Fashion & zo

Review – Kleding van bamboe

bamboeIk krijg voor mijn blog heel wat mailtjes voor samenwerkingen met bedrijven: van het uittesten van producten tot een overnachting in een nieuw hotel. Erg leuk natuurlijk, maar soms wordt het wel erg veel. En ik wil natuurlijk niet dat mijn blog één grote reclamezuil wordt. Dan kan ik mijn creativiteit niet meer kwijt, moet ik te veel voor m’n gevoel, en is het voor jullie als lezers ook een stuk minder leuk.

Toen ik onlangs een mailtje kreeg over het testen van kleding van bamboe wist ik meteen: dit wil ik wel doen! Ik was meteen erg benieuwd. Ik bezit al wat kleding die gemaakt is van tencel (een vezel met houtpulp als basis) en dat bevalt goed, maar bamboe! Ik wist niet eens dat er kleding van gemaakt werd…

Kleding van bamboe schijnt super comfortabel te zitten, ventileert goed en is duurzaam. Ik was er meteen erg benieuwd naar! Op bamboodaddy.nl  mocht ik wat dingen uitzoeken. Ze hebben er vooral basics, en dat kwam mij goed uit: ik was net op zoek naar wat basic zwarte shirts om onder jasjes en truien te dragen. In de lente en zomer kan ik ze zo dragen op een rok of broek. Praktisch. Ik zocht een aantal zwarte shirts met korte mouwen uit, maar ze zijn er in alle kleuren, en ook met lange mouwen. Ook in het assortiment: rokken, jurkjes, yogakleding, handdoeken, ondergoed, sokken. Bamboe-everything!  Een paar dagen na het bestellen kwam er een pakketje. De shirts zaten in mooi vloeipapier ingepakt. Dat maakt het net wat feestelijker om uit te pakken!

Het comfort van bamboekleding
Toen ik de shirts uit de verpakking haalde viel me op hoe zacht de stof was, en hoe dun. Ik kon bijna niet geloven dat dit van bamboe gemaakt is. Hoe dan?! Maar, nu het belangrijkste: hoe zitten de shirts van bamboe? Nou, lekker. De stof voelt zacht aan en prikt niet, vergelijkbaar met katoen qua gevoel, maar dan nog net iets zachter. Of het echt beter ventileert dan katoen heb ik niet kunnen testen, zo warm heb ik het nog niet gehad. Ik zal de shirts meenemen op mijn reisje naar Thailad en Laos, de hoge luchtvochtigheid daar lijkt me een mooie kans om de ventilatie te testen 🙂

Duurzaamheid
En wat betreft die duurzaamheid? Een rondje surfen leverde me veel verschillende antwoorden op. Op sommige websites lees ik dingen over het productieproces.  Dat schijnt nog niet optimaal te zijn omdat bamboekleding wordt gemaakt door middel van een proces waar chemicaliën in worden gebruikt. Een deel van deze chemicaliën kunnen schadelijk voor de gezondheid zijn.

Kijk je echter naar het gehele proces vanaf het planten van de bamboe, dan levert dit veel voordelen op.  Bamboe heeft (bijna) geen water nodig om te groeien, groeit zonder kunstmatige bescherming en groeit snel. Veel sneller dan katoen bijvoorbeeld. Ook groeit bamboe meteen opnieuw na het ‘oogsten’ ervan. Ik ben natuurlijk geen autoriteit op het gebied van bamboe (of überhaupt op het gebied van productieprocessen van stoffen en kleding), maar dit lijken me belangrijke dingen.

Mijn eindoordeel over bamboekleding
Ik ben enthousiast! De shirts zitten lekker luchtig en blijven ook goed in de was. Ik heb mijn moeder er inmiddels ook een cadeau gedaan, en die was er ook blij mee. De duurzaamheid is ook mooi meegenomen. Ik shop steeds bewuster en vind het zeker een pre als kleding duurzaam geproduceerd wordt. Voor de prijs hoef je het ook niet te laten: voor een verpakking van 2 shirts betaal je € 27,95. Niet veel meer dan voor een basic katoenen shirtje bij de Zara of WE.  Ik zal in de toekomst zeker vaker kleding van bamboe dragen! LogoHeader-witGROOT

deze blog is een samenwerking met bamboodaddy.nl

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s