Engeland & Schotland

TRAVEL | Tips voor een feestelijke decembermaand in het Verenigd Koninkrijk

Een lang weekend of weekje weg van de winter? Pak eens de boot naar Engeland! Als je mijn blog vaker leest weet je misschien al dat ik een echte Anglofiel ben. De mensen, het eten, de natuur, de steden: ik vind het allemaal geweldig. Vandaag laat ik je twee fijne bestemmingen in Engeland en Schotland zien om deze winter nog te bezoeken.december in the UK

Newcastle
Bij een stedentripje in Engeland denken de meeste mensen niet meteen aan Newcastle. Zonde, want dee stad in het noorden van Engeland is enorm leuk en heeft voor ieder wat wils. Handig: hier komt de boot aan dus je bent meteen waar je moet zijn. Wat er dan allemaal te doen is? Veel!

Shoppen in Newcastle
Om maar ergens te beginnen: je kunt er fantastisch shoppen. In Engeland en Schotland begint de sale op boxing day (tweede kerstdag). Een goede dag om te shoppen dus! Begin je shoppingtocht bijvoorbeeld bij het Eldon Garden Shopping Centre. Hier vind je o.a. Topshop, New Look, River Island, Lush en All Saints. Als je daar niet slaagt weet ik het niet… Ik slaag in ieder geval altijd wel voor een leuk jurkje, vest of top bij Topshop en een lekkere bruisbal of douchegel bij Lush. Uiteraard is er ook een Primark.

Doen en zien in Newcastle
Ook architectuurfreaks kunnen hun hart ophalen: de fantastische Millennium Bridge en The Sage Gateshead Music Centre (geïnspireerd door de vorm van een oor!) zijn echte blikvangers.  In The Sage Gateshead zijn gedurende de decembermaand allerlei feestelijke muziekvoorstellingen, zoals bijvoorbeeld een uitvoering van the Snowman. Weet je nog van vroeger? Het jongetje dat een sneeuwpop maakt en vervolgens met hem mee op avontuur gaat naar sneeuwmannenland… ik vond het altijd een geweldig verhaal en de muziek maakte het helemaal af. Het lijkt me fantastisch met een live orkest!NewcastleNewcastle

Eten en drinken in Newcastle
Op culinair gebied heeft Newcastle genoeg te bieden. Engels eten vies? Integendeel! Je kunt er zo veel meer eten dan vlees met erwten en worteltjes! Als Jamie Oliver-fan kan ik Jamies Italian aanraden. Lekkere verse gerechten en nog betaalbaar ook! Vooral de pasta’s zijn heerlijk, maar rond kersttijd hebben ze vaak ook een kerstmenu. Kalkoen à la Jamie! Duik zeker ook eens een gezellige pub in voor een lekkere warme punch of een pub meal. Of een tea shop voor een high tea met scones, gebakjes en sandwiches en ander lekkers.  Jamie's Italian NewcastleJamie's Italian NewcastleJamie's Italian

Kerst in Newcastle
In december kent Newcastle de nodige kerstmarkten en events. Er zijn door de hele stad kerstmarkten. De Middeleeuwse kerstmarkt bijvoorbeeld bij Black Gate en Castle Keep.  Ook leuk lijkt me het Winter Festival: allerlei kerstige tafereeltjes en lichtparades door het hele centrum. Ho ho ho!

Edinburgh
Het was de afgelopen jaren een terugkomende traditie in ons gezin: de tijd tussen kerst en oud en nieuw doorbrengen in het Schotse Edinburgh. Dit jaar komt het er helaas niet van. Erg jammer, want oh! wat is Edinburgh een fijne stad, en vooral in de winter! Als je met de auto op de boot naar Newcastle gaat kun je er in een paar uur heen rijden, maar vliegen kan natuurlijk ook.

