Italië

9 redenen om nu naar Bologna te gaan

Bologna is een prachtige stad in het het noorden van Italië, in de provincie Emilia Romana. Populaire steden als Venetië, Florence en Milaan liggen redelijk dichtbij en worden -volgens mij – allemaal vaker bezocht dan Bologna. Onterecht, vind ik. Ik was er afgelopen zomer en werd in twee dagen tot over mijn oren verliefd op de stad. Vandaag geef ik je 9 redenen om naar Bologna te gaan op je volgende stedentripje.

 1. Er zijn relatief weinig (Nederlandse) toeristen. Ik voel me graag een beetje uniek als ik op vakantie ben, zelfs binnen Europa. Jij toch ook? Niks irritanter dan om je heen overal Nederlands te horen. Hoe fijn ik steden als Florence of Siena ook vind, je waant je soms net op de zaterdagmarkt op het Vredenburg, zoveel Nederlands wordt er gesproken. In Bologna heb ik letterlijk nul Nederlanders gespot of gehoord. Wat een verademing!BolgonaBologna
 2. Je kunt er goed shoppen! Alle grote ketens kun je er vinden, aangevuld met leuke Italiaanse winkels en boetiekjes. Daarnaast is er ook een grote markt met een vintagedeel voor de liefhebbers. Hier scoor je tweedehands jeans, jasjes, en eigenlijk alles wat je zoekt.
 3. Het eten is er goddelijk. Bologna wordt wel eens de culinaire hoofdstad van Italië genoemd. En Italië is als je het mij vraagt al de culinaire hemel. Kun je nagaan hoe goed het eten in Bologna is!! Bestel eens een borrelplank en proef de allerbeste mortadella, heerlijke hammen en kazen, traditionele tigelle (broodjes met een bloem erop) en lardo. Dits is vet dat je op je broodje smeert met parmezaase kaas. Klinkt niet heel aantrekkelijk, is het wel.  Alhoewel die eigenlijk niet zo genoemd wordt, maar pasta ragú. En dat is dus echt onvoorstelbaar lekker. Ga als je al dit lekkers wilt proeven naar de straat Via Pescherie Vecchie, daar zitten meerdere fijne tentjes (en check dan meteen de toffe schildering van Boes!). Een andere specialiteit is atuurlijk pasta bolognese. Niet te vergelijken met onze pasta bolognese. Het is een saus met weinig tomaat, maar wel met gehakt, rode wijn, kruiden, ui, wortel en bleekselderij. Na uren pruttelen smaakt dit echt fantastisch. Zelf thuis maken? Kan ook. Ik gebruik meestal dit recept van de blog van Francesca kookt.
  Aan het lekkere eten dankt Bologna één van zijn vier bijnamen: la grassa – de vette in het nederlands.
  Bologna img_9011
 4. Je maakt er vrienden voor het leven. Dat deden wij althans. Op een terrasje raakten we aan de praat met een gezellig Italiaans stel, en 4 flessen later was het al of we elkaar jaren kenden. Of zou dat aan de wijn gelegen hebben?img_8996
 5. Het is goedkoop! Altijd fijn. Minder toeristen, dus ook minder toeristische prijzen. Voor vijftien euro heb je echt een prima fles wijn of biologische prosecco, en voor nog eens vijftien euro een plank met allerlei lekkere hammen, kazen, broodjes, olijven en mortadella erop. En dat is zoveel dat je dan niet eens meer hoeft te eten.
 6. Je vindt er (scheve) middeleeuwse wolkenkrabbers! Vandaar de bijnaam la turrita de getorende. De twee scheve torens in het centrum van Bologna vormen hét symbool van de stad. De Torre degli Asinelli is met bijna honderd meter de hoogste van de twee. Als je fit genoeg bent en nog geen wijn of pasta bolognese op hebt, kun je boven op de toren genieten van een prachtig uitzicht over de stad. Je ziet dan hoe de rode daken de stad een rode gloed geven. Vandaar dat Bologna ook la rossa genoemd word. 
 7. Alle stoepen zijn overdekt met portico’s. Zo loop je in de zomer altijd in de schaduw en word je bij regen niet nat. Handig. En het is zo sprookjesachtig en romantisch!
 8. Het is een oude universiteitsstad. In 1088 werd hier de universiteit gesticht, en daarmee is het de oudste universiteit van Europa. Overal zijn (internationale) studenten en er hangt echt een laid back studentensfeertje. Ik ben al even geen student meer, maar hou er wel van. Wat dat betreft doet het me een beetje denken aan mijn eigen Utrecht of aan het Belgische Leuven. De vierde en laatste bijnaam van Bologna is dan ook la dotta – de geleerde.
 9. Alles in het centrum is op loopafstand. Je kunt dus gewoon lekker rondslenteren en genieten van een terrasje hier en een ijsje daar terwijl je ondertussen de stad verkent. Zo heb ik het graag op een stedentrip!

Ben je overtuigd? Eigenlijk kun je Bologna het beste zelf ervaren. Als je van Italië houdt, van stedentrips maar eens iets anders wilt dan Florence, Milaan of Rome is Bologna een goed alternatief. Met Transavia vlieg je al voor € 29 die kant op! Meer over Italië lezen? Lees ook mijn blog over Verona, Toscane en Rome!

LogoHeader-witGROOT

6 antwoorden »

 1. Je hebt me overtuigd! Bologna lijkt me een heerlijke stad! Door jou blog realiseer ik me weer hoeveel moois er nog te ontdekken is in Italië. In juli gaan we eerst wandelen in de Dolomieten. Zin in!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s