 

Advertenties

13 antwoorden »

  1. Het is eigenlijk zo dichtbij maar ik ben nooit geweest, wel lekker gezellige foto’s van het stadje. Ziet er uit als een leuk dagje weg 🙂 Kunnen we op de terugweg lekker blijven slapen bij onze vrienden in Maastricht 😛 Ik zal het eens in de groep gooien. Thanks voor de leuke tip!

  2. Oh ja, Monchau… ik ben fan hoor! We zijn er 2x een paar uurtjes geweest toen we een weekendje in de Ardennen zaten en ja, heerlijk om daar rond te slenteren en foto’s te maken. Zou er inderdaad geen weekend hoeven te zitten maar een dagje af en toe is prima te doen!

  3. Ik ben jaren geleden met de motor naar Monschau gegaan en was verrast door de schoonheid ervan. Essen is ook leuk, daar ben ik toevallig laatst geweest. Ik vond de Zollverein echt helemaal te gek, zeker een bezoekje waard.

  4. Wat ziet dat er speciaal en vooral erg tof uit zeg! Zeker een aanrader, Ligt ook nog eens op een niet al te ver te rijden stuk. Met de motor denk ik wel een aanrader toch?

  5. Wij waren een paar jaar geleden in Monschau en sliepen er 2 nachten. We hebben er ook twee dagen geweldige wandelingen gemaakt, als onderdeel van de Eifelsteig. Monschau is dan heerlijk als startpunt en om nog even te slenteren en een terrasje te pakken/hapje te eten. Dan zijn de toeristen ook wel weer gezellig na zo’n dag in de natuur. Mooi stadje, gek op vakwerkhuizen!

  6. Ook ik ontdek de laatste jaren pas Duitsland… ook al gingen we er vroeger met mijn ouders al vaak heen… dan ga je toch anders. Zo gingen we regelmatig een dag naar Monschau, vanuit ZO-NL is dat echt maar een kippe-eindje. Heb al tijden het plan om er nu ook eens heen te gaan. Thx voor de reminder! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s