Reizen

Mijn vakantie is leuker dan die van jou!

De zomervakantie staat voor de deur. Ga jij ook binnenkort op vakantie? Dan is de kans groot dat ook jij gemiddeld 2,5 uur (!) per dag aan je smartphone vastgeplakt zit. Een kleine 15% van de Nederlanders is op vakantie meer dan 5 uur per dag aan hun social media gekluisterd. Een wereldwijd onderzoek onder 9.200 reizigers uit 31 landen laat zien dat Nederlanders veel op social media zitten tijdens een vakantie, omdat we bang zijn om iets te missen. Facebook, YouTube, Twitter en Instagram zijn het populairst. 48% van de Nederlanders reizigers checkt tijdens vakantie updates en nieuws van vrienden op social media. Wie doet wat, waar en met wie? Een kwart geeft aan dat ze reageren op berichten van vrienden om niets te missen terwijl ze op vakantie zijn. De helft van de Nederlandse reizigers heeft tijdens hun vakantie last van FOMO: fear of missing out. 

Mijn vakantie is leuker dan die van jou
Ook hebben we er een handje van om zelf op te scheppen door een mooi vakantiekiekje op social media te plaatsen. Maar liefst een derde van de Nederlanders geeft toe dat zij wel eens een foto plaatsen om de thuisblijvers jaloers te maken. Ook checkt 15% geregeld in bij een coole plek om te laten zien hoe fantastisch hun vakantie is. Kijk eens hoe leuk ik het heb en op wat een mooie unieke plek ik ben! Herkenbaar? Voor mij als travel blogger wel! Ik plaats continue foto’s op verschillende media. Al is mijn doel met het plaatsen van een foto vooral inspireren, en niet zozeer jaloers maken: ik ben er wel steeds mee bezig. Wdai Rum, Jordanië - SheelaghMairiLombok, IndonesiëSurfen in Montañita EcuadorMonniken in Chiang Mai, Thailand“Even helemaal tot rust komen.” hoor ik mezelf wel eens zeggen voor ik op vakantie ga. Dat blijkt in werkelijkheid toch lastiger dan gedacht. Ons app-gedrag laat zien dat we op reis onze familie en vrienden niet los kunnen laten. Nederlanders zijn op vakantie vooral geïnteresseerd in het bijhouden van social media, het lezen van het nieuws en appen met het thuisfront. Dat herken ik ook bij mezelf: whatsappgroepen houden niet ineens op te bestaan als ik weg ben, en ik vind het ook leuk af en toe wat te laten horen, aar tegelijkertijd geeft het me ook een bepaald soort onrust dat het maar doorgaat.

Genieten zonder smartphone
Herken je jezelf in bovenstaande? 
Ik besef me ineens extra goed dat ik – ook op vakantie – met mijn smartphone vergroeid ben, maar terwijl ik las over dit onderzoek realiseerde ik me pas hoe absurd dat is. En dan heb ik (net als velen met mij denk ik ik) ook nog maar één telefoon voor werk en privé. Dat houdt dus in dat ik naast het plaatsen van mijn jaloersmakende kiekjes op Instagram en Snapchat ook nog constant met werk geconfronteerd wordt tijdens mijn vakantie.

Conclusie: tijdens mijn aanstaande vakantie ga ik mijn telefoon wat vaker laten liggen en wat meer gewoon genieten! LogoHeader-witGROOT

 

Bovengenoemde onderzoek werd uitgevoerd door mobiletraveltracker.hotels.com. 

10 antwoorden »

  1. Ik doe hetzelfde als jij: Af en toe een foto maken om te inspireren en zeker niet om mensen jaloers te maken. Nee zeg, dat zou me wat zijn. Er is namelijk altijd baas boven baas. Als je dat in je achterhoofd houdt, ga je ook niet te erg naast je schoenen lopen haha 😉
    Ik probeer op vakantie verder zo min mogelijk met social media te doen. Eventjes onthaasten en je op je vakantie richten. Maar ja, eerlijk is eerlijk: Dat lukt heus niet altijd.

  2. Nee man, iedereen denkt dat ik dood ben als ik op vakantie ben.Heerlijk. Leuk om terug te komen en heel old skool niet te weten wat er allemaal is gebeurd in het leven, zoals vroeger na 5 weken wegrotten in een tent iop een Franse camping. Oke doeiiiiiii

  3. O, wat ben ik dan blij dat ik bij die paar procent hoor die blijkbaar social media totaal oninteressant vind als ik op pad ben. Sterker nog: ik gebruik mijn telefoon echt NOOIT voor social media… echt. Ik heb ook last van FOMO, maar dan van de plek waar ik ben. Vind het heerlijk om helemaal te genieten van alles wat ik zie en doe op reis. En social media… dat doe ik met grote regelmaat ’s avonds, in het appartement of hostel, met de laptop… kan ik een paar foto’s posten voor mijn FOMO-vrienden 😉 😉

  4. Ik ben toevallig vandaag ook met dit onderwerp bezig, het is zo herkenbaar! Bij Beyoncé zaterdag beleefde zo’n 75% van de concert gangers de avond dóór de telefoon. Ik vind dat zo onwijs zonde! Ik check mijn telefoon op vakantie om het thuisfront even te laten weten dat het goed gaat, even een kiekje op IG plaatsen en dan gaat het mobiele netwerk snel weer uit. Uiteraard delen om te inspireren en zeker niet om jaloers te maken. Daar ben ik eerlijk gezegd nooit zo mee bezig, en dat terwijl ik ook een fanatiek blogger ben. (:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s