Engeland & Schotland

8 x hotspots in Dundee

Onlangs ontdekte ik een weekend lang de Schotse stad Dundee. Waarom Dundee? Die vraag kreeg ik van meerdere mensen die Schotland goed kennen of er zelfs gewoond hebben. Nou, omdat Dundee hard bezig is zijn slechte imago af te schudden. Na jaren van verval en mensen die uit de stad wegtrokken is Dundee zichzelf opnieuw aan het uitvinden. En dat doet Dundee goed. Als je er rondloopt voel je gewoon dat het volop in ontwikkeling is, en dat is ontzettend leuk om mee te maken. Naast design en een rijke industriële cultuur zijn er enorm veel leuke bars en restaurants. Ik zette 8 toffe hotspots voor je op een rijtje.

Malmaison

Malmaison is een kleinschalige Britse boutiquehotelketen met 13 vestigingen in verschillende steden waaronder Londen, Ofxord, Edinburgh en Liverpool. De vestiging in Dundee is perfect gelegen in het centrum op vijf minuten lopen vanaf het vliegveld (ja je leest het goed! het is letterlijk vijf minuten LOPEN van het vliegveld naar het centrum van de stad. Hoe tof is dat?!). Het hotel straalt luxe uit op een soort weldadige, Moulin Rouge achtige manier. Veel donkere kleuren zoals paars en zwart, grote kroonluchters en een fantastisch mooi spiraalvormig trappenhuis. In de kamers wordt de luxe mooi verder doorgevoerd. Zware gordijnen en heerlijk comfortabele bedden met een lekker zacht nepbontje erop. De badkamer vond ik fantastisch. Een heerlijke ruime douche èn een groot los bad. Ik had een hele fijne lichte kamer en badkamer met ramen van onder tot boven en uitzicht op het water.

Het ontbijt in het hotel heeft alles wat je mag verwachten. Ik ga altijd voor een Engels ontbijt met eieren, spek, worst, paddestoelen en witte bonen in tomatensaus. Smullen! Mijn verblijf bij Malmaison Dundee beviel erg goed. Ik zal bij een volgend bezoekje aan de UK zeker weer kijken of er een Malmaison in de buurt is! De prijs valt me trouwens ook alles mee: ik zag op Booking.com kamers vanaf € 82. Malmaison DundeeMalmaison DundeeMalmaison DundeeMalmaison Dundee

Malbar

Leuk: in het Malmaison hotel zit een bar, de Malbar. So far so good, de meeste hotels hebben wel een bar natuurlijk. Maar niet zo’n toffe en hippe als deze – die in weekends altijd volgeboekt zit met niet-gasten van het hotel. Het is met recht een hotspot in Dundee. En dat snap ik wel, want als je de Malmaison Fizz eenmaal geproefd hebt wil je niet meer weg. In deze cocktail zit champagne, grapefruitwodka, ginseng en vlierbloesem en die combinatie smaakt goddelijk. De strawberry daiquiri’s zijn ook een aanrader! Het personeel is lekker hipsterig, wat leuk is voor een semi-chique hotel. Verwacht baarden, tattoos en piercings in overvloed.
Malmaison en Malbar 44 Whitehall Crescent, DundeeMalmaison Fizz DundeeMalbar Dundee

The Jam Jar

Ik hou ervan als een plek zijn historie en cultuur gebruikt, en dat doen ze bij the Jam Jar op een leuke manier. Een jam jar is natuurlijk een jampot, en dat is een verwijzing naar de lange hstorie van Dundee op het gebied van marmelade en jam. Hier krijg je je drankje geserveerd in een jampot, en in sommige cocktails zit zelfs jam verwerkt! De signature cocktail heet niet geheel verrassend Jam Jar en bestaat uit aardbeienjam, wodka en nog iets wat ik me niet meer kan herinneren. Te veel van de jam gesnoept haha! Hij smaakt in ieder geval heerlijk zoet en bijna stroperig dik door de jam. Hmmmm.  Het is een gezellige en hippe bar waar je leuk met een groepje heen kunt voor een avondje borrelen en bijkletsen.
Jam Jar 2B Whitehall Crescent, Dundee

The Newport

Wat is er nou leuker en lekkerder dan echt goed uit eten gaan?! Ik ben wel blij met tapas, een burger of een lekker pasta’tje op z’n tijd, maar er gaat niks boven echt goed bereid eten met bijzondere ingrediënten. Vind ik dan. Kun je nagaan hoe blij ik was toen ik zag dat we tijdens het reisje naar Dundee zouden gaan eten bij het restaurant waar Master Chef the Professionals – winnaar Jamie Scott de scepter zwaait. De chef gaat regelmatig naar buiten om geïnspireerd te worden door alles wat de natuur en lokale boeren te bieden hebben. En zo ontstaan bijzondere gerechten en heerlijke combinaties. Een soort mini-oliebol van lokale schapenkaas met Douglas spar (!) bijvoorbeeld. Fijne gerechten met lekkere verse groenten als erwten en asperges. Mals Angus rund (het gebied Angus waar de gelijknamige koeien grazen grenst aan Dundee). Een vrij klassiek aardbeienpuddinkje met een ijs van douglas spar (daar issie weer) erbij. Echt, ik heb zelden zo gesmuld terwijl ik tegelijkertijd genoot van heerlijke bijpassende wijnen èn een fantastisch uitzicht over de rivier Tay. Een absolute aanrader voor alle foodies!  De chef kwam nog even aan tafel een klein praatje maken. Zo leuk vind ik dat altijd. Er zat zelfs een klein fotomomentje in!

