Italië

Een kijkje bij wijnhuis Antinori

Zijn en wijn in Toscane

Vakantie in Toscane. Dat beviel ons twee jaar geleden zo goed dat we zowel vorige zomer als dit jaar weer die kant op gingen. Relaxen in de warme zon, genieten van lekker eten en de mooie dorpjes en steden. En natuurlijk van de heerlijke Toscaanse wijnen! Toscane staat bekend als één van de beste wijnstreken van Italië. Een bekende wijn uit Toscane is bijvoorbeeld de Chianti. Tijdens onze Toscaanse vakantie zaten we midden in de Chiantistreek dus de Chianti vloeide rijkelijk!

Ondanks mijn grote liefde voor wijn bezocht ik nog nooit eerder een wijnhuis, en dat stond tijdens dit bezoekje aan mijn favoriete Italiaanse regio dan ook zeker op mijn lijstje.

Super Tuscans

Ik had er tot deze vakantie nog niet van gehoord, maar de echte topwijnen uit Toscane zijn de zogenaamde Super-Tuscans.  Deze wijnen zijn ontstaan door de innovatie van befaamde wijnhuizen in de jaren ’80 en ’90. De Tignanello en Sassicaia kosten tot honderden euro’s per fles en worden volgens nieuwe principes gemaakt, waarvoor niet uitsluitend traditionele druivenrassen worden gebruikt. Eén van die innoverende huizen is Antinori. En laat dat nou vijf minuten van ons Toscaanse verblijf vandaan zitten. Tijd voor een bezoekje aan Antinori dus.

Antinori Winery

Antinori is een eeuwenoude familie van wijnmakers. In de Chiantistreek is sinds oktober 2012 dit wijnhuis te bezoeken. Je leert tijdens een tour over de tradities èn innovaties van het wijn maken, de liefde en passie van de familie Antinori voor de streek, tradities en hun wijnen. En zeker niet onbelangrijk: je proeft na de rondleiding enkele heerlijke wijnen (daar doe ik het stiekem toch een beetje voor…).Antinori Winery

antinori

Pose or it didn’t happen  ( en oh, ik ben hier nog bijna 10 kilo zwaarder dan nu maar vond het ondanks dat toch wel een leuke foto)!

Alleen voor de fantastische architectuur al raad ik een bezoek van harte aan. Al bij aankomst voel ik me alsof ik in het bijna buitenaardse huis van een James Bond schurk ben terecht gekomen en die ervaring duurt van de garage, tot de wijnkelder en tot de uitgang van het gebouw. De winery is gebouwd in en om een heuvel en is helemaal in harmonie met de omgeving. Op de heuvel staan wijnranken, maar die zijn nog nieuw en eigenlijk voor de sier. De druiven voor de wijnen die hier worden gemaakt komen uit andere wijngaarden in Toscane.

Tijdens de tour leer ik meer over alles wat met wijn te maken heeft: van het groeien van de druiven tot het verwerken ervan. Bij Antinori filteren ze de te grote druiven eruit, omdat die te veel water bevatten en dus te weinig smaak afgeven. Ook krijgen we een kijkje in de wijnkelders waar de wijn wordt bewaard. Aan bod komen de manier waarop de wijnen bewaard worden, en welke houtsoorten er gebruikt worden om verschillende smaken af te geven. Misschien gesneden koek voor doorgewinterde wijnkenners en wijnhuis-bezoekers maar nieuw voor mij (ik ben toch vooral goed in het drinken van wijn), dus leuk!Antinori Wine Cellar

De kelder waar de wijn opgeslagen ligt bevindt zich in het midden van de heuvel. Er wordt gewerkt met natuurlijke ventilatie die zorgt voor precies de juiste temperatuur. In de kelder is gebruik gemaakt van natuurlijke materialen zoals terracotta, dit alles om een staat van harmonie en respect voor de natuur te tonen. Tof gedaan! Antinori WineryAntinori WineryAntinori Winery

Praktische info

Je vindt Antinori op Via Cassia Siena, 133 Loc Bargino, 50026 San Casciano Val di Pesa, Florence. Tours dien je van te voren te boeken via de website voor € 25 per persoon. Dat is inclusief het proeverijtje na de tour. Ik vond het zeker de moeite waard! Ben je toevallig in de buurt en heb je geen tour geboekt? Ga dan gewoon even langs en neem een lekker wijntje mee voor thuis. Voor ons werd het vanwege het budget helaas geen Super Tuscan, maar ook voor een paar tientjes heb je al een heerlijk wijntje voor bij de pasta thuis!

Heb je trek gekregen na de tour? Boven op de heuvel is een restaurant omgeven door wijnranken, prachtige groene planten en met een fantastisch uitzicht. Wel even reserveren. Antinori Winery RestaurantLogoHeader-witGROOT

3 antwoorden »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s