Food & Body

Vermout, hèt zomerdrankje van 2016

De lente is op dit moment ver te zoeken. Grijze luchten, kou en af en toe een bui: meh. Maar er komen snel betere en vooral zonnigere tijden aan, en daar hoort een nieuw hip zomerdrankje bij. Iedere zomer heeft wel z’n eigen drankje: Jillz, gin & tonic, rosé, Hugo… In Barcelona heb ik onlangs een voorproefje van de lente gehad met een bijpassend drankje, dat deze lente en zomer in Nederland vast ook helemaal hip gaat worden: vermout.Vermout het zomerdrankje van 2016

Vermout? denk je nu misschien,  bedoel je Martini? Waarschijnlijk dronk je dat toen je 16 was wel eens, of tijdens je studententijd. Ik probeerde het in ieder geval regelmatig maar was nooit een grote fan. Een beetje een bedwelmende en misselijkmakende smaak vond ik het altijd hebben. Of misschien drinkt je oma het wel en ken je het daarvan. Maar wat is vermout nou eigenlijk? En is het hetzelfde als Martini? En drinkt niet alleen je oma het?

Volgens Wikipedia is vermout een versterkte wijn, op smaak gebracht met aromatische planten en kruiden. Er zijn verschillende soorten vermout, die in smaak variëren van zoet tot droog. De witte vermout (bianco) is fruitig en behoorlijk zoet. Rode vermout (rosso) heeft een bitterzoete kruidensmaak. En dan heb je ook nog droge, witte vermout. Deze vermout vormt de ideale basis voor cocktails als de Martini. En om het even ingewikkeld te maken is er ook nog Martini, het merk. In Nederland het bekendste (Italiaanse) merk van vermout. Er zijn dus meerdere soorten vermout, waarvan Martini één van de merken is. Alle Martini is vermout, maar niet alle vermout is Martini. Volg je het nog? En ja, het drankje heeft misschien een beetje een stoffig imago, maar daar komt snel een einde aan.

Toen me in Barcelona een vermout werd voorgeschoteld omdat dat helemaal hip is hier en dat in Nederland ook gaat worden twijfelde ik nog even. Bij het eerste slokje was ik ook nog matig enthousiast, maar bij mijn tweede glas was ik gewend, en was ik fan. Gedurende mijn hele verblijf in Barcelona bleef ik (rode) vermout bestellen.

Zo drink je vermout:
Vul een glas met ijs. Veel ijs! Schenk de rode vermout eroverheen en voeg een schijfje sinaasappel en/of citroen toe, en een olijfje of twee aan een stokje. En bam, klaar ben je. Easy does it. Zonnetje erbij en genieten maar. Proost!LogoHeader-witGROOT

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s