cultuur

TRAVEL | Het Ruhrgebied verkennen

Onlangs bracht ik een weekendje door in Essen, de hoofdstad van het Duitse Ruhrgebied. ‘Huh, het Ruhrgebied? Daar is toch niks behalve industrie? Wat ga je daar doen?’ Nou, ik ging er een vriendinnetje opzoeken. Een Duitse die ik tijdens mijn rondreis door Zuid-Amerika ontmoette en ik inmiddels al weer jaren niet gezien had, dus dat was sowieso leuk. Maar omdat ik er toch was vond ik ook wel dat ik het een en ander moest zien en doen in de omgeving. En dat was zo verrassend en interessant dat ik nu al niet kan wachten om weer die kant op te gaan.  Ruhrgebied Duitsland
De Route der Industriekultur in het Ruhrgebied
De Route der Industriekultur loopt dwars door het Ruhrgebied heen langs alle belangrijke industriële bezienswaardigheden.  Het is een netwerk van toeristische bezienswaardigheden. De route kan gevolgd worden per bus, fiets en auto. Deze  bezienswaardigheden bestaan uit uitkijkpunten, oude arbeiderswijken, musea en voormalige fabrieken en mijnen. Wij waren maar kort in de regio dus bezochten slechts enkele hoogtepunten van de route. Ik had niet verwacht dat ik deze industriële sites zo tof zou vinden, maar dat vond ik dus wel. Jij vast ook!

Tetraeder, Bottrop
Eerste punt op onze route: Tetraeder, een uitkijktoren in Bottrop (ja, met uitzicht op de skipiste!). De toren is eigenlijk een piramide van vier driehoekige vlakken (die vorm heet tetraëder heb ik van mijn vriend Google geleerd :)) en is gebouwd op een heuvel die is ontstaan door de stenen die met de kolenwinning overbleven als ‘afval’. Nadat de mijn sloot is de heuvel beplant zodat deze goed opgaat in de omgeving. Je kunt er heerlijk omhoog wandelen tussen de bomen en het groen, en dan sta je ineens boven en zie je grijze steen met in het midden de piramidevormige toren. Je waant je zo in een science fiction of een James Bond film! Je kunt de piramide beklimmen en hebt dan een fantastisch uitzicht over het Ruhrgebied (en de bekende indoor skibaan in Bottrop).

Oh, als je hoogtevrees hebt kun je misschien beter beneden blijven. Ik heb normaal nergens last van, maar werd van het lopen over ijzeren roosters op zo’n hoogte al niet heel blij. Het uitzicht maakt wel veel goed!Tetraeder, BottropTetraeder, BottropTetraeder, BottropTetraeder, Bottrop

Zeche Zollverein, Essen
Zeche Zollverein is een voormalige kolenmijn en industriecomplex. In 1986 werd het werk in de mijnen stopgezet. Dat is nog helemaal niet zo lang geleden, toch? Het terrein staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In 2010 was het hele Ruhrgebied Culturele hoofdstad van Europa, en toen was het terrein van de voormalige mijn het middelpunt van de activiteiten. Dit is inmiddels al even geleden, maar nog steeds is er meer dan genoeg te doen en te zien op het enorme terrein.Zeche Zollverein Ruhrgebied EssenZeche Zollverein Ruhrgebied Essen

Je vindt er bijvoorbeeld het Ruhr Museum in de voormalige kolenwasserij: hier leer je over de kolenwinning en de industrie in het Ruhrgebied in het algemeen. Wij hadden niet heel lang de tijd en bewaarden het museum voor een volgende keer. Er zijn verschillende barretjes en cafés op het terrein, kleine gallerietjes, en je kunt een tour doen met een soort treintje. Er worden concerten en theatershows op het terrein georganiseerd, en in de zomer is er zelfs een zwembad. Zo ongelooflijk tof! Het hele terrein is één grote industrial urban jungle. Ik bleef maar foto’s maken! Je kunt vrij rondlopen en alles op je eigen tempo bekijken, maar ook een guided tour boeken in het Duits of Engels. Grappig: je kunt er ook trouwen. De vriendin die ik bezocht gaat komende zomer trouwen en gaat hier haar trouwfoto’s maken. Echt een toffe omgeving ervoor!Zeche Zollverein Ruhrgebied EssenZeche Zollverein Ruhrgebied EssenZeche Zollverein Ruhrgebied EssenZeche Zollverein Ruhrgebied Essen

Er zijn meer dan 50 attracties in de Route der Industriekultur, ik heb er dus nog meer dan genoeg over voor een volgende keer.

Shoppen en biertjes bij CentrO in Oberhausen
Heb ik je al enthousiast gemaakt voor deze Duitse regio? Of ben je nog niet overtuigd? Mocht je meer van het shoppen zijn, dat kan ook perfect in de buurt: het winkelcentrum CentrO in Oberhausen schijnt fantastisch te zijn. Het grote overdekte winkelcentrum ligt aan de rand van Oberhausen dicht bij de snelweg. Het is dus goed en makkelijk bereikbaar en er zijn duizenden parkeerplaatsen. Van Utrecht doe je er ongeveer een uur en veertig minuten over om er te komen. In het winkelcentrum zijn meer dan 220 winkels, café’s, restaurants en andere uitgaansmogelijkheden. Wij hebben er alleen wat biertjes gedronken in één van de vele restaurants. Bijkletsen met oude vrienden is soms zowaar leuker dan shoppen! Kerstfan? Vanaf nu is ook de enorme kerstmarkt geopend.

kerstmarkt CentrO Oberhausen

Ik vond het een enorm geslaagd weekend en wil zeker vaker die kant op. Het is ook zo dichtbij! Je bent er sneller dan in Maastricht vanaf Utrecht. Geen excuus dus om dit gebied niet te bezoeken. En mocht je toch al van plan zijn om naar de kerstmarkt in Oberhausen te gaan is een combinatie zo gemaakt!

LogoHeader-witGROOT

6 antwoorden »

  1. Leuk bericht! Ik was ook zo verrast door de schoonheid van het industriële. Heel gaaf! Het museum is een aanrader voor de volgende keer. Die vertelt vanaf de prehistorie tot heden.

  2. Leuk sheel! Ook een leuke overnachtingstip in essen: hotel alte lohnhalle, een hotel in de oude loonhal van een van de fabrieken, ook in industriële stijl. Je kunt er fietsen huren en bent via een soort fietssnelweg zo bij zeche Zollverein. En er tegenover is een goede biergarten…

  3. Leuk al die enthousiaste blogs over Duitsland! Wij komen er ook regelmatig en verbazen ons iedere keer weer over al die leuke en mooie dingen. Volgende week staat een tripje naar Kassel op de planning, combi van kerstmarkt, stadje bezoeken en werk maar ontzettend veel zin in. in Oberhausen ben ik 1x geweest, erg leuke kerstmarkt rondom het overdekte centrum. Het centrum zelf heeft alles maar ik hou zelf niet zo van het overdekte en slenter liever door van die mooie oude steegjes…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s