cultuur

Design, cultuur en natuur in divers Dundee

Denk je aan een stedentrip naar Schotland? Dikke kans dat je dan van plan bent om Edinburgh of Glasgow te bezoeken. Niet zo gek, want dat zijn hele fijne steden. Maar er is meer. Denk ook eens aan Dundee! Deze stad met zijn rijke industriële historie is naast de bekende Schotse steden zeker de moeite van het bezoeken waard. Na het lezen van dit stukje ben je vast net zo enthousiast als ik en gaat jouw volgende stedentrip naar Dundee!

Directe vlucht van Schiphol naar Dundee met Flybe

De Dundonians zijn er blij mee: sinds eind mei heeft Dundee een directe link met Amsterdam! Met Flybe kun je rechtstreeks vliegen van Schiphol naar Dundee, en de vlucht duurt minder dan twee uur. Het vliegveld in Dundee is één van de kleinste die ik ooit gezien heb, maar dat geeft natuurlijk niks. Mijn koffer heb ik meteen na de landing en ik ben zo door de douane. Het leuke is: het vliegveld bevindt zich op loopafstand van de stad! Van het vliegveld naar het hotel waar ik sliep was het 5 minuten lopen. Is dat uniek of wat?! Al snel zit ik dan ook aan mijn eerste IRN BRU. Dit is een vrij chemisch Schots frisdrankje waar ik nogal fan van ben. Zodra ik de eerste slok neem voel ik me weer thuis.

Het lijkt wel of iedereen in de stad op de hoogte is van de nieuwe vlucht. Letterlijk iedereen die ik ontmoet in Dundee begint er over, heeft z’n eerste tripje naar Amsterdam al gepland en hoopt binnenkort meer bezoekers vanuit Nederland te kunnen ontvangen.DundeeIMG_0749

Industrie, cultuur en design in Dundee

Dundee was vroeger het kloppende hart van een aantal industrieën. Er werd veel jute geproduceerd, er was een grote jam-industrie en er werden veel schepen gebouwd. Dit is de laatste jaren allemaal flink teruggelopen, en daarmee trokken ook veel mensen weg uit Dundee. De inwoners van de stad hadden geen werk meer en verhuisden naar het platteland of naar andere steden.

Gelukkig is er nu een omslag gaande. Het hele gebied in het centrum rond de rivier Tay  (the waterfront) wordt momenteel opnieuw ontwikkeld. Oude half ingestorte gebouwen die het mooie stadsuitzicht op de rivier verpestten zijn afgebroken, en er wordt een hele nieuwe waterfront area gebouwd met hotels, hippe woonruimte voor starters en yuppen en het hoogtepunt: het Victoria & Albert Design Museum, of kort the V&A Museum of Dundee. Mind you, ze zijn nog aan het bouwen, dus verwacht als je de stad bezoekt nog niet meteen een compleet nieuwe waterfront, maar wow, wat gaat dit tof worden. Check zeker even de link voor plaatjes. Eind 2017 moet het gebouw klaar zijn, en het museum zal dan naar verwachting in juni 2018 opengaan. Oké, the waterfront wordt nog ontwikkeld. Waarom zou je dan toch nu al naar Dundee gaan voor een citytrip en niet tot 2018 wachten? Dundee City CentreDundee City Centre

Dundee, UNESCO City of Design

Dundee is door UNESCO aangewezen als City of Design. Om dat te vieren en aan de mensen te laten zien wat de stad op designgebied te bieden heeft was er gelijktijdig aan mijn bezoek aan de stad mijn bezoek een designfestival georganiseerd. In een enorme, oude drukkerij van stripboeken die al tien jaar niet gebruikt werd was een uitgebreid programma met voor ieder wat wils. Fashion, performance art, projecten met lokale basisscholen, maar ook innovaties op het gebied van tech en healthcare, voor alles was een plekje.

