Reizen

TRAVEL | Wandelen in eigen land

Toen ik vorig jaar in training was voor het beklimmen van de Mont Blanc ben ik begonnen met wandelen. En vond ik dat vroeger nog suf en ‘iets voor oude mensen’, inmiddels vind ik het heerlijk en wandelen met mijn vriendinnen zo nu en dan (een) etappe(s) van het Pieterpad.

Het Pieterpad wandelen
Het Pieterpad, ook wel LAW 9 genoemd (lange-afstand-wandelroute 9) is de langste wandelroute van ons land. In 26 etappes brengt de route je van Pieterburen in Groningen naar de Pietersberg in Maastricht: een route van 492 kilometer. De etappes bestaan uit wandelingen van tussen de 13 en 30 kilometer per keer en brengen je door bossen, over weilanden, door steden en soms dwars over het erf van een boerderij. Samen met twee vriendinnen heb ik vorig jaar besloten deze route te gaan lopen. Niet in één keer, maar gewoon één of twee etappes per keer, en ook niet op volgorde. Als we er één per keer doen en dat 2 x per jaar duurt het dertien jaar. Dan ben ik dus 44 als we klaar zijn. Maar laten we het daar verder niet over hebben 🙂Pieterpad wandelen

Wandelen for dummies
Ik ben op zich geen enorme wandelfan, maar de keren dat ik er tot nu toe op uit ben gegaan om te wandelen waren heerlijk en hebben me alleen maar geïnspireerd om vaker te voet Nederland te gaan verkennen. Nederland lijkt voor sommige die hard travelfans misschien saai, maar is dat verre van!

Neem bijvoorbeeld de etappe van Groesbeek naar Gennep. Voor de niet-topografisch onderlegden onder ons (including me tot ik de etappe zelf liep): dat is in de buurt van Nijmegen. Ik ben volgens mij maar 1 of 2 x in Nijmegen geweest in mijn leven, laat staan in de bossen die er omheen liggen. Ik waande me in het buitenland. Wat een prachtig heuvelachtig bosgebied! En wat een rust! We liepen op een doordeweekse dag en kwamen bijna niemand tegen. Daar kun je je toch niets bij voorstellen in het drukke Utrecht of Amsterdam?Pieterpad wandelenPieterpad wandelen Laren - Vorden

Wandelen in Groningen vind ik minder. Rustig is het zeker, maar er zit bijna geen afwisseling in het landschap. Weilanden, weilanden en nog eens weilanden. Geen gezellige kronkelpaadjes maar vooral veel rechtdoor, en langs en over doorgaande wegen. Toch minder!

Laatst liepen we de etappe Vorden – Laren (nogmaals, voor de onwetenden: dit ligt vlakbij Zutphen in het oosten des lands) en weer was ik blij verrast door de prachtige bosrijke omgeving en de rust om me heen tijdens het wandelen. We hebben zelfs een trekpontje moeten nemen, en dat is voor mij als stadsmeisje toch wel ultiem 😉

Perfect om je gedachten te ordenen en tot rust te komen, dat wandelen. Na een weekendje wandelen kan ik er weer even tegenaan. Klinkt dit suf? Ja? Nou, ik ben dan ook geen twintig meer 😀 Of ik ooit het hele Pieterpad zal lopen? Geen idee. Maar leuk is het dus ik ga voorlopig nog even door!

Wandel jij wel eens in eigen land? Meer lezen over mijn wandelavonturen:
6 redenen waarom wandelen in Nederland heerlijk is
Hotel Credible in Nijmegen (als leuke hotspot langs de route)
Etappe Pieterpad Groningen – Winsum
LogoHeader-witGROOT

 

 

 

Advertenties

3 antwoorden »

  1. Leuk om te lezen! Ook ik vond wandelen altijd suf en saai, maar ik doe het nu erg graag. ’t liefst in de bergmassieven van de Dolomieten (vanaf donderdag!) maar ook in Nederland vind ik fijn. Wij wandelen trouwens vaker in de provincie Drenthe ipv Groningen. Ook heel dichtbij en een stuk veelzijdiger 😉 Mijn man heeft als 14/15-jarige met zijn vader het Pieterpad gelopen. Alleen maar goede herinneringen aan! Ik zou het zelf ook willen lopen, maar dan ben ik er vast ook járen mee bezig. Geeft niet, mooie uitdaging! Hoeveel etappes heb jij nu gelopen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s