cultuur

Harry Potter: the Exhibition

Mijn liefde voor Harry

Een kleine twintig jaar geleden raadde mijn jaren jongere buurmeisje mij een boek aan. ‘Over een jongen die in een bezemkast woont en dan een tovenaar blijkt te zijn en naar een tovenaarsschool gaat. Moet je lezen!’ Ik voelde me te tof en volwassen voor dit kinderachtige verhaal, maar op een moment van verveling enige tijd later ging ik toch overstag.

Om te zeggen dat het mijn leven veranderd heeft is misschien wat te dramatisch (al ben ik daar ook goed in, #dramaqueen), maar sinds dat moment iets minder dan twintig jaar geleden kan ik me geen leven zonder Harry Potter meer voorstellen. Ik las alle boeken. In het Nederlands en het Engels. 10 keer (en mijn lievelings deel 4 denk ik wel 20 of 30 keer…). Ik ging naar boekenfeestjes om 12 uur ’s nachts om het nieuwe boek als eerste te bemachtigen. Ik zegde afspraken af om het laatste deel uit te kunnen lezen. Ik zag de films meerdere malen, heb een Harry Potter pyjamabroek, sportbroek èn bril, ik speelde de computerspelletjes. Voor mijn werk zit ik veel in de auto en heb de laatste tijd luisterboeken ontdekt. Ieder momentje in de auto staat Harry aan, voorgelezen door Stephen Fry. Aanrader! Als je het nu nog niet doorhad: je hebt hier te maken met een rasechte (trotse!) Harry Potternerd.

Harry Potter: the Exhibition

Groot was mijn blijdschap toen blogmaatje Lindsay me appte. “Sheel, jij bent toch een Harry Potterfan? Ga je mee naar de opening van de expo?” Ik hoefde er geen seconde over na te denken en appte meteen JA IK WIL. Na een knus dinertje bij de McDonalds gaan Lindsay en ik op pad. Ik met mijn Harry Potter-brilletje op. To be clear: we hebben het hier over de officiële opening. Dus als Very Important Muggles gaan we naar binnen over de rode loper.

En naast de nodige bloggers, vloggers, wat BN’ers en onszelf als VIM’s zijn er nog meer belangrijke gasten aanwezig: de tweeling Oliver en James Phelps, die in de films Fred en George spelen. Oh my, wat te gek. Gelukkig nemen de broers ruim de tijd voor selfies en handtekeningen. Ik schaam me geen moment als ook ik een selfie met de twee broers maak. #lifegoals

img_2114

Selfie met Fred en George!

Je vindt Harry Potter: The Exhibition naast bioscoop CineMec (aan het Berlijnplein) te Utrecht. De tentoonstelling reist al een tijdje de wereld rond. De première was in Chicago en daarna is de expo o.a. in Boston, Toronto, Seattle, New York, Sydney, Singapore, Tokio, Parijs, Shanghai en Brussel te zien geweest. Utrecht mag dan natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje van wereldsteden…

Wat de expo inhoudt? Een selectie van kostuums en andere decorstukken uit alle verschillende films. En alles is natuurlijk niet in één grote ruimte gedumpt. Je wordt op een gezellige ‘verhalende’ manier meegenomen. Na een gezellige opening waarbij alle aanwezigen een spreuk moeten uitspreken mogen we eindelijk naar binnen.

Ik kom binnen bij de Hogwarts Express en de Sorting Hat. “Wie wil er ge-sort worden?” “IK!” Gelukkig deelt de hoed me in bij Gryffindor. Ik mompelde namelijk al niet Slytherin, niet Slytherin… en net als bij Harry zelf kwam het helemaal goed.SAMSUNG CAMERA PICTURES

SAMSUNG CAMERA PICTURES

“Not Slytherin, not Slytherin!”

SAMSUNG CAMERA PICTURESVia de verschillende klaslokalen, de dormitory van Harry en Ron, de hut van Hagrid, de Quidditch pitch en de forbidden forrest kom je uiteindelijk in the great hall terecht. Onderweg kun je een schreeuwende mandragora uit de grond trekken, een potje Quidditch spelen of de tijd nemen voor een fotomomentje in de stoel van Hagrid. Awesome!img_2149img_2147

img_2162

De galajurk van Hermione uit the Goblet of Fire. Sooo pretty!

img_2165img_2128img_2187

Mijn oordeel over Harry Potter: de expo

Ben je een Harry Potterfan? Dan mag je deze expo niet missen. Zo leuk om Buckbeak the Hippgriff en Dobby te zien, de outfits van Harry, Ron en Hermione… Ook leuk: alle Horcruxes bij elkaar, net als de vitrine met the Deatly Hallows: elderwand, invisibility cloak en resurrection stone. Zucht, ik word weer helemaal excited als ik er aan denk.

img_2166

The Deatly Hallows

img_2168

Als ik dan toch een minpuntje mag noemen: ik had het net iets groter verwacht. Je bent er, zelfs als je net als ik overal foto’s van maakt, vrij snel doorheen. Uurtje max denk ik.  Maar goed, dat mag de pret niet drukken: voor fans is deze Harry Potter expo echt een must see. Dus, aan alle witches, wizzards, squibs en muggles: kom gezellig naar Utrecht. Je hebt nog tot 30 juni van dit jaar de tijd! LogoHeader-witGROOT

 

2 antwoorden »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s