Doen en zien in Edinburgh
Iets meekrijgen van de rijke historie en cultuur? Bezoek Edinburgh Castle.  Het kasteel is centraal gelegen in de stad op een enorme vulkanische rots. Het beste uitzicht heb je vanaf Arthur’s Seat, een 251 meter hoge rotsachtige berg, net buiten het centrum van de stad. Als je vanaf het kasteel de weg naar beneden neemt ben je na ongeveer 20 minuten bij het startpunt van de klim. Er zijn verschillende routes omhoog, sommige makkelijker te begaan dan anderen. Als het koud is kan de weg naar boven glad zijn, dus pas op. In maximaal een half uur ben je boven en geniet je van prachtige wijdse uitzichten. Ook wel eens leuk toch, een berg beklimmen tijdens een stedentrip?Edinburgh Castle - SheelaghMairiEdinburgh, Arthurs Seat viewArthurs Seat

Eten en drinken in Edinburgh
Op culinair gebied doet Edinburgh niet onder voor Newcastle. Ik hou van het Schotse eten! Of ben ik bevooroordeeld door mijn roots? Je kunt me wakker maken voor fish & chips met vinegar en mushy peas of een heerlijke steak pie. Zelfs haggis, dè Schotse specialiteit waarvan de ingrediëntenlijst menigeen toerist doet kokhalzen, vind ik heerlijk. Dit vleesgerecht bestaat uit schapenhart, long en lever, vermalen met dierlijk vet, ui, havermout, peper, zout, kruiden en bouillon. Toegegeven: het klinkt niet fantastisch. Maar dat is het wel! Haggis wordt geserveerd met tatties ( aardappel) en neeps (koolraap) erbij. De meeste van deze gerechten staat op de kaart in pubs waar je dus naast een lekker biertje of whiskey ook prima en niet al te duur kan eten. Handig: erna hoef je je maar een paar meter te verplaatsen richting bar voor een avondje bar hangen. Erg gezellig: iedereen praat met je en je drinkt regelmatig een biertje of whiskey met elkaar mee. Als je zou willen maak je iedere avond weer vrienden voor het leven. Schotten kunnen behoorlijk hard drinken dus je bent gewaarschuwd!

Shoppen in Edinburgh
Ook in Edinburgh kun je goed shoppen, voornamelijk aan Princes Street en George Street.  Maar ook vintage lovers kunnen hun hart ophalen.Ik ontdekte er Armstrong’s, een geweldige vintagewinkel met een heel uitgebreid assortiment. Het leuke is dat ze er typisch Britse en Schotse kleding verkopen zoals kilts en Harris Tweedjasjes voor de mannen. Met een beetje mazzel vind je een Burberry trenchcoat voor weinig, of een fijn zacht cashmere truitje. Je vindt de winkel op Grassmarket 83! 

Kerstmarkten in Edinburgh
Wil je de echte kerstsfeer proeven? Begin eens bij de Schotse kerstmarkt op St Andrew Square.  Hier vind je verse vis, gins en whisky’s, kazen, fudge en nog veel meer lokaal lekkers. Zoals bijvoorbeeld het broodje hertenburger hier op de foto. Smullen! Ga ook vooral schaatsen op de ijsbaan of maak een tochtje in het reuzerad op de kerstmarkt bij Princes Street Gardens, drink punch en whiskey and be merry. It’s the most wonderful time of the year!

HertenburgerVictoria Street EdinburghIk weet dat het nog even duurt maar ik heb meteen helemaal zin in de kerstperiode. Ik verheug me op de gezelligheid, het lekkers, de kerstboom en alle feestelijke dingen met familie en vrienden. En al staat voor mij een bezoekje aan het Verenigd Koninkrijk dit jaar niet op de planning: ik ben al aan het aftellen tot kerst!LogoHeader-witGROOT

*Dit is een gesponsorde post, maar ik sta volkomen achter alles wat je hierboven leest! Hohoho!* 

3 antwoorden »

  1. York. Veel leuker dan Newcastle. En dat is ongeveer een uurtje met de trein. York is een soort van Maastricht, want Romeinse roots, en tegelijk erg middeleeuws, met een mooi shopping area, geen mall: maar leuke straatjes. En een prachtig park, en leuke musea. O.a. een Viking museum, leuk voor kids. Ik kies echt York over Newcastle.

    • Jaa York is ook leuk! Ik hou echt van die kleine middeleeuwse straatjes de kathedraal is ook prachtig. Maar dat maakt Newcastle niet minder leuk vind ik. Heel ander soort stad.

  2. Toen ik door Newcastle treinde, nam ik mezelf al meteen voor om daar tijdens een latere UK-reis heen te gaan. York klinkt ook goed! 🙂

    En Edinburgh is natuurlijk geweldig ❤ Alleen deed ik iets langer over Arthur's Seat…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s