Happiness

Over nu leven en doen wat me blij maakt

Later bestaat niet
Je weet hoe dat gaat
Later, dat gaat niet
Later is te laat

Later bestaat niet
Later is nu

Uit: Later is nu door Huub van der Lubbe 

‘Sheelagh, wat las ik op je blog, ben je weer uit eten geweest? Leef je niet wat boven je stand? Ga toch eens sparen! Dat deden wij vroeger.’ aldus mijn lieve vader onlangs toen ik met hem aan de telefoon zat.

The old lady who lived in her shoes
Toen ik mijn vader ophing dacht ik meteen aan een scène uit Sex and the City (wat blijft die serie toch goed toepasbaar op het dagelijks leven, bijna in iedere situatie is er wel een bijpassende aflevering). In de aflevering waar ik aan dacht ging het over Carrie’s huis. Haar appartement, dat ze voor een zacht prijsje huurde, gaat de verkoop in. Ze kan kopen of oprotten. Helaas heeft ze niet genoeg geld voor haar hypotheek, maar wel een kast vol fantastische schoenen van Manolo Blahnik en Louboutin. Ze heeft voor $ 4000 aan schoenen denkt ze zelf, maar bij nadere berekening blijkt dat toch $ 40,000 te zijn. Oeps. ‘I will literally be the old lady who lived in her shoes!’ aldus Carrie.

shoes

Nou heb ik best wel veel schoenen, maar hier kom ik bij lange na niet bij in de buurt. Ik wil me ook niet met Carrie vergelijken want ik vind Miranda en Samantha veel leuker. Maar toch,  I couldn’t help but wonder: was het met mij net zo erg als met Carrie?

Er zat wel wat in, in de woorden van mijn vader.  Al ga ik heus niet zó vaak uit eten, schoenen kopen of op reis! Ik vind gezellig thuis of bij vrienden met elkaar eten en borrelen ook heel gezellig, en je maakt me bijna net zo blij met een weekendje Texel als met een weekendje New York. Maar ik kan bijvoorbeeld enorm genieten van het leven in de stad en al zijn restaurants en cafés. Ik vind het zo gezellig om zo nu en dan een wijntje te drinken in de wijnbar of een of ander nieuw tentje uit te proberen! En reizen, vakantie vieren of je hoe het ook noemt vind ik een fijn en belangrijk onderdeel in mijn leven. Sparen is belangrijk maar dat is lol hebben en genieten ook.

Genieten van het leven èn schoenen
Wat ik met Carrie gemeen heb: ik geniet liever van het leven (en van schoenen en Cosmopolitans) dan dat ik spaar. Ik krijg meer voldoening van een fijne tijd dan van de gedachte van geld op mijn spaarrekening. Voor de wel-die hard-spaarders onder ons: ik geloof best dat jullie óók van het leven genieten. Het is niet of-of, dat weet ik best. Maar toch, ik word blijer van een avondje goed eten met dito gezelschap dan dat ik weer honderd euro op mijn spaarrekening kan bijschrijven. Ik leef in het nu, en als ik nu uit eten wil of een weekendje weg wil boeken maar dat betekent dat ik volgende week uit de vriezer eet: prima. Het is trouwens niet zo dat ik niet kan sparen, maar het gaat beter als het voor een concreet doel is, zoals een rondreis door Zuid-Amerika of een bruiloft.

In mijn happy lists hier op mijn blog schrijf ik over de fijne dingen in het leven. Ik sta stil bij de kleine dingen waar ik blij van word, en dat zijn zeker niet alleen vakanties of etentjes buiten de deur. Een boswandeling, een avondje met mijn man of vriendinnen, lekker koken, mijn katten. Wat ik ook doe: genieten staat voorop. En dat heeft vaak ook niks met sparen of geld uitgeven te maken, maar met bewust in het leven staan en blij zijn met wat ik heb.Later is nu

Wat ik hiermee wil zeggen? Nou, ik wil mezelf graag de vrijheid geven om NU te doen wat mij blij maakt. Ik leef nu. Het lijkt me vreselijk om jaren te sparen voor later, of te wachten met dingen die ik wil doen tot later omdat ik dan de tijd heb. Want wat nou als die later niet komt? Later als ik veel geld heb ga ik reizen, later als ik veel tijd heb ga ik een boek schrijven, later als ik met pensioen ben ga ik een nieuwe taal leren…. Nee. Later is nu! De Dijk zong het al en ik ben het er zó mee eens.

Later (ja echt later, dus niet nu)
Waar ik over tien, twintig of zelfs dertig jaar sta? Ik weet het niet. Geen idee! Ik hoop lang en gelukkig te leven samen met mijn man, vrienden, familie en de katten en in de toekomst met mijn eigen gezin. Maar ik weet in ieder geval zeker dat wat er ook gebeurt, ik met heel veel plezier zal terugkijken op mijn leven en de fijne dingen die ik heb gedaan en dan hopelijk nog steeds doe.  Oh, en hopelijk heb ik dan inmiddels ook een mooi bedrag gespaard, want dat is toch ook best wel handig (ja, dat zie ik echt wel in).

En mijn vader (en moeder)? Op hun spaarrekening kan ik niet kijken, maar dat ook zij van het leven genieten, dat weet ik zeker. Ze reisden de laatste jaren de hele wereld over, gaan regelmatig uit eten en een weekendje weg met vrienden. Valt de appel dan toch niet zo ver van de boom..?LogoHeader-witGROOT

Advertenties

5 antwoorden »

  1. Bij mijn ouders hing altijd al een tegeltje met hierop de tekst: Beter rijk te leven, dan rijk te sterven. En daar ben ik het helemaal mee eens. Je kan beter genieten van de dingen in het leven, dan alles op te sparen ‘voor later’. Want wie zegt dat later gaat komen? Wie zegt dat jij later gaat halen? Ik heb in mijn jonge leven al genoeg om mij heen gezien dat je pensioen niet altijd behaald wordt en dan ben ik toch blij dat ik nu alles uit het leven haal. Heus niet het maximale, maar je hoeft ook niet te gek te doen. Want alles waar te voor staat, is nooit goed… ook al zo’n wijsheid 😉

    Geniet er maar lekker van! x

  2. Tja, wat moet ik hier nog aan toevoegen? Ik ben het gewoon roerend met je eens! Ik denk soms ook weleens dat ik eigenlijk wat meer geld zou overmaken naar onze spaarrekening maar tegelijkertijd weet ik ook dat ik nu leef en dat ik daar ook maximaal van wil genieten…

  3. Dit is echt zo waar! Zorgen dat je nu plezier hebt, want je weet nooit wat later je brengt en dat plezier… of dat nou schoenen zijn of uit eten of een wereldreis… dat pakt niemand je meer af!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s