Portugal

Portugal roadtrip part II: Foz do Arelho & Coimbra

Half maart. De lente in Nederland is helaas nog ver te zoeken. En nu, begin mei nog steeds trouwens… Boohoo! De hoogste tijd dus om het voorjaar op te zoeken in warmere oorden. De winter heeft wel lang genoeg geduurd! Het wordt Portugal. Ik vind een dealtje met een vlucht naar Lissabon, hotelovernachtingen en een huurauto.

De planning: we blijven twee nachten in Lissabon en rijden vervolgens door naar Foz do Arelho, een klein plaatsje aan de kust. Vanaf daar is de universiteitsstad Coimbra aan de beurt, waar we ook twee nachten blijven, om vervolgens te eindigen in Porto, vanaf waar we na weer twee nachten weer naar huis zullen vliegen. Het wordt een heerlijke week waarin we veel rondslenteren door kleine straatjes, genieten van de zon, lekker eten en heerlijke wijn op terrasjes. Ik vertelde al meer over onze ervaringen in Lissabon en Sintra, vandaag neem ik je mee op het tweede deel van onze roadtrip.  Portugal 2

Strandvakantie in Portugal in Foz do Arelho

Als we aan het einde van de middag vanuit Sintra aankomen in Foz do Arelho is het weer niet al te best. Het waait, de zon laat zich niet zien en donkere wolken pakken zich samen boven het dorpje en de laguna waar het dorp aan gre nst. Niet echt waar we op gehoopt hadden, maar we maken er het beste van met een boek en een bad. Iets later klaart het wat op en zitten we nog een tijdje in de zon te lezen met een vinho verde erbij. ’s Avonds dalen we af naar het strand om bij restaurant / beachclub Cais da Praia wat te eten. Als je in Foz bent, ga hier dan vooral een hapje eten, want het eten smaakt prima, het is niet duur en de vinho verde smaakt top.

De volgende dag is het weer ten goede omgeslagen: een felle zon schijnt ons tegemoet en het is zo’n 23 graden. YES, hier kwamen we voor. Na een ontbijtje gaan we naar het strand. Er is een soort binnenzee of lagune met rustig laag water, en als je iets verder loopt sta je oog in oog met de woeste golven van de Alantische oceaan. Wat is het het hier mooi! En rustig. Wauw.

Dit lijkt me een fantastische plek om een zomervakantie door te brengen, zo met dat chille dorpje, de uitgestrekte stranden, fijne beachclubs… Ik wil zeker eens terug komen in de zomer in Foz do Arelho voor een relaxte strandvakantie!  Fijn is dat het ook in de zomer hier niet SUPERdruk schijnt te worden. Foz do Arelho PortugalFoz do Arelho PortugalFoz do Arelho PortugalFoz do Arelho Portugal

Coimbra

Na een fijn dagje op het strand rijden we door naar Coimbra, waar we aan het eind van de middag aankomen. Ik voel me een slechte blogger, want ik heb hier gewoon geen foto’s gemaakt met mijn camera maar alleen een paar snapshot met mijn telefoon! Dat zegt overigens niets over de stad, want die is heerlijk. Coimbra is één van de oudste studentensteden van Europa, en dat zie en voel je. Het sfeertje op straat doet me een beetje denken aan Bologna, nog zo’n  sfeervolle oude studentenstad, en ook wel aan mijn eigen Utereg! Fijn zijn ook de studentenprijzen: we betalen slechts een euro voor een biertje op een zonnig terras. Ook hier is het weer heerlijk weer, dus er moet wat geshopt worden want hier had ik niet op gerekend qua garderobe! De winkels van Coimbra zijn net iets buiten het centrum in malls, dat vind ik wel jammer. Veel gezelliger als ze zich in het oude centrum bevinden.Coimbra

’s Avonds zoeken we een leuk restaurant en komen op TripAdvisor Restaurante Zé Manel Dos Ossos tegen.  Dit is het best beoordeelde restaurant van de stad en bevindt zich in een klein steegje. Het heeft maar 7 tafels en opent om 19.30 uur. Je moet er dus vroeg bij zijn. Samen met wat andere toeristen en locals wachten we in een donker steegje tot de eigenaar ons komt halen. We mogen naar binnen! Op de kaart staan zware en ietwat boerse lokale gerechten die heerlijk smaken. En de wijn ook trouwens. We delen ons tafeltje met een leuk Duits stel die anders geen plekje zouden hebben en hebben een erg gezellige avond. 4 uur, 6 flessen wijn en een volle buik later rekenen we met z’n vieren € 70 af en wankelen naar buiten. Had ik al gezegd hoe fijn Portugal is als budgetbestemming?

Fado in Coimbra

De volgende dag hebben we toch wel een katertje en bekijken nog rustig de stad. Die dag staat er verder nog een fadoshow op het programma.

Fado is traditionele Portugese muziek die zijn inspiratie haalt uit alles. Het lot, teleurstellingen in de liefde, verdriet en verlangen naar iemand die is verdwenen, ongeluk, de ups en downs van het leven, de zee, het studentenleven, het leven van zeelui en vissers en het gevoel saudade (verlangen of heimwee). Eigenlijk is de fado een soort smartlap. Er zijn twee belangrijke varianten: die ui Lissabon en die uit Coimbra. De Lissabon-stijl is het meest bekend en populair. Eén van de verschillen is dat in Coimbra uitsluitend door een man of een groep van mannelijke studenten wordt gezongen, begeleid door twee gitaristen. In de Lissabon-stijl zijn er ook vrouwelijke zangeressen.

Dit alles wordt ons duidelijk bij Fado ao Centro op een schattig pleintje in de stad, waar we niet alleen meer leren over de fado maar er ook naar luisteren. De zangers en gitaristen zijn allemaal studenten en oudstudenten. Ik verwacht er niet te veel van maar ben na twee liedjes om: ik hou van fado! Ik heb zelfs een paar liedjes toegevoegd aan mijn Lievlingslijst op Spotify.

Na twee heerlijke dagen is het tijd om te vertrekken naar onze laatste bestemming: Porto! Daarover later meer. LogoHeader-witGROOT

 

1 antwoord »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s