Zo is er bijvoorbeeld een weer-app ontwikkeld waarin de Schotse woorden voor bepaalde weersomstandigheden gebruikt worden. Jist a smir o rain. Ook werd een toneelstuk dat 30 jaar geleden voor het eerst werd opgevoerd opnieuw opgevoerd. Met dezelfde regisseur maar een nieuwe generatie acteurs. Inspirerend! Er is een Design College in de stad dus er zijn veel jonge ontwerpers. Het is de bedoeling dat het Design Festival jaarlijks terug gaat komen om deze ontwerpers een kans te geven zich te profileren.

Als ik in de oude drukkerij en in de stad loop, een beetje om me heen kijk naar de mensen en luister naar de gesprekken doet Dundee me een beetje aan Rotterdam denken. Rotterdam werd lange tijd door veel mensen van buiten de stad gezien als plek om beter te vermijden maar is inmiddels al jaren booming op cultureel èn culinair gebied. Ik gun het Dundee ook om zich op die manier verder te ontwikkelen!IMG_0863Dundee Design FestivalDundee Design FestivalDundee Design Festival

The McManus – Dundee’s Art Gallery & Museum

Een museum zo divers als the McManus heb ik nog niet vaak gezien. Je kunt hier van alles leren over de rijke (industriële) cultuur en historie van de stad. Zo lees ik het verhaal van Bessie Maxwell en Marie Imandt. Deze twee independent women vertrokken in 1894 uit Dundee voor een wereldreis. Ongehoord voor die tijd dat twee vrouwen samen aan zo’n avontuur begonnen! Via brieven aan de lokale kranten hielden ze de mensen in Dundee op de hoogte van hun avonturen en bevindingen. Travelbloggers avant la lettre, die Bessie en Marie!

En nu ik het toch over independent women heb: ik leer er ook de uitdrukking Dundee wifey. Dat betekent meer dan alleen ‘wijffie uit Dundee’. Toen er vroeger nog veel jute werd geproduceerd in de stad werkten er uitsluitend vrouwen in deze jutefabrieken. De mannen zorgden thuis voor de kinderen en het eten, de vrouwen werkten hard en zorgden voor brood op de plank. Deze hardwerkende vrouwen werden Dundee wifies genoemd, en die term word vandaag de dag in de regio nog steeds gebruikt om sterke en onafhankelijke vrouwen te omschrijven. Eén van de oude jute mills is trouwens bewaard gebleven, en die kun je ook een bezoekje brengen.

Naast uitleg over de historie van de stad is er ook kunst te zien. Zowel moderne kunst als wat klassiekere werken, maar allemaal van Schotse kunstenaars.McManus DundeeMcManus DundeeMcManus Dundee

Dundee hotspots

Dundee kent heel wat fijne hotspots die de moeite waard zijn om te bezoeken. Leuke pop-up stores en edgy winkeltjes, fantastische cocktailbars en restaurants die absoluut niet onderdoen voor de betere tenten in m’n eigen stadsie Utrecht of in Amsterdam. Schotten staan niet bepaald bekend om hun culinaire hoogstandjes, maar dat is absoluut onterecht. Wat heb ik leuk geshopt en lekker gegeten en gedronken!  Over de leukste hotspots van Dundee schreef ik een aparte post. hotspots in Dundeeshopping Dundeepop-up store Dundee

Angus verkennen

Net buiten de stad begint de countryside van Angus. Deze Schotse graafschap loopt tot Dundee, dus als je de stad uitrijdt ben je er zo. Verwacht hier geen woest uitziende bergen en uitgestrekte meren zoals je misschien bij Schotland zou denken, de highlands zijn wat verderop. De natuur rondom Dundee is lieflijker, met lichtglooiende heuvels, gele koolzaadvelden, mooie kusten en de bekende Angus runderen die wat grazen in de weilanden. Dundee & Angus countrysideDundee & Angus countryside

Voor ieder wat wils! In een volgende post laat ik nog wat meer zien van de omgeving van Dundee, en natuurlijk van alle fijne hotspots waar ik tijd doorbracht. Zou jij een stedentrip Dundee al overwegen?LogoHeader-witGROOT

9 antwoorden »

  1. Leuke blog over Dundee. Het boek Two Intrepid Ladies is samengesteld door mijn nichtje Susan Keracher. Zij is curator van he McManus. Erg leuk museum!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s