Food & Body

De beste shakshuka!

Shakshuka is een Noord-Afrikaans gerecht met groenten en eieren. Als je zo leest ‘groenten en eieren’ denk je misschien: meh. En eerlijk gezegd: dat dacht ik ook.  Maar echt, als je eenmaal shakshuka gegeten hebt wil je niet anders meer. Dat beloof ik je. Het is heerlijk comfortfood en geschikt voor zowel de lunch als het diner.  Je kunt met shakshuka eindeloos variëren. In de laatste editie van Jamie Magazine spotte ik een versie met makreel, en ik heb ook recepten met feta en chorizo voorbij zien komen. Ik gebruik de versie van Ottolenghi uit Plenty (sowieso een fantastisch boek!), maar voegde zelf nog wat feta toe omdat met feta alles gewoon lekkerder is. Omdat dit gerecht een nieuwe favoriet van me is deel ik vandaag het recept. Dan kun je dit weekend nog van shakshuka gaan genieten. En het fijne is: je hebt geen moeilijke ingrediënten nodig, en het is zo klaar!Shakshuka (1)

Je hebt voor 4 personen de volgende ingrediënten nodig:

1/2 theelepel komijnzaad
1 3/4 dl milde olijfolie of plantaardige olie
2 grote uien in plakken
2 rode en 2 gele paprika gesneden in repen van 2 cm breed
4 theelepels ruwe rietsuiker
2 laurierblaadjes
blaadjes van 6 takjes tijm, fijngehakt
2 eetlepels fijngesneden bladpeterselie
2 eetlepels fijngesneden koriander + extra om te garneren
6 rijpe tomaten, fijngehakt (neem lekkere sappige grote rode, en niet van die bleke)
1/2 theelepel saffraandraadjes
snuf cayennepeper
maximaal 2,5 dl water
8 scharreleieren
zout en zwarte peper

Dit moet je doen:

Rooster het komijnzaad 2 minuten op hoog vuur in een grote koekenpan, voeg olie en uien toe en bak 5 minuten. Doe dan de paprika, suiker en kruiden in de pan en bak nog 5-10 minuten tot alles mooi gekleurd is.

Voeg tomaten, saffraan, cayennepeper en zout en peper doe, draai het vuur laag en laat 15 minuten pruttelen. Voeg tussendoor kleine beetjes water toe zodat het mengsel de consistentie krijgt van een pastasaus. Proef en breng eventueel op smaak met extra zout en water. De smaak is krachtig en en beetje pittig, en lichtzoet. Ik schrok eerst even van de zoete smaak, maar dat is nergens voor nodig want uiteindelijk wordt het awesome.

Vis de laurier uit de saus, en verdeel als je dat hebt de saus over kleine koekenpannetjes die genoeg zijn voor één persoon.  Zelf heb ik dat soort pannetjes niet, dus ik gebruikte gewoon de koekenpan: maak holtes voor de eieren en breek in elke holte één ei. Met het deksel op de pan laat je het dan nog 10-12 minuten op héél laag vuur staan, tot de eieren net gaar zijn. Ze pocheren dan als het ware in de groentensaus. Wauw.

Voor het opdienen kun je er nog de koriander over heen doen, en als je dat wilt de feta. Eet met lekker brood erbij direct uit de pan. Smullen!

Ik ben door dit gerecht weer helemaal Ottolenghifan geworden en heb meteen al mijn boeken er weer bijgepakt voor inspiratie. Op mijn blog deelde ik eerder het recept voor een overvolle groentetaart die echt goddelijk is en de auberginesalade met saffraanyoghurt en granaatappelpitten, een andere persoonlijke favoriet. Fijn weekend!

LogoHeader-witGROOT

 

 

9 antwoorden »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s