Happiness

Een opgeruimd huis, hoofd en spullen waar je blij van wordt

Zolang ik me kan herinneren ben ik een sloddervos en zelfs een beetje een horder. Als tiener al: ik bewaarde alles, tot mijn kamer letterlijk helemaal gevuld was met troep. Ik wist dan niet waar te beginnen en deed dus maar niks. Bestie Marlies moest dan to the rescue komen om samen met mij mijn kamer op te ruimen. Vuilniszakken zooi gingen er weg! Er was tot voor kort nog niet veel veranderd. Of misschien ook wel: ik ben door de jaren heen namelijk wel een stuk beter geworden in het weggooien van dingen. Heb ik het nog nodig? Gebruik/draag ik het nog? Helaas kwam ik dan nog te vaak tot een ja waar ik eigenlijk met nee zou ‘moeten’ antwoorden.

Opruimen
Onlangs las ik het boek Opgeruimd van Marie Kondo, de Japanse opruimgoeroe. Volgens haar is er maar één vraag die je moet stellen tijdens het opruimen: word ik er blij van? Zo niet, dan kan het weg. Welke leuke herinneringen er aan iets kleven maakt ook niet uit, de herinnering zit tenslotte in je hoofd en niet in het item. Marie zegt natuurlijk nog veel meer, zoals het belang van dingen terugleggen op hun plaats, maar dat ga ik hier niet allemaal vertellen. Ben je geïnteresseerd in opruimen dan kan ik het boek zeker aanraden. Trouwens ook als je niet zozeer geïnteresseerd bent in opruimen, maar wel wat structuur en ruimte in je hoofd en in je leven kan gebruiken. Je zou het misschien niet denken, maar een opgeruimd huis betekent echt een opgeruimd hoofd! Het fijne aan de KonMari methode is dat als je het goed toepast, je nooit meer een echt grote opruimsessie hoeft te houden. Je hele leven is dan gewoon een stuk opgeruimder. Fijn lijkt me, maar zo ver ben ik nog niet 🙂 Wel deed ik de afgelopen weken weer vuilniszakken vol weg: kleding, spullen en boeken. En zelfs wat meubelen. Ik werd er gewoon niet blij meer van, en voelde me zelfs onrustig door de aanwezigheid van zoveel ‘ballast’.Opgeruimd Marie Kondo

Hulp bij opruimen
Kun je het opruimen niet alleen? Dan kun je een professional organizer inschakelen. Mijn oud-huisgenoot Iris is al jaren een opruimvoorbeeld voor me. Ze laat ook in haar eigen huis zien  dat meer spullen niet meer geluk betekent. Het tegenovergestelde juist. Sinds enige tijd heeft ze haar eigen praktijk als professional organizer! Bezoek haar website als je meer wilt weten.

Opgeruimd. Wat nu?
Als het goed is heb je na het opruimen een leger huis, en dat zorgt dus ook echt voor een leger hoofd. Wat ook leuk is: je kunt je voor de toekomst gaan richten op het aanschaffen van minder spullen en kleding, en bewust investeren in dingen waar jij echt blij van word. Mijn oude waxinelichthouders van Xenos en Ikea met barsten en beschadigingen gingen de deur uit en ik kreeg prachtige kaarsenhouders van Iittala cadeau voor kerst van Jan. Ik schafte er inmiddels nog een paar bij aan met dank aan een Bijenkorfbon die ik kreeg voor kerst van mijn lieve schoonmoeder. Suf misschien, maar ik kan er echt van genieten als die gekleurde houders mooi staan te shinen met kaarsjes erin (kijk dan hoe mooi)!img_3588Ook heb ik tijdens het opruimen bijvoorbeeld een stoel weggedaan waar ik vroeger bij mijn ouders thuis altijd met veel plezier in zat, maar waar ik inmiddels totaal niet meer blij van werd. De katten gebruikten ‘m jaren met liefde als krabpaal, en hij was eigenlijk te groot voor onze kamer. StoelWeg ermee, en nu rustig op zoek naar een stoel die meer bij ons past en wat kleiner is. De stoel ging terug naar mijn ouders, waar mijn moeder ‘m inmiddels opnieuw bekleed heeft en de stoel bij mijn ouders in de kamer weer een mooi plekje heeft. Dat is ook leuk aan opruimen: soms kun je anderen blij maken met spullen die voor jou niet meer passen.

Een nieuwe stoel
Ik hou erg van die jaren ’60 cocktailstoeltjes of club chairs, vooral de vintage skai exemplaren, maar een nieuwe zoals deze grijze die ik bij otto.nl vond kan natuurlijk ook. Begrijp me niet verkeerd, die mooie nieuwe of vintage spullen waar je wel blij van wordt hoeven echt geen duur design te zijn. Als het jou maar blij maakt. Ik heb ook een prachtige stoel bij Ikea gezien, of misschien wordt het wel een Eames replica. Keuze genoeg!

