Reizen

Portugal roadtrip part I: Lissabon & Sintra

Half maart. De lente in Nederland is nog niet aangebroken. De hoogste tijd dus om het voorjaar op te zoeken in warmere oorden. De winter heeft wel lang genoeg geduurd! Het wordt Portugal. Ik vind een dealtje met een vlucht naar Lissabon, hotelovernachtingen en een huurauto.

De planning: we blijven twee nachten in Lissabon en rijden vervolgens door naar Foz do Arelho, een klein plaatsje aan de kust. Vanaf daar is de universiteitsstad Coimbra aan de beurt, waar we ook twee nachten blijven, om vervolgens te eindigen in Porto, vanaf waar we na weer twee nachten weer naar huis zullen vliegen. Het wordt een heerlijke week waarin we veel rondslenteren door kleine straatjes, genieten van de zon, lekker eten en heerlijke wijn op terrasjes.Portugal 1

Lissabon

De Portugese hoofdstad is een mooi begin van onze roadtrip. We komen ’s avonds aan in ons hotel en hebben trek en zijn wel toe aan een wijntje. Op aanraden van vrienden nemen we meteen de metro naar de wijk Bairro Alto. De metrostations in Lissabon zijn trouwens al een bezoekje waard: je vindt er kunst van diverse Portugese kunstenaars om de boel een beetje op te vrolijken. We nemen de Elevador da Glória, een knalgeel trammetje dat alleen maar omhoog en omlaag gaat vanaf de wijk Baixa naar het hoger gelegen Bairro Alto. 

Terwijl ik in Bairro Alto rondloop heb ik precies het gevoel dat ik verwachtte in Lissabon te hebben. We lopen door kleine middeleeuwse smalle straatjes en overal zitten leuke wijnbarretjes, koffietentjes en restaurants.  The Old Pharmacy is een gezellige wijnbar waar de tafeltjes grote wijnvaten zijn en waar de ober ons goed adviseert als we hem vertellen van wat voor wijn we houden. We proeven een paar heerlijke Portugese wijnen. Na wat lekkere wijntjes en een maaltje van gefrituurde sardientjes, gegrilde octopus en nog meer lekker bij een restaurant zit de eerste avond in Lissabon erop.

Tram 28tram 28 Lissabon

De volgende dag lopen we heel Lissabon door, althans zo voelt het. Een leuke manier om de stad te bekijken is met de tram: de historische tramlijn 28. Maar het zonnetje schijnt dus wij gaan lekker lopend.

Via uitzichtpunt de Santa Justa lift, gebouwd door een leerling van Eifel, lopen we door naar het Praça do Comércio (paleisplein) en vanaf daar naar de wijk Alfama, bekend om de traditionele fado muziek. Ook deze wijk bestaat ook uit kleine straatjes met af en toe een mooi pleintje.Uitzicht Santa Justa lift Lissabon

Vanaf bovenaf bij de Miradouro Santa Luzia heb je een prachtig uitzicht over de rivier de Taag en de mooie rode daken van de stad. Lissabon AlfamaDe muren bij de Miradouro zijn bedekt met azulejo’s die je trouwens overal in de stad terugvindt: keramieken tegels waarop verschillende soorten taferelen geschilderd zijn, vaak met blauwe verf. Deze tegels worden ter decoratie op de binnen- en buitenmuren van huizen, kerken en andere gebouwen aangebracht.

Op een terrasje in de zon genieten we van kip piri piri met daarbij een vinho verde. Deze ‘groene wijn’ is niet echt groen, maar wel jong, fris en licht sprankelend.  Na botteling wordt deze wijn niet beter, je moet ‘m jong drinken. Love it!

Praça do Comércio LissabonIMG_2741IMG_2742IMG_2739

Ook Baixa met zijn winkels slaan we niet over. Tijd voor een bezoekje aan mijn favoriete winkel COS waar ik een nieuwe jurk koop. ’s Avonds strijken we wederom neer in Bairro Alto.

Op de tweede dag is het tijd om verder te rijden, maar maken we eerst met de auto nog een stop in Belém aan de monding van de Taag. Hier liggen veel kerken en monumenten uit de tijd van de Gouden Eeuw. Het is een groene wijk met veel parken, tuinen en musea.  We stoppen even bij het Padrão dos Descobrimentos, een modern monument ter ere van de Portugese ontdekkingsreizigers die in de 15de en 16de eeuw de wereld hebben verkend.Padrão dos Descobrimentos Lissabon

Verderop is de Torre de Belém. Deze toren is in het begin van de 16de eeuw opgericht om de ontdekkingsreizen en de grandeur van de Portugese macht in die tijd te eren. Torre de Belem Lisboa

Sintra

In een reisgidsje lees ik over het ‘sprookjesachtige en romantische’ Sintra. Onze volgende stop is een plaatsje aan de kust, maar het is niet zulk mooi weer en Sintra ligt op de route. Tijd voor een kleine detour dus! Wij hebben een auto tot onze beschikking, maar vanaf Lissabon rijdt er ook elk kwartier een trein die je in ongeveer 40 minuten rechtstreeks naar Sintra brengt. Een prima dagtripje als je langer in Lissabon bent.

De grootste trekpleister van Sintra is het hoog boven het dorp gelegen Palácio Nacional de Pena. Het is gebouwd in 1840 en is een felgekleurd kasteel dat niet zou misstaan in Disneyland. Alhoewel ik een groot Disneyfan ben vind ik dit kasteel wel wat tacky aandoen. We gaan dan ook niet helemaal naar binnen maar geloven het wel van een afstandje. Verder is er nog een park met allerlei tropische planten, een klooster en een oud Moors kasteel, Castelo dos Mouros, die je kunt bezoeken.

In het dorpje zelf vindt je het Palácio Nacional de Sintraeen paleis met Moorse invloeden en twee grote puntige schoorstenen op het dak. Ondanks dat Sintra een schattig dorp is vinden wij het een beetje een tourist trap. Er zijn tientallen souvenirwinkels en overal rijden enorme bussen met toeristen je half van de weg. Als je in de buurt bent is Sintra wel even de moeite van een korte stop waard, maar ik zou er zeker niet voor om rijden. Ondanks dat het heel anders is doet het me een beetje denken aan het Duitse Monschau. Ook overal toeristen. En ondanks dat we zelf natuurlijk ook toeristen zijn is dit gewoon niet echt grappig meer. Sintra PortugalIMG_2804Sintra

In de volgende blogpost vertel ik meer over de rest van onze Portugese roadtrip, waarbij we tijd doorbrengen aan de kust en in de steden Coimbra en Porto. LogoHeader-witGROOT

 

Advertenties

Categorieën:Reizen

Getagd als:, , , , ,

11 antwoorden »

    • Misschien had ik het toch meer tijd moeten gunnen 🙂 het weer was trouwens ook slecht toen we in Sintra waren, enige dag van de hele vakantie dus dat hielp niet echt…

  1. Wij waren begin maart aan de Algarve en dat is ons toen ook erg goed bevallen. Ik wil dan ook dolgraag meer zien van Portugal dus wie weet maken we volgend jaar weer een uitstapje die kant op!

  2. Wat een leuke roadtrip! Wij bezochten Lissabon, Sintra en verschillende plaatsen tussen Lissabon en Porto vanuit een kustplaatsje aan de zilverkust. Een roadtrip vanuit 1 plek, omdat dit voor de kinderen wel zo rustig was. Sintra was trouwens toen wij er waren (in oktober) helemaal niet zo druk en goed te doen… er was zelfs genoeg parkeerplek. Ik vond het wel echt de moeite van onze dagtrip waard!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s