Italië

San Gimignano in Toscane

Toscane, wat ben je mooi. Dit jaar bezocht ik deze Italiaanse streek voor de derde keer en genoot vooral van lekker niksen. Best lekker, als ik de omgeving al een beetje ken voel ik niet zo’n druk om van alles te moeten maar kan ik gewoon genieten. Toch zijn er wel een paar kleine uitstapjes gemaakt. Bijvoorbeeld naar San Gimignano.

Middeleeuws Manhattan

Het prachtige ommuurde stadje San Gimignano wordt ook wel “Middeleeuws Manhattan” genoemd vanwege de vele hoge torens die de stad rijk is. Het stadje ligt op een heuvel en is door zijn hoge torens van veraf al zichtbaar. Inderdaad net alsof je vanaf Brooklyn de skyline van Manhattan bekijkt! Over de torens: ooit waren dit er meer dan 70, tegenwoordig zijn er nog 14 over. De torens dateren uit de middeleeuwen en hadden geen specifieke functie. Ze werden wel gebruikt voor opslag, als versterking en ook als woonruimte, maar het voornaamste doel, zo heb ik me door locals laten vertellen, was opscheppen tegen je buurman. Mijn toren is hoger dan die van jou! 

Het oude centrum van San Gimignano is prachtig en heeft een heerlijk sfeertje. Ik zwerf door de straatjes, geniet van prachtige uitzichten over het Toscaanse landschap vanaf de stadsmuur en geniet van heerlijk Toscaans eten.San Gimignano ToscaneSan Gimignano ToscaneSan Gimignano Toscanetorens San Gimignano Toscane

Eten en drinken in San Gimignano

Drink een espresso of cappucino op het centrale plein Piazza della Cisterna, een schattig plein met een waterput in het midden waar je goed mensen kunt kijken. Na je koffie eet je een ijsje bij één van de beste ijssalon van Toscane (en dus de wereld ;)): Gelateria Dondoli. Probeer het lavendel-bosbesijs, maar ook de smaken framboos-rozemarijn of saffraan (een lokale specialiteit).

Zoek voor de lunch de rust op op het Piazza Sant’Agostino. Hier vindt je het restaurantje Locanda Di Sant’Agostino waar ze heerlijke pasta’s, pizza’s en broodjes hebben. Het broodje met worstenvlees, paddestoelen, rode ui en versgeraspte zomertruffel staat hoog in mijn lijstje van Lekkerste Dingen die ik Ooit gegeten heb, maar ook de pasta ragu en de salade caprese zijn aanraders!salade caprese San Gimignanobroodje San Gimignanopiazza sant'agostino San Gimignano

Tips voor je bezoek aan San Gimignano

  • Met de auto naar San Gimignano kan makkelijk: er is voldoende parkeergelegenheid op het parkeerterrein net buiten de stadsmuren. Vanaf hier sta je binnen een paar minuten in het centrum
  • Druk is het altijd, maar ga doordeweeks en niet in het weekend om de grootste drukte te vermijden
  • Een paar uur in het stadje is genoeg. Je hoeft geen hele dag voor je bezoek uit te trekken
  • Bezoek je Toscane in de zomer? Dan is het erg warm, en kun je je bezoek het beste vroeg in de ochtend of juist in de namiddag plannen. Dan kun je er meteen een lunch of diner aan vast plakken!San Gimignano ToscaneSan Gimignano ToscaneGelateria Dondoli San Gimignano Toscane

Meer middeleeuwse wolkenkrabbers? In de Italiaanse stad Bologna, wat meer naar het noorden toe, vind je er ook een paar. En dat is ook meteen een hele fijne stad voor een stedentrip. LogoHeader-witGROOT

Advertenties

4 antwoorden »

  1. Ah Italië… ik was er voor het laatst alweer 5 jaar geleden. Time flies maar zo kan ik wel even terugdromen naar die tijd toen dankzij jouw blog en foto’s. Ik ben niet in San Gimignano geweest, maar heeft zo te zien die heerlijke Italiaanse vibe!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s