Het boek Opgeruimd heeft mij in ieder geval geleerd bewuster te kijken naar zowel spullen die ik al heb, als spullen die ik aan zou willen schaffen. En dat is voor een ex-horder als ik al heel wat! Dank Marie 🙂

Heb jij Opgeruimd gelezen? Wat vond je ervan? Of heb je door de jaren heen je eigen opruimmethoden ontwikkeld? Ik ben benieuwd, misschien heb ik er ook wat aan!

LogoHeader-witGROOT

Advertenties

16 antwoorden »

 1. Geweldig Sheel! Hartstikke leuk om te lezen dat het boek je geïnspireerd heeft. Ik zie nog zo je kamer in HDWJ voor me 😉 goed bezig! Het vervolg op Opgeruimd is nu ook verkrijgbaar: Spark Joy. Ik moet ‘m nog lezen… hou je op de hoogte!

  • Ah leuk, benieuwd naar die volgende. Al nam ik sommige dingen uit het boek wel met een korreltje zout: foto’s en fotoboeken zal ik bijvoorbeeld niet snel wegdoen. Maar verder: top! Ik heb trouwens alsnog wel behoefte aan counseling van jou, lijkt me erg leuk om eens te kijken hoe dat in z’n werk gaat! (en nog beter opruimen kan altijd!)

 2. Ik wil dit boek ook nog erg graag lezen. Over niet al te lange tijd moet/ga ook ik flink aan het opruimen ivm een verhuizing. Ik wil geen troep meenemen naar ons nieuwe huis. Eigenlijk zie ik behoorlijk op tegen het opruimen. Het lijkt nog zoveel! De praktijk zal ongetwijfeld uitwijzen dat ik er eenmaal mee aan de gang moet zijn. En een opgeruimd huis, is een opgeruimd hoofd. Dit staat me wel aan!

 3. Dit boek staat hoog op mijn lijstje om te lezen. Over niet al te lange tijd moet en ga ik ook flink aan het opruimen. In de loop der jaren hebben we best veel verzameld. Over een paar maanden gaan we verhuizen en dan wil ik alles hebben uitgezocht. Er gaat geen troep mee naar het nieuwe huis. Stiekem zie ik best wel tegen het opruimen op. Maar waarschijnlijk zal het wel meevallen als ik maar eenmaal bezig ben. En een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Wie wil dit nu niet? Ik in ieder geval wel.

  • Gewoon ergens beginnen is het moeilijkst, zeker als het voor je gevoel veel is. Dit boek helpt daar wel echt bij moet ik zeggen, want je gaat het gewoon heel gestructureerd aanpakken. Succes! En ook met de verhuizing natuurlijk. Dan mag je ook vast fijne en mooie nieuwe spullen kopen!

 4. Oh ik ben ook benieuwd naar dat boek, alhoewel ik al echt een opruimer ben. Maar ik heb nu na het lezen zin om nieuwe dingen aan te schaffen, want ik heb wel stiekem een kastje die vol zit met troep. Daar komen inderdaad de waxinelichthouders uit donderen!

 5. Leuk om te lezen! Was altijd leuk vroeger om samen op te ruimen, vind het nog steeds wel lekker hoewel het in mn eigen huis soms wel wat meer moeite kost. Ik vind het met kleding opruimen wel erg leuk om af en toe eens naar de ijhallen te gaan, mooie stok achter de deur!

  • Haha ja toch wel leuke herinneringen. Ijhallen: meh. Ik vind het toch wel erg veel werk en gedoe, al vond ik het toen wel super. Daarnaast staat het me nu nogal tegen om spullen en zakken met zooi te bewaren want dan staan ze toch maar te staan. Meteen weg ermee!

 6. Nou ik heb het boek uit! Hoewel ik Marie Kondo wel een beetje een aansteller vind en ik no way elke dag al mijn spullen ga bedanken, heeft ze me toch geïnspireerd. Ik ga aan de slag!

 7. Joep en ik gaan verhuizen en nu kan ik die KonMari methode nog beter aanpakken. Ik had al mijn garderobe uitgemest maar ik ga nu over op alle andere spullen. Ik ga binnenkort nog eens door mijn kleding en dan ga ik écht, stap voor stap, alles doornemen en rustig bekijken of ik er nog blij van word. Ik ben namelijk niet van plan om spullen waar ik niet happy van word mee te verhuizen. Ik heb een flinke stok achter de deur dus!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s