Je vindt The Newport aan de overkant van de rivier in het plaatsje Newport-on-Tay, met uitzicht op Dundee. Er zit ook een hotel bij. The Newport Jamie Scott DundeeThe Newport Jamie ScottThe Newport Jamie ScottThe Newport Jamie Scott

DCA

DCA staat voor Dundee Contemporary Arts. Overdag ga je erheen om moderne kunst te bekijken en ervaren en een koffie te drinken in het fijne café of op het terras. Ook zit er een bioscoop in het complex. ’s Avonds komt het bij DCA op een heel andere manier tot leven en is de rustige ambiance van overdag ver te zoeken. Ik hoor gelach en het geklik van naaldhakken en de cocktails vloeien rijkelijk. Ik vind het echt tof om te zien hoe een plek in een paar uur zo verandert.  Art meets drinks! En voor het geval je het nog niet doorhad, drinken kunnen de Dundonians wel 🙂
DCA 
152 Nethergate, DundeeDCA DundeeDCA DundeeCocktails DCA Dundeecocktails at DCA

The Tayberry

Een tayberry is een soort braam die groeit langs de Tay, een Schotse rivier. Aan deze rivier, net buiten het centrum van Dundee, opende chefkok Adam Newth een restaurant waarin hij locale producten gebruikt en de natuur en historie van de omgeving gebruikt om modern Schots eten te maken. En daar slaagt hij ontzettend goed in! De getalenteerde chef won al allerlei prijzen en dat is terecht. Het menu verandert regelmatig. Ik genoot van een hele bijzondere koude consommé (een soort bouillon) met mozarella en tomaatjes, pork belly met gerst en boerenkool en als toetje iets met kersen. Check de foto’s hieronder maar, dat zegt genoeg.

Ben je in de buurt, ga hier dan beslist eten. Voor de prijs hoef je het niet te laten: een driegangenlunchmenu kost £ 22. Fijn: vanuit het restaurant heb je een perfect uitzicht op het strand, hier kun je zelfs dolfijnen spotten vanaf je tafel. Genoeg gegeten? Dan kun je na het eten een strandwandeling maken als het weer het toelaat.
The Tayberry Brook Street, Broughty FerryThe Tayberry Broughty Ferry DundeeThe Tayberry Broughty Ferry DundeeIMG_1027The Tayberry

Spex Pistols

Misschien een beetje een vreemde eend in de bijt tussen al die culinaire hotspots, maar Spex Pistols is alleen vanwege de naam en de toffe street art buiten de deur al een bezoekje waard. Hoe tof is dit voor een brillenwinkel? Spex Pistols is de tofste brillenwinkel waar ik ooit geweest ben. Toffe bijzondere monturen, nieuw èn vintage, in een hele vette winkel. Er treden soms ook bandjes op. Ik vond het erg jammer dat ik niet langer in Dundee was, want dan had ik zeker een nieuwe bril uitgekozen om mijn collectie uit te breiden!
Spex Pistols 4 Johnstons Lane, DundeeSpex Pistols DundeeSpex Pistols DundeeSpex Pistols Dundee

Gallery 48

Nieuwe hotspots schieten in Dundee momenteel als paddestoelen uit de grond. Eén van die leuke net geopende nieuwe tenten is Gallery 48. Je eet er lekkere tapas in een strakke galerie-setting. Jonge kunstenaars kunnen hier exposeren, en er is ook een atelierruimte. Alle kunst die in het restaurant hangt is te koop. Ook als je niet zo’n kunstliefhebber hebt is een bezoekje de moeite waard vanwege de lekkere tapas en uitgebreide selectie aan gins. Zoals ze in Schotland zeggen: slàinte (proost!).
Gallery 48 48 Westport, Dundee Gallery 48 DundeeGallery 48 Dundee

Net zo enthousiast geworden over de hotspots van Dundee als ik?
Flybe vliegt rechtstreeks van Schiphol naar Dundee en je hebt al een retourtje voor € 55. In minder dan twee uur ben je er. En je kon het al lezen: het vliegveld zit op korte loopafstand van het centrum, dus vlak nadat je geland bent zit je BAM! zo aan je eerste cocktail. Enjoy! LogoHeader-witGROOT

2 antwoorden »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s